“Любов” – Елен Делфорж и Кантен Гребан

by Хриси

Когато се чувстваш изгубен, една книга е способна да ти помогне да намериш себе си отново. За мен това се оказа “Любов” от Елен Делфорж и Кантен Гребан, която жадно започнах да разлиствам и чета от момента, в който я хванах в ръцете си.

“Любов”:

  • Автор: Елен Делфорж и илюстрации на Кантен Гребан
  • Страници: 66
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Издателство: Дъбови листа

Покрай домашната карантина и мрачните новини имах нужда от лъч светлина, който да ми покаже посоката, да вдъхне живот на онази искрица страст и вдъхновение, която ми беше все по-трудно да съхраня и да предпазя. Любовта е отговорът на всички въпроси – сега повече от всякога! С любов поглеждаме към половинката си и сме благодарни, че е до нас в моментите, когато се чувстваме сами; водени от друг вид любов избираме да останем по домовете си, за да предпазим близките си; заради любовта и мечтата ни да я срещнем поглеждаме с надежда към бъдещите дни, когато ще можем отново да излизаме свободно навън и да я търсим. “Любов” трябваше да ми напомни, че докато имаш неизчерпаеми запаси от любов, всичко друго ще се нареди!

Подобно на “Мама”, и тук текстовете са изключително въздействащи и емоционални, много нежни, ефирни, но освен чувствени и деликатни, откривахме и много пламенни, горещи обяснения в любов. Ако в “Мама” се вглеждахме дълбоко в майчиното сърце, то с “Любов” опознаваме отблизо различните лица на най-поетичното и красиво чувство. Тук изворът на емоцията е в стремежа на две души да се слеят, в копнежа на две тела да се докоснат, в опиянението, което глътка любов носи. Откриваме го в спомените от тръпката по време на първата среща, в нежното докосване, в целувката, в усмивката, в прошката след безсмислен спор, в споделените мечти, в синхрона на туптящите сърца, в детския смях – мелодия, родена от любовта на две съвършени половинки.

Понякога любовта боли – тогава се изисква най-много сила, за да събереш разбитите парченца в куфар и да поемеш на път, за да потърсиш ново начало. Друг път не искаш и не търсиш такова – предпочиташ да живееш в епизодите от миналото, които години наред си записвал и в най-трудния момент паметта ги прожектира, за да ти напомни, че не си сам.

Отново илюстрациите на Кантен Гребан превръщат “Любов” не просто в книга, а в изкуство – в шедьовър, който искаш да попиеш с всичките си сетива. Обожавам всяка страница и всеки фин детайл, който автор и илюстратор са изпипали. Това не е просто поредната книга, която четеш и прибираш на рафта в библиотеката – това са стихове, които чувстваш; думи, които сами се татуират в сърцето; картини, които очите продължават да виждат и след като клепачите се затворят.

Любов – импулсивна, смела, силна, истинска, единствена, съживителна, пъстра, красива, незабравима, неповторима. “Любов”!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.