У дома заради вируса – какво Да и какво да Не четем?

by Хриси

Имам чувството, че живея в сюжет на роман-антиутопия. Въпреки че се старая да съм спокойна и разумна, както и да вярвам, че всичко постепенно ще се оправи, определено шокът от събитията покрай пандемията е голям. Предстоят ни дни, които е желателно да прекараме предимно в домашни условия – това никак не ме смущава, защото винаги съм си намирала какво да правя вкъщи. Както винаги, четенето отново идва на помощ. Ето моите предложения какво да и какво да не четете, докато сте под карантина.

Какво Да четем?

Книги за развлечение

Сега повече от всякога се нуждаем от увлекателни истории, които да ни отвлекат вниманието от мрачните новини, с които ежедневно ни заливат. Обърнете се за съдействие към романите от любимия ви жанр – изберете си динамичен и заплетен трилър, някоя разтапяща романтика, а защо не да отскочите до един съвършено непознат свят в нова фентъзи книга.

Обемисти романи и поредици

Всички онези дебели книги, които обикновено плашат читателите, защото изглежда, че изискват твърде много свободно време и отдаденост, сега спокойно могат да се превърнат в гвоздея на вашата карантинна програма. Някои от най-стойностните и популярни заглавия са именно романи с над 400 страници, а историите са разнообразни и повече от интригуващи. Обмислете кандидатурите на някоя впечатляваща съвременна проза или затрогващ роман за ключов исторически период. Същото важи и е за книгите от поредица – много читатели ги избягват, защото с тях не се ограничават само до една история, а проследяват дългия път на герои и сюжетни линии. Не сте чели Хари Потър? Чували сте за софийските магьосници, но никога не сте ги срещали? Искате да научите нещо повече за света на лудите богаташи? Възползвайте се от домашния престой!

Книгите от купчината с чакащи

Мотото на всеки четящ е “толкова много книги, толкова малко време за четене!”. Ами вече не важи, така че е крайно време да обърнете внимание на всички онези заглавия, които трупате, но все не стигате до тях. Хубавото на презапасяването с книги, за което много книгохолици са обвинявани, е това, че сега осигурява богато разнообразие от нови романи, между които читателят да избира, без дори да напуска комфорта на дома.

Любими класики

Да речем, че сте неподготвени откъм нови книги, или пък напоследък сте наложили вето на нови книжни покупки, затова сега разполагате единствено с вече познатите заглавия от наличната библиотека вкъщи. Тогава инвестирайте свободното време в (пре)прочитане на световни класики, любими романи от детството или книги, към които винаги сте искали да се върнете. Може дори да си направите комбинация от филмова и литературна програма – да четете един роман, а после да гледате екранизацията му.

Книги за самоусъвършенстване

Това, че обстоятелствата ни принуждават временно да се затворим в домовете си, не означава, че светът е спрял да се върти. Използвайте времето, за да прочетете книги, които да ви помогнат да усъвършенствате някои професионални умения, да разбирате по-добре хората около вас или да ви дадат нови идеи и вдъхновение, така че да се върнете заредени на работа.

Книги с позитивно послание

Мисля, че тази категория е най-важна в момента. Сред цялата паника, която като лавина повлича обществото, е важно да запазим спокойствие и да се стараем да откриваме повод за усмивка и в най-дребните неща. Изберете си някоя книга, било то роман или нехудожествена литература, която да ви зареди с енергия и добро настроение, да ви покаже нещата в перспектива и да ви научи, че от определен ъгъл чашата е наполовина пълна.

Какво да НЕ четем?

Апокалиптични сценарии

Наистина не разбирам необходимостта, която някои хора изпитват, точно сега да четат антиутопии, романи с апокалиптични прогнози, истории за болести, които в миналото са погубили редица човешки животи. Подобни сценарии нито ще ни помогнат, нито ще ни успокоят, а само ще ни накарат подсъзнателно или съвсем умишлено да правим необосновани съпоставки между измислица и действителност.

Романи с трагичен завършек

Има една много проста формула – усмихнати и щастливи хора + по-малко стрес = добър имунитет и здрав организъм. Излишно е точно във време на криза да четем истории, които да ни разстройват,  да скърбим за загубата на любими герои, да ни се припомня, че в живота не всяка приказка има щастлив финал. По-разумно е да ги оставим за някой по-спокоен период.

Скучни книги, които са ни препоръчали

Животът е твърде кратък, за да го прекараме в четене на скучни книги! Независимо колко са ви я похвалили, какъв рейтинг има, дали се радва на отлични оценки от критици, медии, читатели, ако една книга не ви е интересна – просто я оставете и си потърсете нещо по ваш вкус. Не е престъпление, а форма на самосъхранение!

На този етап книжарниците са затворени, но ако имате нужда да задоволите читателския глад с нов роман, не забравяйте, че може да поръчвате онлайн или да погледнете на рафтовете с книги в големите хранителни вериги. И не забравяйте, че може и да живеем в антиутопичен роман, но ние пишем историята!

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.