“Тайният мъжки клуб за любовни романи” – Лиса Кей Адамс

by Хриси

Ако си мислите, че “Тайният мъжки клуб за любовни романи” от Лиса Кей Адамс ме е грабнала с необичайното си заглавие, да – прави сте. Любопитството ми се поддаде на тази провокация, но по-важното е, че между кориците на този роман открих емоционална история, която ме докара до сълзи…от смях.

“Тайният мъжки клуб за любовни романи”:

  • Автор: Лиса Кей Адамс
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 312
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Ибис

Гавин Скот се радва на успешна кариера като бейзболен играч, но докато се катери все по-нависоко по професионалната стълбица, то в личен план има сериозни проблеми и бракът му е в опасност. Объркан и отчаян, той получава помощ от неочаквано място: таен клуб, основан от най-големите мъжкари в града, които четат любовни романи, за да намерят решение на проблемите, които възникват във връзките им с половинките. Използвайки като опорни точки ключови моменти от сюжета на пикантен исторически любовен роман за един английски аристократ, който се опитва да спечели съпругата си отново, членовете на клуба напътстват Гавин как да спаси своя брак. Само че безйболистът трябва да се постарае доста повече, ако иска да спечели обратно доверието на съпругата си. Понякога думите не са достатъчни, изискват се действия!

Още прочитайки първите страници на “Тайният мъжки клуб за любовни романи” от Лиса Кей Адамс, знаех, че искам да включа книгата в месечния ни Клуб на книгохолика. И не, не защото е романтична, а защото става все по-голяма рядкост да попадна на наистина забавен любовен роман, който разказва за нещо повече от стандартните перипетии на една влюбена двойка.

“Тайният мъжки клуб за любовни романи” говори за това какво искат жените, но от гледната точка на мъжете. Коментира въпроси свързани с брака и баланса в една връзка, с предизвикателството да съхраниш себе си като личност, когато си част от двойка, но и да се адаптираш към нуждите и мечтите, които имате заедно с партньора. Книгата разказва за семейните проблеми, които остават зад затворени врати, и набляга на идеята, че никоя двойка не е съвършена – някои просто са по-дискретни от други.

Какво наистина искат жените е въпрос, който тормози мъжете от край време, и ако на нас като читателки ни е забавно да гледаме как членовете на “Тайния мъжки клуб за любовни романи” се мъчат да разрешат брачните проблеми на техен приятел, то смесените сигнали, сърдитото мълчание и подвеждащите коментари са ежедневие и реален проблем. И тъй като мъжете си нямат кристално кълбо, в което да открият истината зад кодираните думи на половинките им, те се допитват до най-близкото решение – романтичните книги, където главният герой винаги знае какво да каже, как да оправи проблема и как да накара главната героиня да се чувства желана, сигурна, обичана. Излишно е да споменавам, че адаптирането на сюжет от исторически любовен роман към действителността днес води до немалко комични ситуации, но определено давам бонус точки за старанието на Гавин.

Лиса Кей Адамс разказва за драмите в брака между Гавин и Теа с чувство за хумор, но и без да спестява нищо от сериозността на техните проблеми, а именно – да игнорираш желанията на половинката си, да поставяш собствените си мечти на първо място, да правиш компромиси в името на общото щастие, но да осъзнаваш, че това прави теб нещастен. За да бъде една връзка успешна, тя изисква нещо повече от любов и химия –  нуждае се също от комуникация, доверие, внимание, търпение.

Хареса ми как Лиса Кей Адамс редуваше гледните точки на Гавин и Теа, вмъкваше откъси от книгата, която членовете на тайния клуб обсъждаха, и как успяваше да повиши градусите на любовния термометър за секунди. Но може би от всичко най-много ми допадна, че акцентираше върху идеята на любовните романи, които често са подценявани в сравнение с останалите жанрове, а всъщност за много читатели са емоционален отдушник, билет за малко бягство от реалността, но понякога приятелско рамо и добър съветник.

Страшно се забавлявах, докато четох “Тайният мъжки клуб за любовни романи” и горещо препоръчвам книгата. Вярвам, че трябва да има повече такива романи, които да ни говорят за важни теми, но и в същото време да знаят как да ни усмихнат, като предложат нещо оригинално и различно.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.