Какво прочетох през февруари 2020 г.

by Хриси

В личен план февруари беше много емоционален и натоварен, в книжен – още повече. Отново цари абсолютно жанрово разнообразие, но аз така обичам – от всичко по малко. Ето какво прочетох през февруари 2020 г.

„Фонтани на мълчанието“ – Рута Сепетис

Много харесах „Сол при солта“ от Рута Сепетис, но когато става дума за „Фонтани на мълчанието“, говорим за любов в най-чистата й читателска форма. Отлично си паснахме с книгата – интересни и плътни образи, многопластов сюжет със силни послания, майсторското писане на авторката…Харесах всичко в историята на Даниъл и Ана и затова беше сред първите романи, които включих в новооткрития „Клуб на книгохолика“. Повече за „Фонтани на мълчанието“ от Рута Сепетис може да прочетете в блога.

„Тревожни хора“ – Фредрик Бакман

Бакман си е Бакман – има един особен талант да говори за най-сериозните и дълбоки човешки драми и проблеми с нотки на чувство за хумор, което наистина да предизвика усмивка на лицето на читателя. Историята, която разказва в „Тревожни хора“ е оригинална и изключително необичайна, а героите – уж чудаци, а всъщност могат да представляват всеки от нас. Романът е малко по-различен от досегашните книги на Бакман, но съм убедена, че също ще ви хареса, защото носи неговия характерен почерк. В блога ви чака подробно ревю.

„Богаташки проблеми“ – Кевин Куан

Малко ми е тъжно, че слагаме финалната точка на тази толкова любима моя трилогия. Страшно много харесвам начина, по който Кевин Куан иронизира новобогаташите и техните псевдопроблеми, но в същото време проявявам откровено любопитство и интерес към живота на героите и всички техни преживелици. В „Богаташки проблеми“ четем както за Никълъс Янг и Рейчъл Чу, така и за Астриг Лионг и битките, които тя води – със семейството си, с бившия си съпруг, с клюкарите и завистниците. Какво още ми допадна в „Богаташки проблеми“, може да прочетете в ревюто в блога.

„Приспивна песен в Аушвиц“ – Марио Ексобар

Напоследък историческите романи за Втората световна война и най-вече за Аушвиц предизвикват сериозен интерес сред читателите и популярността им нараства значително. „Приспивна песен в Аушвиц“ е малко по-различна книга от останалите нашумели заглавия, защото представя един изключително реалистичен и стегнат разказ за подвига на една жена, за която досега сме знаели единствено, че е била ръководителка на детската градина за цигани в Аушвиц. Всъщност нейната история е много повече – от отдадеността и лоялността на една съпруга до жертвоготовността на една майка, „Приспивна песен в Аушвиц“ определено оставя следа.

„Всичко е прецакано“ – Марк Менсън

Втората книга на Марк Менсън след „Тънкото изкуство да не ти пука“ се готви да повтори предишния му успех. Да си призная, с „Всичко е прецакано“ си паснахме една идея повече може би защото имахме повече допирни точки с автора. Със сигурност не всичко е прецакано, но пък и Марк Менсън ни насърчава да не губим време в надежди и мечти, а да инвестираме усилията си в това да сме по-добри и да развиваме в правилната посока. Какво още ми направи впечатление във „Всичко е прецакано“, може да прочетете в ревюто в блога.

„55“ – Джеймс Деларги

Трилърът на месец февруари в Хрисиландия бе „55“ от Джеймс Деларги. Мисля, че това, което най-много ми хареса в книгата, беше ударното и оригинално начало – имаме двама мъже, които се обвиняват един друг за тежко извършено престъпление. Версиите съвпадат напълно, на карта е заложен животът на следващата потенциална жертва на сериен убиец и един полицай от малко градче трябва да разкрие мистерията, преди да е станало твърде късно. Повече за „55“ разказвам в блога.

„Магазинчето за шоколад и мечти“ – Мануела Инуса

Продължаваме с историите от най-красивата уличка в Оксфорд – „Валери Лейн“. Този път на фокус бе собственичката на магазинчето за шоколад и лакомства – Кийра. Всъщност книгата не е толкова романтична, колкото насочена към идеята за токсичните връзки, за това колко е важно да обичаш тялото си и да имаш до себе си човек, който да те подкрепя и да те харесва с всички твои предимства и недостатъци. „Магазинчето за шоколад и мечти“ от Мануела Инуса има кратко ревю в блога, в което разказвам малко повече за сюжета на книгата.

„Мрежа от шепот“ – Чандлър Бейкър

„Мрежа от шепот“ определено е един от най-провокативните и смели романи, които съм чела напоследък. В него ства дума за правата на жените, за необходимостта да се подкрепят и да не премълчават дискриминативните и сексистки нападки. Говорим за силната, независима, борбена жена, която не се страхува да отстоява позициите си, мечтае за кариера, балансира между работа и семейство и повежда ежедневни битки срещу предразсъдъците, насочени към нейния пол. Може да прочетете повече за „Мрежа от шепот“ в подробното ревю в блога.

„Wild at Heart“ – К. А. Тъкър

С голямо нетърпение очаквах новата книга от К. А. Тъкър, която е продължение на „The Simple Wild“. Отново се връщаме в красивата, но сурова Аляска, отново се срещаме с Кала и Джона, които са изправени пред изпитание. Дали любовта им е достатъчна, за да превъзмогнат разликите помежду им и във вижданията им за бъдещ съвместен живот? Образът на Кала търпи много голяма метаморфоза, но в същото време успява да запази онези дребни неща, които ни накараха да се влюбим в нея още при първата среща. Скоро ще ви разкажа по-подробно за ‘Wild at Heart“.

„Opposites Attract“ – Рейчъл Хигинсън

Една много приятна романтична поредица, която включва 4 книги, и аз горещо я препоръчвам. Главните герои са в ресторантьорския бизнес – шеф готвачи, собственици на ресторанти, амбициозни мъже и жени, които се борят за целите си. Всяка история е разказана с чувство за хумор, много увлекателно и винаги с лек акцент върху определен социален проблем. Ако имате интерес, ще ви разкажа повече в отделно ревю.

 

Leave a Comment