“Всичко е прецакано” – Марк Менсън

by Хриси

След като превърна първата си книга “Тънкото изкуство да не ти пука” в световна сензация, Марк Менсън е готов да доразвие първоначалната си идея и да развенчае митовете около редица екзистенциални въпроси, свързани с търсенето на щастието. Дали наистина “Всичко е прецакано” ?

“Всичко е прецакано”:

  • Автор: Марк Менсън
  • Жанр: Нехудожествена литература
  • Страници: 320
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Издателство: Хермес

“Всичко е прецакано” е не по-малко провокативна и различна от първата книга на Марк Менсън. Отличава се сред останалите заглавия на тема психология, тъй като отхвърля позитивното мислене като статегия за откриването на хармония и баланс и залага предимно на рационален и трезвен подход. Според Менсън нещастието и недоволството при хората в наши дни е резултат от размътена преценка, от един куп очаквания, с които затрупват себе си и околните, и надеждата, че те ще бъдат оправдани.

Трябва да призная, че съм повече оптимист, отколкото маркменсалист, но въпреки че не подкрепям възгледите му за живота, ги намирам за интригуващи заради свежата перспектива и добрата аргументация, които предлага в книгата. Всъщност “Всичко е прецакано” далеч не е толкова крайна и отричаща в сравнение с “Тънкото изкуство да не ти пука”. За сметка на това тук Менсън подкрепя тезата си с трудовете на велики мислители и откриватели, които са поставили основите на философията и са изградили нейния съвременен облик. Нещо повече, техния любопитен житейски път бе представен достатъчно атрактивно и осъвременено, за да задържи вниманието на по-широк спектър от читатели, и в същото време да формулира и обясни посланието на автора – “Не се надявай на по-добро. Просто бъди по-добър.”

Увлекателно и на достъпен език Марк Менсън разказва как хората взимат решения, как задачите се разпределят между Мислещия и Чувстващия мозък, как вторият често налага диктаторското си мнение, което се базира на смесица от емоции, как свободният избор е манипулиран и как формулата за човешката еволюция и щастливия живот зависи изцяло от моралните ценности, които днес повечето хора са удавили в извинения, оправдания и илюзии. Всъщност в дъното на проблема е надеждата – всички глобални кризи са резултат от надеждите на нечий лидер, че ще промени световния ред и ще установи нов, по-добър (разбирай неговия).  Грешката е, че никой не се вглежда в себе си и в отношението си към околните, прехвърля вината, поддава се на чувствата си и губи контрол. Най-опасно е, когато това се случи на някой, който разполага с власт и влияния.

Самият Марк Менсън също си позволява да се надява – все пак и той е човек. Може би това е нещото, с което книгата му ме спечели и ме убеди да й дам по-висока оценка в сравнение с предишната* – този път авторът й не ми се струва толкова резервиран и дистанциран от читателите, а езикът му е по-умерен и не така краен и хаплив. Няма я онази граница между него-знаещия и нас-заблудените, защото истината е, че на Менсън също му пука, просто успява по-добре да контролира емоциите си.

“Всичко е прецакано” – една по-различна книга за надеждата и за властта, която тя има върху нас, простосмъртните, които вярваме, че някой ден ще постигнем всичко, за което сме мечтали. Докато не започнем да мечтаем отначало, но този път за нещо друго, и така до безкрай.

*В Goodreads съм оценила и двете книги на Марк Менсън с 4 от 5 звезди, но ако “Тънкото изкуство да не ти пука” е по-скоро 3.5/5, то тук си е твърда четворка. 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.