Романтична книга за всеки повод (и вкус)

Любовните романи са моята слабост. Намирам в тях емоционален отдушник, но и дефибрилатор, който връща читателския сърдечен ритъм след поредната тежка и трудна за смилане история. Посягам към различен автор в зависимост от това, което търся. Защото за всеки повод и вкус си има подходяща романтична книга.

История, която ще те разсмее

Не е толкова трудно една книга да те трогне до сълзи, но виж, да те разплаче от смях, това вече е предизвикателство за всеки автор на любовни романи. А аз обичам да се смея. Забавлявах се, когато четох “Обяснения в омраза” от Ви Кийланд и Пенелъпи Уорд, най-вече в онзи момент, когато главната героиня Шарлът предпочиташе да “печата” обидите към своя шеф във въздуха, вместо да се поддаде на импулса и да му ги изпрати по мейл. Смях се с глас не безумните спорове между Ава и Кейлъб – главните герои в “Бий се или бягай” от Саманта Йънг. За книжна смехотерапия препоръчвам и книгата на Кристина Лорен “The Unhoneymooners”, която ни среща с Олив и Итън и ни припомня колко е тънка само границата между любовта и омразата. Наскоро пък се смях с “Класически наръчник за любовта” от Кърсти Грийнуд, където главната героиня няма филтър на устата, нито приема цензура на сексуалните си забежки.

Още забавни романтични книги: “Игра на омраза” от Сали Торн, “Огън на леда” от Мариана Запата, “Inappropriate” от Ви Кийланд, “The Opposite of You” от Rachel Higginson.

Роман, който ще те трогне

Понякога човек търси романтична история – красива, нежна,  деликатна, но и безумно силна и въздействаща. Като самата любов. “Колекционерът на желание” от Мия Шеридан е такъв тип книга – за надеждите и мечтите, за самотата и отчаянието, за наказанието и изкуплението. С красивия и поетичен стил пък ще запомня романите на Диего Галдино, като последният “В любовта винаги става така” рисува една необикновена история, която ни припомня, че любовта не подлежи на разум и контрол. Няма как да говоря за трогателни любовни романи и да не спомена името на Колийн Хувър и макар да обичам всяка една нейна книга, тук препоръчвам “Най-доброто в теб”. Завършвам тази категория със “Споделеният апартамент” от Бет О’Лиъри – една от най-трогателните и необикновени романтични книги, които съм чела.

Сред най-любимите ми книги с романтичен привкус и трогателна история е “Басейнът” от Либи Пейдж.

Книга с поглед към миналото

Едно е да имаш романтична книга, съвсем друго е обаче, когато тя е обвързана с реални събития от миналото, които са оказали влияние на хода на световната история. Именно заради фактологичния елемент тези романи са изключително въздействащи и правдоподобни. При тях щастливият край не винаги е гарантиран, но пък емоцията, която ти подаряват, е безценна и си заслужава да жертваш търсеното от всички “happily ever after”. За една невъзможна любов четем в “Берлинска любовна песен”, където главната героиня Лили е циркова артистка и във вените й тече циганска кръв, а главният герой Макс, който е германец и следва законите на хитлеровия режим. Любовен роман със силен женски персонаж е “Когато напуснахме Куба” от Шанел Клийтън – със своя магнетизъм и борбен дух Беатрис Перес печели не само сърцето на американски сенатор, но и това на читателя. Ако искате да избягате от политическата картина и търсите романтична история, която е обвързана с друго любопитно събитие, то тогава обърнете внимание на “Парфюмеристката от Монако” от Хедър Уеб и Хейзъл Гейнър, за да научите малко повече за брака между неповторимата Грейс Кели и принца на Монако.

Сред любимите ми исторически романтики са също “From Sand and Ash” от Ейми Хармън и “The Giver of Stars” от Джоджо Мойс.

С елементи на съспенс

Ако обичате любовни романи, но търсите също тръпката и адреналина, коитоо трилърите предлагат, тогава ви трябва романтична история с елементи на съспенс. К. А. Тъкър е абсолютен майстор тук, като препоръчвам да се започне със “Забравена истина”, макар да харесвам също толкова и “Погребани тайни”. Експериментът на Колийн Хувър, “Верити”, също е идеален за целта – загадъчен сюжет, чийто финал съм убедена, че не можете да предвидите.

Вкусът на младежките години

Много обичам романтични истории, които попадат в YA жанра, защото носят онова характерни безгрижие на младежките години и вълненията, които са присъщи за първите любовни трепети евър. И все пак намирам, че голяма част от тези романтики са подходящи и за вече (уж) пораснали читатели. Например “180 секунди” от Джесика Парк ни говори за любов, но и за силата на доброто. “Слънцето също е звезда” от Никола Юн е роман за предопределеността на двама души, които съдбата събира, като лично урежда детайлите около срещата им. В тази категория попадат също “Любов в стихове” от Колийн Хувър (крайно време е някой да научи хората, че поезията не трябва да е задължително подравнена и в рими) и донякъде “Съдбовен път” от Кристин Хана, който ме спечели с моралната дилема, заложена в романа.

Сред любимите ми YA романтики са и тези на Дженифър Арментраут.

Компания за уютен следобед

Най-спокойните и уютни следобеди са прекарани с книга на дивана. Не цитирам никого, това си е всеизвестен факт. Нещо приятно и разтоварващо, което да те настрои романтично, да те отпусне, да те размечтае и да ти донесе настроение. В този дух са романите на Джули Каплин – “Малкото кафене в Копенхаген” и “Малката пекарна в Бруклин”. Покрай “Магазинчето за чай и щастие” от Мануела Инуса пък е много вероятно да замените следобедното кафе със специална селекция чай, която да ви стопли душата. Още по-хубаво е, ако може да съчетаете сюжета с пейзажа, който виждате през прозореца – за зимно настроение може да разчитате на “Среща под звездите” от Джо Томас.

Други романтични книги за уютни следобеди са романите на Ребека Рейзин, Джени Колган и Карън Суон.

Да повишим градусите

Да, няма нищо да ви се чете и нещо в този дух. Романите на Л.Дж. Шен пасват на категорията – за момента издаден е “Крадецът на целувки”, но чакаме и “Unlikely Event”, която по мое мнение е по-добра. “Оцеляване” от Мия Шеридан също е добър кандидат, при това с елементи на загадъчност заради мрачното и забулено в тайни минало на главния герой. Живакът на страстните моменти рязко се покачва и с всички книги на Саманта Йънг.

Related posts

„Първата лъжа печели“ – три истини и една лъжа

5 идеи какво да четеш този уикенд IV

23 цитата, свързани с книгите и четенето