“Богаташки проблеми” – Кевин Куан

by Хриси

“Богаташки проблеми” от Кевин Куан е един прекрасен финал на поредица, която съм сигурна, че ще остави своя отпечатък в сърцата на читателите по света, най-вече защото е нещо по-различно – като стил на писане, като изграждане на образи, като подход към някои до болка познати теми и проблеми.

“Богаташки проблеми”:

  • Автор: Кевин Куан
  • Жанр: Съвременна проза
  • Страници: 528
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Анишър (Егмонт)

Никълъс Янг и Рейчъл Чу се радват на щастлив и сравнително спокоен брачен живот, докато един ден не получават обаждане, че баба му Су И е на смъртния си одър. Макар при последната им среща двамата да не гледаха в една посока и това да създаде бездна в отношенията им, Ник осъзнава, че това може да е последният му шанс да се помири с нея. Проблемът е, че Сингапур ще се пренасели от загрижените членовее на фамилията Шанг-Янг, които прииждат от всички краища на света, за да се сбогуват със Су И и да се погрижат за своя дял от наследството. Докато роднините на Су И спорят как ще бъде разпределено семейното богатство, Астрид Лионг има да води свои битки – с бъдещия й бивш съпруг, с бившата жена на голямата й любов – Чарли Ву, с майка си, която не подкрепя решенията и начина на живот на дъщеря си. Ще има ли справедливост и дали най-после всичките му усилия ще бъдат признати от баба му – това пък се пита Еди Ченг? Истината е, че никой не е подготвен за завещанието на Су И.

Забавна, многопластова и една идея по-емоционална е книгата “Богаташки проблеми”, която е и последната от трилогията. Обожавам тънката ирония, с която Кевин Куан разказва за живота на (ново)богаташите, за проявата на хищническото в тях, за безумния им състезателен характер и неясната им преценка (за света и за тях самите). Завист, интриги, лъжи, лицемерие, ревност и много комплекси – всичко добре прикрито зад лукс и нереално много пари – това е светът, който авторът разобличава в цялата поредица “Луди богаташи”. А на фона на целия цирк контрастират онези герои, които се опитват да разчупят клишето и да ни припомнят, че в живота има по-важни неща от сумата в банковата сметка.

Глобално затопляне, икономическа криза, проблеми със здравеопазването, социално разделение, дискриминация – светът днес е пълен с проблеми, които вече десетилетия (ако не и векове) не намират решение, но единственото, което вълнува мнозинството от герои в “Богаташки проблеми”, е кой ще наследи парите на една от най-богатите жени на планетата. Дебнат като лешояди, кроят планове и стратегии, градят имидж, за да прикрият по-добре липсата на морални ценности, неуважение към труда и парите, невъзможността да проявяват емпатия, страха, че един ден този фалшив свят ще рухне, и те ще останат без нищо. А всъщност щастието се монетизира единствено в моменти, прекарани с любими хора – нещо, което Астрид и Ник са научили с годините.

За разлика от първите две книги, този път сюжетът не е фиксиран върху конкретна двойка, а отделя внимание на всеки един герой, който по някакъв начин е обвързан с главата на семейството – Су И. Оказва се, че възрастната дама със строгия характер също е имала тайни, които е пазила грижливо през годините и които внасят допълнителна интрига в и без това заплетения от слухове и спекулации сюжет. Признавам, че в началото редуването на твърде много гледни точки на образи, чиито имена ми звучаха еднакво, създаваше известни затруднения за проследяване на сюжетната линия, но постепенно свикнах и успях да сортирам тези, които имат по-значима роля.

Другата разлика, която е откривам, е че този път Кевин Куан е по-остър в разобличаването на фалша и лицемерието – в момент, когато семейството трябва да е задружно и да скърби за свой близък, лудите богаташи успяват да превърнат погребението в светско събитие, надпреварват се за внимание и планират как да надхитрят роднините си. Разбира се, следим и какво се случва с героите, на които все пак симпатизираме. Рейчъл и Ник повдигат въпроса за очакванията, с които роднините товарят брака им, а Астрид трябва да се изправи пред редица предизвикателства, за да заживее с човека, когото истински обича. Всичко е добре, когато свършва добре.

Малко ми е тъжно, че се разделям със света на “Луди богаташи”, защото Кевин Куан е отличен разказвач – умее да увлича, да разсмива, но и да привлича вниманието върху истински стойностните неща в живота. Смея да твърдя обаче, че “Богаташки проблеми” е съвършеният завършек на това вълнуващо приключение, на което той ни направи съпричастни.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.