Какво прочетох през януари 2020 г.

by Хриси

Нова година, ново книжно предизвикателство и един куп книги за четене – ето така бих описала януари. Реших да си направя подарък от мен за мен и да чета всичко, което ми е на душа, без да мисля дали ще пиша ревю за него и да се съобразявам с графици. Отметнах няколко любовни романа, благодарение на които ми се повиши и темпото на четене, както и няколко чуждестранни заглавия, които нашумяха на запад. Ето какво прочетох през януари 2020г.

“Магазинчето за чай и щастие” – Мануела Инуса

Чудесно начало на една много приятна романтична поредица за дамите, които срещаме на улица “Валери Лейн”. Лек, непретенциозен роман, идеален за почивка от по-тежките и драматични истории. “Магазинчето за чай и щастие” ни запознава с Лори, която е собственичка на магазинче за чай и е сериозно хлътнала по доставчика й. Проблемът е, че Лори няма особено добър опит в любовта, а и с чаровния Бари си разменят само няколко думи веднъж седмично. С помощта на приятелките й Лори ще намери пътя към сърцето на Бари. А може би вече е успяла, без да го осъзнава…В блога има публикувано кратко ревю на “Магазинчето за чай и щастие”.

“Всичко, което съм” – Деми Мур

Автобиографията на Деми Мур вдигна доста шум още с излизането си и проявявах откровено любопитство към историята й. Книгата определено ми хареса, защото актрисата е премахнала всякакви бариери между нея и читателя и говори открито за всички въпроси, които са предизвиквали спекулации в медиите. Освен че Деми Мур разказва увлекателно за звездния й път, тя показва една своя по-уязвима страна, която не сме свикнали да виждаме. Разказвам подробно за “Всичко, което съм” в ревю в блога.

“Малкото хотелче на име Коледа” – Колийн Райт

Ако за следващата Коледа си търсите лек коледен роман, “Малкото хотелче на име Коледа” от Колийн Райт е добър кандидат. Сладка, забавна, романтична, тя е чудесна компания за студените зимни вечери. Това, което най-много ми допадна в книгата, е фактът, че включва няколко истории, които показват различни страни на любовта. Със сигурност ще си намерите двойка, на която да симпатизирате повече и чиито драми да следите с интерес. В блога има кратко ревю за “Малкото хотелче на име Коледа”.

“Присъдата е смърт” – Антъни Хоровиц

Може да се каже, че официално съм фенка на книгите за Даниел Хоторн. “Присъдата е смърт” ни среща отново с навъсения детектив, с когото Антъни Хоровиц се бе зарекъл, че няма да работи повече, но любопиството му към нов случай на извършено убийство надделя. Все така увлекателно и майсторски разказано, разплитането на престъплението носи изключително удоволствие на всеки читател, независимо дали обича да чете криминални романи. В блога разказвам подробно за “Присъдата е смърт”.

“Дракончето с шоколадово сърце” – Стефани Бърджес

Най-сладкият детски роман, който съм чела напоследък, при това не заради шоколада (макар че няма какво да се лъжем, той имаше важна роля). Интересна, вълшебна, поучителна история, която ни среща със смелата Авантюрин. От нея научаваме, че ако искаш нещо много силно и работиш упорито, рано или късно ще го постигнеш. В блога има подробно ревю за “Дранкончето с шоколадово сърце” от Стефани Бърджес.

“Как да бъдеш парижанка, където и да се намираш” – колектив

Разнолика, емоционална, увлекателна, с нотки на чувство за хумор, пряма, откровена, истинска – да, „Как да бъдеш парижанка, където и да се намираш“ притежава същите качества като жените, които са я вдъхновили и тези, които са я създали. В блога ви споделям 5 урока, които научих от книгата, но нека ви кажа най-важния – всяка жена може да бъде парижанка, независимо от географското й местоположение, защото това е особено състояние на духа, което се учи, възпитава и затвърждава с практика.

“Среща под звездите” – Джо Томас

Ако има роман, който печели в категория “нестандартна дестинация”, то това е “Среща под звездите”, където авторката ни води в Лапландия. Всъщност прочетох “Среща под звездите” в края на декември, но едва сега имах възможност да разкажа за нея. Представлява романтична история, а като бонус научаваме повече за фермите за лосове и живота на местните. Главната героиня Халей е много симпатичен и забавен образ и ви отвежда на едно вълнуващо зимно приключение. В кратко ревю разказвам повече за сюжета и впечатленията ми от “Среща под звездите”. Препоръчвам да се чете при снежно време 😉

“Cilka’s Journey” – Хедър Морис

Знам, че звучи необичайно първата прочетена книга за годината да е “Cilka’s Journey” от Хедър Морис, но не съжалявам, че се спрях на него. От много време отлагах прочитането й, а образът на Силка ми беше направил силно впечатление още докато четох “Татуировчикът от Аушвиц”. Всъщност историята ми хареса повече от предишната – и заради моралната дилема, която лежеше в основата на сюжета, и заради чувството да си част от общност и темата за сестринството, и заради израстването на самата Силка като персонаж. Напълно заслужено получи подробно ревю в блога.

През януари прочетох също:

Както казах този месец прочетох няколко книги – за едни ще пиша подробно ревю, а за други нямам много какво да кажа, но все пак ето кои бяха те:

  • “The Giver of Stars” от Джоджо Мойс – за нея ще разказвам в подробно ревю< надявам се скоро;
  • “Ask Again, Yes” от Мери Бет Кейн – много силна история, препоръчвам я за почитателите на Селесте Инг;
  • “Such A Fun Age” от Кайли Рийд – беше изборът на клуба на Рийз Уидърспуун за януари, но определено не ме впечатли;
  • “Credence” от Пенелъпи Дъглас – пореден роман от Пенелъпи, който бледнее пред първите й книги. Жалко.
  • “Where The Blame Lies” от Мия Шеридан – предполагам, че това беше опитът на авторката да пише романтичен трилър и макар цялостно да ми допадна, имам известни забележки. Липсват ми стария й стил.
  • “Dirty Letters” от Ви Кийланд и Пенелъпи Уорд – сладурска, забавна любовна история в духа на това познато  романтично дуо.
  • “Inappropriate” от Ви Кийланд – определено мисля, че Ви Кийланд се справя по-добре сама. Както винаги страшно се забавлявах с преживяванията на нейните герои и обожавам когато разказва от мъжка гледна точка.
  • “Unlikely Event” от Л.Дж. Шен – значително по-добра от “Крадецът на целувки” по мое мнение. Ще напиша ревю за нея, като напомням, че книгата ще излезе на български тази пролет.
  • “Outmatched” от Саманта Йънг и Кристен Калъхан – нещо не се получиха нещата тук и историята трудно ми задържаше вниманието, което определено бе неочаквано предвид, че харесвам и двете авторки.
  • “Хартиена лодка в открито море” от Мила Иванова – повече такива български автори искам да чета. Тези дни ще публикувам ревю!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.