Избрани книги за февруари 2020 г.

by Хриси

Добре дошъл, февруари! Този път съм особено щастлива да те приветствам, и то не защото имам рожден ден след броени дни. С февруари поставям началото на “Клуб на книгохолика”, където всеки месец ще си обсъждаме три вълнуващи, впечатляващи, незабравими истории. Това обаче съвсем не означава, че ще игнорирам останалите заглавия, с които мисля да прекарвам свободното си време. Ето кои са избраните книги за февруари:

“Целувката, която спря дъжда” – Холи Мартин

Освен че е част от поредицата романтични книги на издателство “Ера”, която следя, “Целувката, която спря дъжда” от Холи Мартин дава заявка да е един доста вдъхновяващ и позитивен роман. Главната героиня Ева открива малки бележки, на които майка й си е записвала всякакви авантюристични и дръзки мечти, които не е успяла да изпълни. Ева, която като цяло предпочита спокойствието и сигурността на дума, решава да сбъдне всяка точка от списъка и така поема на вълнуващо пътешествие, по време на което среща дразнещо самоуверения Тор.  От екзотични дестинации до най-романтичния град, всичко в това пътуване учи Ева, че истинската смелост се намира в сърцето. Книгата ще е по книжарниците от 4 февруари.

“Изгубените цветя на Алис Харт” – Холи Рингланд

Признавам си, че тук бях привлечена първо от пъстрата и красива корица, но анотацията успя да грабне вниманието ми. Деветгодишната Алис Харт живее в идиличен дом, сгушен между обширни поля със захарна тръстика и морето. Но заради ужасна трагедия Алис е изпратена да живее при баба си, която има ферма за цветя. Там се грижат не само за красивите растения, изучавайки техния език, а и за жени, които се чувстват изгубени и обезверени. С времето Алис научава езика на цветята и започва умело да си служи с него, за да изкаже нещата, за които й е трудно да говори. Семейните тайни, едно жестоко предателство и един мъж от далечна страна помагат на Алис да осъзнае, че има истории, които цветята не могат да разкажат. “Изгубените цветя на Алис Харт” от Холи Рингланд на издателство Колибри излиза на 7 февруари.

“Червеният тефтер” – София Лундберг

Обичам червения цвят. И тефтери обичам. А най-много обичам интересни книги. Затова реших да включа в списъка за този месец “Червеният тефтер” от София Лундберг. Романът ни среща с малката Дорис, която получава от баща си тефтер с червени кожени корици. Вътре тя записва всички хора, които са променили живота й. От слугуването в богаташка къща, през модния подиум в Париж, ужаса на Втората световна война, самотата в Ню Йорк, любовта й с Адам. Днес тя е на 96 години, живее сама в Стокхолм, а повечето хора, за които пише в тефтера, вече са напуснали живота й. Най-голяма радост й носят обажданията на племенницата й Джени. Един ден Дорис започва да записва историите от пъстрото си минало. Така ще успее да сподели с Джени най-съкровеното си – спомените. “Червеният тефтер” от София Лундберг на издателство Хермес излиза на 11 февруари.

“55” – Джеймс Деларги

Ако сте на лов за следващия ви трилър, този със сигурност е отличен кандидат. Дебютният роман на Джеймс Деларги “55” на издателство Софтпрес започва ударно – една сутрин в полицейското управление влиза мъж на име Гейбриъл, който обяснява как убиец на име Хийт го е похитил и оковал. Хийт му казал, че ще стане Номер 55 – неговата 55-а жертва. Малко по-късно в същия участък влиза Хийт и обяснява как убиец на име Гейбриъл го е похитил и оковал. Гейбриъл му казал, че ще стане Номер 55. Жертва 55. На сержант Чандлър Дженкинс се пада тежката задача да открие истината. Кой е убиецът и кой – жертвата? Книгата ще е по книжарниците от 11 февруари.

“Лято на Парк Авеню” – Рене Роузън

Бях хвърлила око на тази книга преди време, затова много се зарадвах, когато научих, че издателство Обсидиан ще я издават. “Лято на Парк Авеню” от Рене Роузън ни връща назад във времето – през1965 г. Тогава смелата нова главна редакторка на „Коспополитан“ шокира Америка и спасява умиращото списание, като разрешава на жените да говорят на недопустими дотогава теми като секс, любов, кариера…Възлагам големи надежди на тази история, чакам я точно за Деня на влюбените.

“Има ли все още секс в града” – Кандис Бушнел

20 години след култовата книга „Сексът и градът“ авторката Кандис Бушнел е готова за нова сензация – този път с автобиографичния си роман „Има ли все още секс в града“, с който издателство Кръгозор ще ни зарадва този месец. В него тя споделя реални случки и истории от личния й живот и създава ценен съветник за жените над 50. Разказва за онзи етап, когато децата са пораснали и отлетели от семейното гнездо, бракът се е превърнал в рутина или дори се е сринал, а разводът е причина жените отново да тръгнат по срещи. Хем е нещо различно, хем не съвсем. От една страна, жените все още са готови да харчат пари, с които не разполагат, за скъпи покупки, с които да привлекат погледите на мъжете. От друга – социалните мрежи са се развили, светът е станал по-разкрепостен и отворен към различните връзки и има един куп разкрасителни процедури, които могат да се тестват.

“Фонтани на мълчанието” – Рута Сепетис

Рута Сепетис ви е позната като автор на една от най-популярните и интересни исторически книги, написани през последните години – “Сол при солта”. Този път тя ни води в Мадрид през 1957 г., когато Испания е под диктатурата на Франко. Туристи и чуждестранни бизнесмени пристигат на талази в Испания с приветливото обещание за слънце и хубаво вино. Сред тях е 18-годишният Даниъл Матисън, син на петролен магнат, който пристига с родителите си с надеждата да усети връзка с родината на майка си през обектива на своя фотоапарат. Фотографията го сблъсква с Ана, чието семейство се бори с променливата си съдба под дългата сянка на Гражданската война.  Снимките на Даниъл поставят неудобни въпроси, а опасности надничат зад ъгъла. Той е притиснат в ъгъла, поставен пред трудно решение, което трябва да вземе за да защити хората, които обича. Животи и сърца се сблъскват, а слънчевият испански град открива своята изненадващо мрачна сърцевина. “Фонтани на мълчанието” от Рута Сепетис е едно от трите заглавия за февруари, за което ще си говорим в “Клуб на книгохолика”. Книгата ще е по книжарниците в началото на месеца.

“Накъдето ме водят мечтите” – Кристина Форест

Вдъхновяваща тийн история за мечтите и стремежите на едно момиче, което е твърдо решено да кандидатства в танцовата академия в Ню Йорк въпреки категоричната забрана на майка й. “Накъдето водят мечтите” от Кристина Форест ни запознава с Клоуи, която от дете знае, че един ден иска да бъде балерина. Когато майка й заминава на круиз, Клоуи осъзнава, че това е единствената й възможност да се яви на прослушване и да сбъдне мечтата си. В плановете й обаче не влиза досадния й съсед Ели, нито миризливото му куче, но по-добре да приеме присъствието им, отколкото да рискува да я издадат. Клоуи и Ели поемат на пътешествие, изпълнено с изненади, трепети и вълнения – някои хубави, други не толкова. Може би е вярна приказката, че не е важна крайната дестинация, а пътуването. “Накъдето ме водят мечтите” от Кристина Форест на издателство Ибис излиза този месец.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.