“Верити” – Колийн Хувър

by Хриси

От доста време се каня да напиша материал, в който да обясня защо толкова харесвам Колийн Хувър като автор и като публична личност. За съжаление времето все не стига, затова използвам новата й книга “Верити” като възможност да изтъкна една от причините – често с романите си Колийн поема рискове в името на своите читатели, за да им поднесе завладяващ, различен, впечатляващ сюжет. “Верити” не прави изключение – предполагам, че когато талантът е във вените ти, няма значение в какъв жанр ще пишеш…

“Верити”:

  • Автор: Колийн Хувър
  • Жанр: Съспенс, романтичен трилър
  • Страници: 280 стр.
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Ибис

Лоуен  Ашли  е писателка, чийто живот определено се намира в труден период както в личен, така и в професионален план. Когато й предлагат да бъде съавтор и да завърши една от най-популярните книжни поредици в момента, те се колебае, защото не е сигурна, че има таланта или въображението на известна писателка, каквато е Верити Крофорд. Нуждата от пари, възможността за истинска кариера и чарът на Джереми Крофорд, съпругът на Верити, убеждават Лоуен да приеме и да се премести за няколко дни в дома на семейство Крофорд, където да има достъп до бележките на Верити. Но се оказва, че къщата е пропита с болка и скръб, с тайни и ужасяващи истини, на които Лоуен  попада, прелиствайки изоставен ръкопис.

Всеки път, когато държа в ръцете си нова книга от Колийн Хувър, се вълнувам, но този път ентусиазмът ми беше примесен с откровено любопитство, тъй като това е първият роман на авторката, който не е в типичния за нея жанр. “Верити” се води романтичен трилър – комбинира едновременно адреналина и тръпката, характерни за трилърите, и любовна история, такава, каквато само Колийн може да разказва. Резултатът е напрегнат, мистериозен и емоционален роман, който няма да искате да оставите.

And that’s why I stay at home and write. I think the idea of me is better than the reality of me.”

“Верити” разказва две истории – едната се развива в настоящето, а другата представлява поглед върху скрит ръкопис на автобиографичен роман. Общото между двете главни героини е, че са писателки, но докато едната е успяла и известна, другата по-скоро се опитва да не затъне в дългове и да не се откаже от писането. До голяма степен намирам “Верити” за подарък от Колийн Хувър за нас, читателите, тъй като ни кани да надникнем не просто в ежедневието на един автор, но и в неговото въображение. Донякъде мисля, че се е опитала и да пресъздаде собствените си притеснения, докато е писала тази книга – подобно на нея, главната героиня трябваше да изгради правдоподобен, безсърдечен и безмилостен образ на злодей и да влезе в главата му, за да разкаже историята от негово име. И какво се е получило – представете си най-жестокото престъпление, което човек може да извърши, умножете го няколко пъти, и ето така се ражда отрицателният герой във “Верити”, но няма да издам кой е той.

And that’s what love at first sight is. It isn’t really love at first sight until you’ve been with the person long enough for it to become love at first sight.”

Що се отнася до романтичния аспект, отново няма да бъдете разочаровани, дори напротив – мисля, че ще сте приятно изненадани, защото този път Колийн си е позволила да напише няколко доста горещи сцени, каквито май не сме срещали досега в книгите й. Сексуалното напрежение се натрупваше редом с адреналина от разплитането на загадката, а влюбването между главните герои даваше друга перспектива, която може да разкрива истини, или да ги изкривява – зависи от гледната точка.

Безспорно обаче най-големият коз на Колийн Хувър е нейната непредсказуемост, защото точно когато си мислите, че всичките ви предположения са се оказали верни, дори хипотезите, които ви се струват най-малко вероятни, тя отново успява да ви изненада с шокиращ финал, който ще ви накара да се замислите докъде сме готови да стигнем в името на успеха и любовта.

В случай, че се притеснявате да посегнете към “Верити”, защото се страхувате, че експериментът на Колийн Хувър няма да ви хареса, или се притеснявате, че е изневерила на стила си, то нека ви успокоя – Колийн отново поднася роман, който дълго ще помните.

2 comments

Anna 24.01.2019 - 21:25

Аз също обожавам произведенията на Колийн,с нетърпение чакам да излезне превод на новата к книга”Verity“. Ревюто ти беше много добро определено привлича към четенето на книгата.

Reply
Христина Йорданова 20.02.2021 - 13:21

Верити е първата книга на авторката, с която се срещам. Поради едно малко дребосъче я слушах като аудиокнига. Очарована съм от сюжета и лекотата, с която автора постоянно те държи под напрежение. Много добро четиво!

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.