Добре дошли в “Клуб на книгохолика”

by Хриси

Много обичам да говоря за книги, но още повече обичам, когато си намеря друг книгохолик, с когото да си обсъждам дадена история или автор. Не е задължително мненията ни да съвпадат, дори напротив – винаги ми е било интересно да чуя другата гледна точка. По-важното е, че споделяме страстта към четенето (или по-скоро зависимостта). И след като в продължение на година събирах смелост и оформях идеята в главата си, най-после се реших да си създам “клуб на книгохолика”

Защо “клуб на книгохолика”?

Още когато се роди “Хрисиландия”, си признах, че съм книгохолик. Пристрастена съм към четенето и вярвам, че за всеки читател си има книга – просто трябва да я открие. Обожавам да се разглеждам за нови и интересни заглавия, ходенето до книжарницата се е превърнало в ритуал, а благодарение на Goodreads предизвикателството имам още едно извинение да подхранвам страстта си към четенето. Покрай блога се запознах и с много други книгохолици, които също като мен търсят поредното книжно съкровище. Стори ми се най-логично да се обединим в група.

Как се роди идеята?

“Клуб на книгохолика” е нещо, което обмислям от близо година. От една страна, съм повлияна от литературните клубове, които аз самата следя (съвсем не съм с идеята, че съм открила топлата вода!).  Харесва ми, че там откривам подсказки какво да чета, но като че ли най-много обичам елемента на очакването – коя ще е следващата книга, дали ще е интересна, защо са избрали нея и т.н. От друга страна, “клуб на книгохолика” тръгна от съобщенията, които си разменям с други четящи – с някои сме сродни читателски души и без да сме се наговорили предварително, посягаме едновременно към едни и същи заглавия. С други пък имаме слабост към определени автори и можем с часове да си говорим за техните проекти. Това ме наведе на мисълта, че може да пренесем дискусиите на обособено място.

Какво ще представлява самият клуб?

В началото на всеки месец ще обявявам три заглавия, които ще можем да си дискутираме – вероятно най-често ще са две български и едно англоезично, но според месеца ще има различни вариации. Книгите ще бъдат нови – някои току що излезли, други може да са предстоящи за конкретния период. Може да приемете “клуба на книгохолика” като вид литературно предизвикателство и да си избирате коя книга да четете този месец. Жанрово също не съм наложила стриктни ограничения – вероятно поне една от трите книги ще е романтична. Всяка от тези книги ще има ревю в блога и ще получи допълнителна публикация в специално отделена рубрика “Клуб на книгохолика”, където ще споделям отговори на конкретни въпроси – нещо като мини читателски дневник.

Как ще работи “клуб на книгохолика”?

На този етап “клуб на книгохолика” ще се провежда онлайн, но при достатъчен интерес може да започнем да правим срещи на живо (особено при едно хубаво пролетно-лятно време, не виждам защо не). Книгите на месеца ще обявявам в блога, в Instagram и Facebook страницата на Хрисиландия. Отделно ще има Facebook група, където ще споделям ревюта, някой любопитен факт за автора или интервю, снимки на книгата, цитати и т.н. Ще се постарая да организирам игри с една от трите избрани книги за месеца. Там ще можете и вие да поствате и да задавате въпроси. Като цяло съм отворена за идеи!

Какви са правилата в клуба?

  1. Уважавай другия – не се толерират обиди към автори, книги и други членове на клуба.
  2. Забранено за книжни сноби – стараем се да бъдем отворени към нови автори и книги, не лепим етикети и не подхождаме с предразсъдъци.
  3. Ако книгата не ти харесва, остави я – може да си избереш някоя от другите две или да изчакаш заглавията през следващия месец. Животът е твърде кратък, за да се наказваме с истории, които са ни скучни.
  4. Ако си блогър или влогър, чувствай се спокоен да споделяш ревю на някое от заглавията, които се дискутират в групата.
  5. Може да споделяте и ваши снимки на книгите, които са избрани за месеца. (даже си е желателно 😉 )
  6. Моля, без излишен спам и без провокации.

“Клуб на книгохолика” стартира от 1-и февруари. Надявам се да споделяме заедно безброй книжни приключения!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.