5 урока от “Как да бъдеш парижанка, където и да се намираш”

by Хриси

Още когато разбрах, че предстои да излезе книга, написана от парижанки със съвети как да живееш и да бъдеш като тях, проявих откровено любопитство. В крайна сметка всяка жена си мечтае да притежава елегантността и класата, която французойките имат, онази ефирност и непринуден чар, зад които всъщност стои умението да се наслаждаваш на живота. “Как да бъдеш парижанка, където и да се намираш” се оказа приятно, забавно и полезно четиво, от което научих много за основните правила, по които дамите от Париж живеят.

“Как да живееш като парижанка, където и да се намираш”:

  • Автор: Ан Бере, Одре Диуан, Карлин дьо Мегре, Софи Ма
  • Жанр: Нехудожествена литература
  • Страници: 260
  • Година на издаване:2019
  • Издателство: Hybrid Books

Разнолика, емоционална, увлекателна, с нотки на чувство за хумор, пряма, откровена, истинска – да, “Как да бъдеш парижанка, където и да се намираш” притежава същите качества като жените, които са я вдъхновили и тези, които са я създали. Те са особена, рядка порода, която пази тайните си, но тук четирите авторки са решили да проявят малко женска солидарност и да разкрият истинското лице на парижанката – това, което никой друг освен нея не може да види. Причината – всяка жена може да бъде парижанка, независимо от географското й местоположение, защото това е особено състояние на духа, което се учи, възпитава и затвърждава с практика.

Парижанките са красиви, стилни, модерни, без да следват последните тенденции и да робуват на хорското мнение, защото най-важно е тяхното. Те са интересни, загадъчни, понякога противоречиви – изпращат смесени сигнали и не винаги са наясно какво искат, но кой е. Парижанките са амбициозни, упорити, силни, но това не им пречи да показват уязвимата си страна, когато и пред когото решат. Жената от Париж е влюбена жена – обича живота, мъжа до нея, но най-вече обича себе си и не прави компромиси със собственото си щастие. Отвън парижанките изглеждат перфектни, безупречни, безгрешни, което е много далеч от истината, но това само те си го знаят.

Парижанката умее да се грижи за себе си – отлично преценява кога се нуждае от релаксиращ ден у дома или вълнуваща парти вечер със страстен завършек. Характерно за нея е да проявяви здравословен егоизъм – независимо дали изпълнява ролята на майка, съпруга, кариеристка, тя е преди всичко Жена и да подчертава своята женственост е неин водещ приоритет.

Не съм сигурна, че от мен може да излезе парижанка – за разлика от нея, аз обичам спокойствието и уюта на дома, харесва ми да стоя по пижама и се чувствам по-уверена, когато съм с розов гланц за устни, отколкото с червено червило. Но безспорно парижанките са вдъхновяващи жени и съм благодарна за уроците, които научих от тях:

Бъди себе си

Или по-скоро постарай се да бъдеш своята най-добра версия, а тя е прекрасна! Естествена, без много грим, с усмивка на лицето и уверена походка, така впечатляваш с непринуденост и финес, които излъчваш.

Не се колебай

Парижанките са решителни жени – дори когато вътрешно не са убедени, че това е правилният избор, те изглеждат категорични и непоколебими. В крайна сметка винаги са от печелившата страна, защото или ще се окажат прави, или ще си научат урока и следващия път със сигурност ще бъдат прави.

Научи някои основни правила

Кецовете са за децата, токчетата са за порасналите момичета. Косата винаги трябва да изглежда добре – не с щарени фиби и ластици, а сресана и поддържана. Никога не трябва да прекаляваш с аксесоарите и не използвай прекалено много цветове във визията си, защото не си дъга. Гардеробът ти не може да живее без чифт дънки, черно сако и бяла риза. Винаги оставяй по нещо на въображението и помни, че по-малкото е повече. Мъже много, но ти си единствена!

Използвай домакинската работа като оръжие

Ако ще стоиш вкъщи край печката, за да готвиш, вместо да се разходиш навън и да се насладиш на отражението си във витрините, тогава поне използвай възможността, за да изтъкнеш, че това е още едно нещо, в което си невероятна. Научи няколко рецепти, но ги усъвършенствай и превърни в своя запазена марка. Сервирай на подбрани гости и не забравяй да си сложиш червило (какво като си с престилка).

Слушай сърцето

Една парижанка никога не прави компромис с щастието й. Познава умората от безсънни нощи, които е прекарала навън, както и дискомфорта, който новите й обувки могат да й причинят. Меланхолията също понякога е стара приятелка, която я навестява за кратко, но когато става въпрос за мечтите и желанията на парижанката, за това кое я кара да се усмихва и да изглежда така, че всички да й завиждат, тя винаги ще се обърне за съвет към сърцето си.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.