“Дракончето с шоколадово сърце” – Стефани Бърджес

by Хриси

“Дракончето с шоколадово сърце” от Стефани Бърджес е най-сладурската, интересна, вълшебна, поучителна детска книга, която съм чела напоследък! Освен това е безумно шоколадова и абсолютно неустоима!

“Дракончето с шоколадово сърце”:

  • Автор: Стефани Бърджес
  • Жанр: Детски роман
  • Страници: 256
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Ибис

Авантюрин е малък дракон, който още не знае да лети и често е подценяван от по-големите в семейството. Освен това тя все още не е открила нещото, с което иска да се занимава, и по-лошото – никое от предложенията на нейните родители не й се струва достатъчно вълнуващо. Един ден Авантюрин решава, че ще докаже на всички колко пораснала е всъщност и без разрешение ще излезе на открито, за да хване някой човек. Проблемът е, че планът й се обърква тотално, след като попада на кулинарен магьосник, който успява да се спаси, като изкушава Авантюрин с вкусен шоколад и след това я превръща в човек. Сега момичето трябва да намери начин да оцелее в света на тези непознати и по възможност да открие как да си приготвя повече от тази вкусотия, която й замая главата. Авантюрин вярва, че шоколадът е нейното призвание, затова си търси работа като чирак в шоколадова къща. Там, благодарение на сръчните ръце и отличните познания на нейната началничка Марина, тя научава всичко за приготвянето на неустоимо вкусен шоколад. Като че ли Авантюрин най-после е намерила своето място, но какво ще стане, когато разгневеното й семейство тръгне да я търси – ще може ли да предпази градчето и ще успее ли да убеди майка си, че вече може да се грижи сама за себе си?

Възрастните ходят умислени, не вярват много много във вълшебства, четат сериозни книги и пият кафе. В общи линии скучна история…На прага на 30-те осъзнавам, че хем съм пораснала (факт е, че правя 3/4 от изброените неща), хем обаче съм съхранила нещо детско в себе си и тъй като е нещо крехко и може да бъде смазано в света на големите, периодично го подхранвам с любими анимации или с някой интересен детски роман. “Дракончето с шоколадово сърце” от Стефани Бърджес е най-сладката приказка, която съм чела напоследък – може да го приемате буквално и преносно! Беше неописуемо удоволствие и истинско приключение да правиш компания на Авантюрин, докато самата тя търси онова нещо, което кара сърцето й да тупти бързо, да мечтае, да влага всичките си усилия и огромна доза любов в него.

“Дракончето с шоколадово сърце” е книга, която горещо препоръчвам и на пораснали читатели – освен че ще се почувстват отново деца и ще бъдат омагьосани от една приказка, ще си припомнят някои ценни уроци, които залисани в ежедневните задачи вероятно са забравили. Първо, когато правиш нещо с желание и любов, когато влагаш цялото си старание и вярваш в него, това се отразява и неминуемо дава резултат. Второ, успехът идва на цената на много труд – не ставаш майстор-шоколатиер за един ден, а след значителна мускулна треска, мазоли по ръцете, убийствена умора, но пък всичко това изчезва като с магическа пръчка, когато удовлетворението от добре свършената работа се разлее по цялото ти тяло и усещаш сладкия му вкус. Трето, открий нещото, което те прави щастлив, и се придържай за него. Четвърто, когато ти е тъжно или имаш нужда от съвет, обърни се към приятел и хапни един шоколад!

“Дракончето с шоколадово сърце” е роман за деца – увлекателно разказан, с много обрати, с чувство за хумор и мноооого шоколадови моменти. Авантюрин със сигурност е героиня, която се помни – упорита, смела, работлива и с добро сърце. Независимо дали е в образа на дракон, или на човек, тя е способна да вдъхнови малките читатели да посягат по-често към магичния свят на книгите, да бъдат по-борбени, да мечтаят, но и да работят, за да реализират целите си. Войната срещу предразсъдъците, заклеймяването на лъжите, идеята да провяваш търпение и да приемаш различните от теб са сред останалите позитивни послания, които много харесах. Но може би това, което най-много ми допадна (освен всички случаи, в които устата ми се пълнеше със слюнка заради многото шоколад), е идеята, че във всеки от нас дреме един дракон, който бълва пламъци, когато е ядосан, и тържествува, когато побеждава!

Накратко, “Дранкончето с шоколадово сърце” от Стефани Бърджес е роман, който горещо препоръчвам на всички родители, чиито деца обожават да четат, защото ще изживят невероятно книжно приключние; на тези, чиито малчугани се дърпат от книгите, защото си мислят, че са скучни, защото ще разберат, че грешат; на всички, които обичат шоколад, за да оценят колко много труд стои зад направата му; на тези, които обичаме магичния свят на литературата. Дано никога не пораснем напълно!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.