“Класически наръчник за любовта” – Кърсти Грийнуд

by Хриси

Има нещо очарователно и много сантиментално във винтидж стила, заради което не мога да остана безразлична към него. Понякога ми се иска да разполагах с машина на времето, за да надникна в годините, когато са живели моите баби и прабаби – да видя света през техните очи, тогава все още необременени от промените, които съвремието и динамичният живот са наложили. За съжаление, технологиите все още не могат да ми помогнат да сбъдна това мое желанието, но пък книгите са винаги на разположение и ето че откривам решение на проблема с една симпатична и много забавна история – “Класически наръчник за любовта” от Кърсти Грийнуд.

“Класически наръчник за любовта”:

  • Автор: Кърсти Грийнуд
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 348
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: 1 основна
  • Издателство: Ибис

Запознайте се с Джесика Бийм – вечната купонджийка, душата на компанията, момичето, което не се притеснява да отиде с плюшен гащеризон на гала вечеря, защото няма какво друго да облече (буквално). Джесика е наследила таланта да пише, да бъде оригинална и различна и да разчупва рамките и стереотипите, но въпреки тези свои качества идва момент, когато остава без дом, без работа и без никакви пари. Тогава се обръща за помощ към своята баба, с която никога не се е срещала. Матилда Бийм е била успешен автор, а наръчниците й за добрата жена и домакиня са били хит преди десетилетия. Само че с годините славата я е изоставила и сега тя също се бори да не изгуби дома си. Матилда и Джесика решават, че могат да си помогнат и приемат предложението на голямо издателство да напишат книга как съвременната жена да покори сърцето на избрания от нея мъж, като се позовава на съвети от миналото. Имат и набелязана мишена – най-обсъждания женкар в града. Джесика смята, че е имунизирана срещу чара му, но дали ролята на влюбена кокетка ще й пасне и кога всъщност играта става реалност?

“Класически наръчник за любовта” от Кърсти Грийнуд даваше вид на по-различна романтична история – някак по-непринудена, по-оригинална и най-вече на такава, която определено знае как да ме разсмее. Първото впечатление от усмихнатата корица и интригуващото резюме на гърба потвърди предположението ми. Страшно се забавлявах с преживелиците на Джесика, с нейния очарователен, искрен, макар и на моменти леко наивен характер, с върховете и спадовете, които имаше в личния си живот, с житейските уроци, които учеше в движение, но и които самата тя преподаваше на баба си (и косвено на нас, читателите).

“Класически наръчник за любовта” е история за пътя, който жената е извървяла през последните десетилетия, за да се превърне в своята модерна, подобрена версия, комбинирала устрема и силата на съвременното си Аз с добродетелите и класата на своя винтидж образ. От мълчаливата и смирена слушателка до жената, която има мнение по всички въпроси и не се притеснява да го изрази; от плахата кокетка в дръзката амазонка, чийто свободолюбив дух не може да бъде заключен зад стари правила и норми – такава е метаморфозата, която нежният пол е претърпял и на която ставаме свидетели чрез развитието на образа на Джесика.

Едно от предимствата на историята е, че тя не отрича напълно порядките и убежденията, според които са живели предишните поколения жени, а дори напротив – чрез връзката между Джесика и баба й Матилда се строи мост между поколенията и се набляга на идеята за приемственост. Вместо да обръща гръб на съветите на баба си, Джесика избира да вземе най-доброто от тях – учи се на търпение, придобива увереност, фокусира вниманието си върху самоусъвършенстване на най-силните си качества. Матилда пък разбира, че по-младото поколение разполага със свободата да бъде себе си, без да се преструва, за да се хареса на някого; че жените са намерили начин да използват борбения си характер и своята креативност, за да се превърнат не само в царици на домашния уют, но също в успели завоевателки на професионалния свят и богини в спалнята. Най-хубавото е, че за женската еманципация не се говори с излишен патос и прехваленост, а напротив – разказва се с чувство за хумор и нотки на самоирония.

Признавам, че като за романтична история “Класически наръчник за любовта” определено имаше непредсказуем сюжет – на няколко пъти имах съмнения кой ще е избраникът на Джесика, дали тя ще порасне и ще види колко талантлива е всъщност, как ще завърши трансформацията си. Книгата беше и доста емоционална, особено в частите, в които четем за едно разбито сърце, което така и не е успяло да се излекува. Беше засегната и темата за приятелството между две жени – за съревнованието и подкрепата, за искреността и лицемерието, за завистта и ревността.

Накратко, ако сте настроени на романтична вълна, но всички коледни сюжети са ви омръзнали и си търсите нещо забавно, разтоварващо и интересно за четене, то тогава горещо препоръчвам “Класически наръчник за любовта” от Кърсти Грийнуд. Гарантирам, че ще се влюбите в историята!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.