Избрани книги за януари 2020 г.

by Хриси

Нова година и един куп книги за четене, а ето че се задават и още интересни заглавия. Вижте кои са избраните книги за януари 2020 г.

“Да оцелееш като родител 2” – колектив

Случвало се е да ме питат каква книга бих препоръчала на хора, които ще стават родители – нещо, което да ги подготви за  това вълнуващо приключение. Ако очаквате да спомена някакви научни трудове, сериозни томове литература и наръчници, сте в грешка. Наред с “Дневникът на един татко (звероукротител)” от Калоян Явашев винаги добавям и “Да оцелееш като родител” от създателките на сайта “Малко мила”, а ето че сега имаме и втора книга от тях. Какво да ви кажа – това са нещата от живота! Може да звучи комично, да се заливате от смях, да ви се струва невероятно, но истините за това какво е да си родител, какви мисли ти минават през главата, колко пъти на ден имаш чувството, че ще получиш нервен срив или инфаркт заради някаква ситуация – там е, сред тези книги! “Да оцелееш като родител 2” на издателство Сиела вече може да бъде намерена по книжарниците.

“Всичко е прецакано” – Марк Менсън

От автора на “Тънкото изкуство да не ти пука” – книга, която вече втора година е сред топ заглавията в класациите за нехудожествена литература, следва нещо нова и на вид също толкова интересно и провокативно, колкото предишната. “Всичко е прецакано”се основава на парадокса, който се получава от контраста между напредването на технологиите, подобряването на здравеопазването и икономиката (в световен аспект) и, от друга страна, високите нива на неудовлетвореност при хората. “Всичко е прецакано” от Марк Менсън на издателство Хермес излиза на 14.01.

“Радостта от живота по френски” – Доминик Баро и Люк Милар

Французите са известни със специфичното си отношение към живота, което ги отличава от всички други нации по света. С прочутите кафенета и бутици, изискани дрехи, опияняващи парфюми, примамливо ухание на кроасани, легендарни писатели и величествени замъци, Франция пленява въображението. Но в какво се крие безспорният чар и магнетизъм на Франция? Защо е на първо място в света като туристическа дестинация? И защо французите са смятани за мърморковци и самохвалковци? Доминик Баро и Люк Милар решават да развенчаят всички митове и да ни разкрият тайната – как да открием радостта от живота! Френският начин на живот е удоволствие, а насладата винаги е приоритет. Щастието е едновременно лично и споделено. То е апетит към живота, безгрижно отношение, любопитство към новото и увереност в това, което бъдещето носи. “Радостта от живота по френски” от Доминик Баро и Люк Милар на издателство Ера излиза на 14.01.

“Магазинчето за шоколад и мечти” – Мануела Инуса

Връщаме се обратно на очарователната уличка “Валери Лейн”, където ни очакват героините, с които се срещнахме в “Магазичето за чай и щастие”. Този път на фокус е историята на Кийра, която притежава шоколатерия и радва своите приятелки и клиенти с изключителни вкусотии. Проблемът при нея е гаджето й, който очевидно не оценява нито отличните й сладкарски заложби, нито извивките на тялото й, нито има нещо в нея, което да одобрява и да не критикува. Може би е време Кийра да се измъкне от тази токсична връзка. “Магазинчето за шоколад и мечти” от Мануела Инуса на издателство Хермес излиза на 21.01.

“Верити” – Колийн Хувър

Когато Колийн Хувър написа “Верити”, вълнението сред (по)читателите й беше повече от обичайното поради простата причина, че тя бе решила да експериментира и да създаде роман, малко по-различен от досегашните й. Искаше й се да тръгне в трилър посоката, като разбира се, запазваше романтичния елемент. Подходих към “Верити” с огромно любопитство и книгата многократно надмина очакванията ми. Както неведнъж съм казвала, Колийн и списък за пазар да напише и издаде, сигурно и него ще прочета и ще харесам. Радвам се, че този месец “Верити” ще се появи и на български, благодарение на издателство Ибис. Чакаме книгата към средата на януари.

“Дългият път към истината” – Дейвид Балдачи

Детството на специален агент Атли Пайн е белязано от едно неразкрито престъпление – нейната сестра близначка е отвлечена, а полицията така и не открива нищо. 30 години по-късно, като агент на ФБР, Атли се озовава в градчето Шетърд Рок до Гранд Каньон и започва да разследва изчезването на сестра си в свободното си време. В търсене на истината, тя достига до затвора с максимална степен на сигурност в САЩ, в който излежават присъдите си престъпници като Юнабомбър и терориста от Бостънския маратон. Сред тях е и сериен убиец на име Тор, вероятно най-големият садист и психопат сред всички зад решетките – това е човекът, когото Атли иска да разпита, защото интуицията й подсказва, че той е отвлякъл сестра й. Тор е прекалено умен, за да й каже каквото и да било и Атли си тръгва разочарована, но няма време да анализира ситуацията, тъй като в Гранд Каньон изчезва турист, а мулето му е открито мъртво. Скоро след като попада на шокираща информация, Атли Пайн получава заповед да прекрати разследването – тя трябва да вземе най-трудното решение, откакто е постъпила във ФБР. Този път търсенето на истината може да струва не само кариерата на Атли Пайн, но и живота й. Трилърът “Дългият път към истината” от Дейвид Балдачи на издателство Обсидиан трябва да излезе на 30.01.

“Богаташки проблеми” – Кевин Куан

Признавам, че още не ми е останало време да прочета втората книга от трилогията на Кевин Куан, “Момиче за милиарди”, но миналата седмица гледах отново екранизацията на “Луди богаташи” и се бях присетила за героите, към които се привързах, докато четях необичайната и изключително забавната им история. Много харесвам стила на Кевин Куан и със сигурност ще се сдобия с третата книга – “Богаташки проблеми”, която издателство Егмонт обявиха, че можем да очакваме този месец. Тук отново обръщаме поглед към Рейчъл и Никълъс – интересно как ще се развие връзката им.

“Изхвърлени в Америка” – Джанин Къминс

“Изхвърлени в Америка” (“American Dirt”) е сред най-чаканите заглавия за 2020 г. и, съдейки по резюмето, се очертава да е изключително интересно четиво. Действието се развива в Акапулко, а главната героиня Лидия притежава книжарница и се радва на сравнително спокоен живот със съпруга си, който е журналист, и техния син. Клиент на книжарницата става ерудиран и чаровен мъж, който се оказва, че е ключова фигура в най-новия наркокартел в града. Животът на Лидия се променя напълно, след като във вестника излиза сериозна публикация по темата, написана от мъжа й. “Изхвърлени в Америка” излиза на английски този месец, но разбрах, че можем да очакваме книгата през пролетта от издателство ICU, така че търпение!

“Credence” – Пенелъпи Дъглас

Отдавна не съм чела нищо от Пенелъпи Дъглас – поредицата, по която работеше последно, ми беше твърде мрачна, затова я изоставих. Но този януари виждам, че предстои нов самостоятелен роман от нея и определено съм готова да го тествам. Момиче, дъщеря на филмов продуцент и актриса, е изпратено в пансион от ранна възраст и пораства отчуждена от семейството си. Родителите й загиват, когато тя е на 17 и докато навърши пълнолетие, трябва да заживее в дома на своя настойник – доведения брат на баща й, заедно с двамата му синове. Очертава се заформянето на любовен триъгълник – нещо, което избягвам в любовните романи, но за Пенелъпи съм склонна да направя изключение. “Credence” излиза на 14.01.

Надяваме се този месец да излезе вече и “Истории за лека нощ за момичета бунтарки 2”, за която ви говорих през декември. Планирам да чета и новия роман на Ви Кийланд – “Inappropriate”.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.