Литературно предизвикателство 2020г.

by Хриси

Нова година – ново литературно предизвикателство. Ако търсите начин как да стимулирате читателя във вас и да го мотивирате да търси следващата си книжна находка, то следването на такъв тип списък е добър вариант.

И тази година, подобно на предишните, съм заложила 24 книги – по 2 на месец, което мисля, че е приемлив вариант. Разбира се, винаги може да намалите списъка наполовина, или да го допълните с други заглавия. Моето годишно предизвикателство, което задавам всяка година в Goodreads, включва 132 книги, които се надявам да прочета през 2020г. А ето предложенията ми към вас:

 1. Книга, която е победител в Goodreads наградите за 2019г. – “Останалото е мълчание” от Алекс Майкълидис, “The Testaments” от Маргарет Атууд (ще излезе и на български тази година), “Recursion” от Блейк Крауч (също очакваме на български) са само част от възможните варианти.
 2. Книга, по която предстои да излезе филм – лично аз съм най-ентусиазирана за “Малки жени”, но чакаме също екранизации на “Жената на прозореца” и “Дивото зове”.
 3. Книгата, която най-дълго стои в купчината с чакащи – всеки книгохолик трупа запаси и купчината с книги за четене вместо да намалява, расте с времето. През 2020г. вземете онази книга, която стои най-отдолу и е приявила най-дълго търпение, чакайки да й обърнете внимание.
 4. Книга, която си избрал по корицата – може да си казваме, че не съдим книги по кориците, но няма какво да се лъжем – случвало се е да влезем в книжарницата и да си харесаме следващото четиво на база супер сладурска корица (при мен беше така с “Малкото хотелче на име Коледа”).
 5. Книга от български автор, публикувана през 2019г. – все повече български имена срещаме в класациите с нови книги. Много от авторите направиха своя дебют през изминалата година (Георги Стоянов с “Блъф”, Даниела Петрова с “Майката на дъщеря й”), а други затвърдиха позициите си с прекрасни романи (“Нощ” от Камелия Кучер, “Пътешествие в Долната земя. Коледари срещу хали” от Елена Павлова).
 6. Книга, която всички определят като бестселър – никой не казва, че трябва да ви хареса, но е добре да имате обосновано мнение. Затова харесайте си заглавие, което често се коментира в социалните мрежи, дайте му шанс и след като го завършите, преценете дали наистина си е струвало да се шуми толкова около него.
 7. Книга с разкази – разказите са за истинските ценители на литературата. Освен това се четат бързо и се помнят дълго.
 8. Книга, носител на престижна награда – “Бегуни” от Олга Токарчук спечели Нобелова награда за литература, “The Testaments” от Маргарет Атууд е носител на наградата Booker, много от номинираните за тези признания също заслужават внимание.
 9. Книга с корица в класическо синьо – след като разбрахме, че това е цветът на 2020г., тогава може да си потърсите роман, който да отговаря на тенденцията. Препоръчвам “Бал в Мулен Руж” от Радостина А. Ангелова и “Тайните, които не разкрихме” от Лара Прескот.
 10. Книга от списъка с ученическа литература – изберете си книга, която сте пропуснали в училище, или такава, за която отдавна не сте се сещали. Да прочетеш детски роман като възрастен със сигурност дава нов поглед към историята.
 11. Автобиографична книга – препоръчвам “Моята история” от Мишел Обама.
 12. Книга, където действието се развива в любимата/ мечтаната ти дестинация – Лондон, Париж, Прага, Единбург, Куба са само част от местата, които посетих (макар и въображаемо) с книгите от 2019г.
 13. Нашумял трилър от последните години – признавам, че до преди година и малко се дърпах от трилърите, а сега сама си търся книги в този жанр. Препоръчвам да прочетете нещо от Саймън Бекет, имайки предвид, че през първата половина на 2020г. ще има нова книга на български от автора. Абсолютно си заслужава!
 14. Трогателен романтичен роман – любовните романи са като емоционален отдушник, затова е желателно да не ги пренебрегвате. Да не говорим, че разполагате с голямо разнообразие от автори и сюжети.
 15. Книга, написана през 20-те години на миналия век – ако не сте чели нищо на Хемингуей, Фицджералд или Агата Кристи, 2020г. е отлично време да опитате.
 16. Най-заеманата книга от библиотеката – поинтересувайте се коя е била най-четената книга за изминалата година в библиотеката или читалището, които посещавате, и ако още не сте я чели, вижте с какво е спечелила вниманието на другите читатели.
 17. Книга, която да те разсмее – обичам, когато чета книга вкъщи и се смея на прочетеното, а около мен започват да ми завиждат на какво толкова се забавлявам.
 18. Книга на чужд език – четенето е начин да упражняваме език, за който иначе нямаме условия да практикуваме. Така хем се наслаждавате на интересна история, хем тренирате ума да не забравя наученото по немски/ френски/ испански и т.н.
 19. Книга, за която случайно си чул или прочел нещо – случвало се е да пътувате в градския транспорт и да забележете, че някой чете книга с интересно заглавие; да си скролвате в групата “Какво четеш” и да прочетете любопитно мнение за непознат за вас роман; да чуете разговор между познати за книга, която си препоръчват. Потърсете я и й дайте шанс.
 20. Книга от популярен автор, който обаче никога не си чел – със сигурност има поне едно име в литературата, което всички хвалят, а вие гузно мълчите и не се включвате в разговора, защото не сте чели нищо от въпросния автор.
 21. Книга според сезона – нещо хюга за зимата, нещо морско за лятото. Хубаво е, когато четеш книга според сезона, защото е по-лесно да се изгубиш в историята.
 22. Книга с име в заглавието – “Елинор Олифант си е супер”, “Човек на име Уве” са първите две заглавия, които ми хрумват.
 23. Книга, която всички чакат да излезе през 2020г. – за повече информация, може да следите в блога, където традиционно ще публикувам чаканите книги за първата половина на годината.
 24. Книга, в която действието се развива в България – тъкмо възможност да прочетете нещо от български автор.

Помнете – не е важно колко четете, как или какво. Важно е защо го правите, дали ви носи удоволствие, на какво ще ви научи!

1 comment

Елен@ 02.01.2020 - 8:33

Благодаря! Беше ми много интересно.

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.