11 причини да подарите книга за Коледа

by Хриси

Празниците наближават, а с тях и вечният въпрос – какво да подарите на близките за Коледа? Отговорът всъщност е много прост и се състои в една единствена думичка. Книга. Книгата е най-подходящият коледен подарък, а това са 11-те причини, които да ви убедят.

Икономична гледна точка

Да си говорим честно – не сме наследници на Рокфелер, а особено през декември парите се топят значително по-бързо от снеговете. Ако изберете да подарите книга за Коледа, тя ще пожали портфейла ви. Цената на една хубава книга варира между 12 и 20 лева, някои от по-луксозните издания стигат до 30, но по празниците издателствата предлагат специални оферти и пакетни предложения, които могат допълнително да ви спестят някой друг лев. Освен това, ако поръчате всички книги през интернет, ползвате намаление за онлайн поръчка + възможност доставката да ви излезе безплатна.

Лично отношение

Да забравим меркантилната страна – подарък се прави с любов и отношение към човека! Какъв по-добър пример от това да покажете колко добре познавате близките си, от това да им подарите книги на любимите им автори или пък в жанр, който харесват. А защо да не допълните и колекцията им с рядко издание или със заглавие, което сте дочули, че издирват от много време. По книжарниците се предлагат също и книги, които може да подарявате вместо картички – посветени на всеки член от семейството, на приятели или любим човек, пълни са с пожелания и стихове. И като се има предвид, че напоследък картичка и опаковка на подарък може да ви струват повече от самия подарък, книгата се превръща в чудесна алтернатива.

Вместо екскурзия

Серенгети, Аляска, Ню Йорк, Санкт Петербург, Лондон, Единбург, Виена, Барселона – това са само част от местата, които съм поситела последните месеци, докато всъщност си лежа на дивана, погълната от поредната интересна история. Ако нямате финансовата възможност да подарите самолетен билет на вашите близки, тогава поне може да ги изпратите на въображаемо пътуване до мечтаната дестинация. Пък и може книгата да ги мотивира да планират следващата си ваканция до град, за който иначе не са мислили.

Книгата като (само)учител

Кулинария, градинарство, астрономия, шеф и кройка, плетене, рисуване, музика, спорт, природна медицина, здравословен начин на живот и позитивно мислене – изберете си тема, която да вълнува човека, на когото купувате подарък, и му подарете кратък наръчник по темата. Посещаването на курсове изисква време, по-голяма отдаденост и повече средства, докато самоучителят върши работа в домашни условия и ученикът няма да го е яд за хвърлени усилия и пари на вятъра, ако се откаже от бъдещи творчески планове.

За разнообразие

Повечето хора несъзнателно и неусетно попадат в капана на ежедневната рутина – събуждат се, отиват на работа, прибират се, вечерят и на сутринта отначало. Една вълнуваща история може да разбие този стереотип – ще ги развълнува, ще им даде нови теми за размисъл, ще ги ангажира с чужди съдби и ще отвлече вниманието им от обичайните задължения. Вярно, има опасност да им наруши съня, ако книгата е прекалено интересна и не могат да се откъснат от нея до късно през нощта, но удоволствието, което ще изпитат при отгръщането на последната страница, само по себе си е незаменим подарък.

Вместо психотерапия

Заложено качество у човек е да си мисли, че неговите проблеми са най-големите – никой никога не се е сблъсквал с такава драма, каквато той има в живота си. Докато не му подарите книга, в която героите преминават през същите трудности, с които е принуден да се справя и той. Тогава книгата може да се превърне в своеобразна психотерапия, която да даде точно правилните отговори на въпросите, които тормозят съзнанието – да промени перспективата, като покаже друга гледна точка. Книгата може да вдъхне кураж, надежда; да ти инжектира увереност и амбиция; да те провокира да разсъждаваш; да отключи емоции; да те разсмее, когато си тъжен. Освен това е на разположение 24 часа в денонощието, без почивен ден.

От съпричастност

Най-добрият подарък за други книгохолици около вас логично е нова книга. Наясно сте с пристрастеността и със страха им, че може заглавията да се изчерпат, с непрекъснатото желание да харчат пари по книжарниците. Знаете как винаги имат списък с книги, които чакат ред (или по-скоро заплата, а защо не и печалба от лотарията), за да стигнат до рафтовете у дома. Така че, проявете разбиране и дайте на четящо-зависимите дозата, от която се нуждаят.

Не тежи, не заема място, не издава звуци

Все важни фактори при избора на коледни подаръци. Няма да се затрудните с пренасянето на книгата от магазина до дома ви, нито пък ще се чудите къде и как да я скриете. Компактна, в малка опаковка, обикновено с тегло до 1 килограм (с някои изключения) – книгата се нуждае от малко пространство и никакви грижи. Не издава дразнещи звуци, няма нужда и от гаранция, за която да следите.  Също така не се мачка, не се глади, не се пере и дори храна не й трябва. Изисква единствено малко внимание и любов към четенето.

В името на Знанието

Всички сме чували фрази като “Книгата е прозорец към света” и “Знанието е сила”. Книгата може да се приема като инвестиция в образованието и повишаване нивото на грамотност. Представя интересни и полезни факти, обогатява речниковия запаз, учи на правопис, пунктоация и граматика, дори е способна да разреши мистерията около правилото за пълен и кратък член. Докато четеш, тренираш ума, разширяваш кръгозора си, може да промениш личната си философия за живота. С книга наистина подаряваш знание (освен това подкрепяш благородна кауза)!

НЕ на клишетата

Сладникав дезодорант, още една коледна играчка, ваза, която е неудобна за ползване, чаши за кафе (въпреки, че не пиете кафе) – и на вас ви се е случвало да станете жертва на подарък в последния момент. Разбийте клишетата и подарете нещо различно. Миналата година сте зарадвали близките с топъл шал, плетени ръкавици и нови пантофи. Тази година може да ги изненадате с романтична история, исторически разказ или напрегнат трилър.

Заради опаковката

Знаете ли колко трудно се опаковат подаръци с неправилна форма? А колко хартия ви е необходима за опаковането на кашон от малък електроуред? И можете ли да изчислите винаги броя и размерите на опаковъчните торбички, които ви трябват за коледните подаръци? С книгата няма нужда да се тормозите с тези въпроси. Тя има правилна форма, предлага най-различни варианти за опаковане – с цветна или амбалажна хартия, с панделка или канап, надписана или с прикачена картичка. А резултатът – естетически издържан подарък, който да краси като бижу купчинката под елхата.

 

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.