13 случая, които правят един книгохолик щастлив

by Хриси

За мнозина формулата на щастието може да включва сложни математически изчисления, уравнения с много неизвестни и сума ти проучвания, но за хората, които обичат книгите, нещата всъщност са доста простички. Сетих се за поне 13 случая, които правят един книгохолик щастлив.

Когато влезе в книжарницата

Посещението на книжарницата е ритуал за всеки читател, един вид терапия за нервите и едновременно с това задоволяване на най-силната му зависимост – тази към книгите. Разбира се, когато е придружено от покупка, щастометъра показва най-високи резултати, но понякога е достатъчно само да разгледа, да установи кои заглавия вече са му познати, да си набележи нови и като цяло да се порадва на обстановката. Посещението на библиотеката има сходен ефект.

….и открие книга, която е искал

Щастието е…да влезеш в книжарницата с мисия и тя да бъде изпълнена. Може да е предварително набелязано заглавие, което тъкмо е излязло, а може и просто да изскочи нещо интересно, докато се разхожда между рафтовете и разглежда. Важна е онази тръпка, когато знаеш, че ще си тръгнеш с тази определена книга и ще й отдадеш цялото си внимание, щом се прибереш.

Когато излезе нова книга на любим автор

Винаги когато излиза нова книга от някой от любимите ми автори, за мен си е събитие. Един малък празник, защото знам, че ми предстои да прочета нещо добро. За книгите на Колийн Хувър си нагласям аларма, за Бакман ходя до книжарницата по няколко пъти, докато получат зареждането. Дали писателите знаят, че в очите на читателите са като рок звезди?

Когато любим автор обяви, че пише нов роман

И като говорим за любими автори, не може да пропуснем момента, когато скролвайки безцелно в социалните мрежи, забележиш пост на писател, който четеш. Нещо повече – там ясно се вижда, че той е започнал да пише нов роман, което си е повод за празник. Не всички автори са толкова продуктивни – едни се нуждаят от повече време, за да напишат следващия си шедьовър, други са ограничени от обстоятелства, трети просто имат различна техника на работа. Затова новината за нова книга определено влиза в графа “повод за щастие”.

Когато книгата завърши с щастлив край

Преди години имах правило – не четях книги, които нямат щастлив край, а оправданието ми беше, че по света има твърде много нещастно завършили истории, че да трупам и още с тези от литературата. С времето обаче свикнах и често така се получава, че книгите с по-драматичен и тъжен финал, са се запечатали най-трайно в съзнанието ми. И все пак, онази фраза “и заживели щастливо” е нещото, което носи удовлетворение и чувство за завършеност по един много приятен начин.

Когато навън вали, а ти си вкъщи с книга

Висша форма на блаженство е да си стоиш вкъщи на топло, с книга в едната ръка и чай или кафе в другата, а дъждът да тропа по прозорците. Гледаш как дърветата отвън се огъват от натиска на вятъра, но ти си в малък пашкул – имаш си свой собствен свят, където не усещаш шамарите на студа и живееш друг живот , понякога и в друго време – тези от историята, която си започнал да четеш.

Когато има намаление в онлайн книжарница

Книгохолиците имат навика да се запасяват с книги – все пак си имат диагноза, абиблиофобия, или иначе казано – страх, че ще останат без нищо за четене. Затова, когато има намаление в онлайн книжарницата, нуждите им могат да бъдат задоволени с няколко клика, а книгите да пристигнат до дома, при това на разумна цена. Онлайн намалението си е вид инвестиция, която се отплаща с времето, когато прочетеш всичко, което си накупил, и ти се връща под формата на удовлетворение, щастливи моменти и най-вече знания.

Когато има с кого да споделиш радостта от последната прочетена книга

Няма по-тъжна гледка от книгохолик в компанията на нечетящи хора! Повярвайте ми, изпитала съм го. Чувстваш се като гост на чужда планета, където нормалното е станало аномалия. Затова читателите ценят моментите, когато срещнат друга читателска сродна душа и могат да си поговорят с нея за книги, да потърсят съвет или препоръка, да обсъдят сюжет или автор. Онова чувство, че си намерил приятен и благодатен събеседник – безценно!

Когато от първата страница разбереш, че книгата ще е добра

Нали се сещате за онова чувство, което ви обзема, щом се зачетете в нова книга от непознат за вас автор и усетите, че ви предстои нещо добро. Комбинация от вълнение, ентусиазъм, нетърпение и една задължителна усмивка на лицето, защото инвестицията от пари, време и надежди е била оправдана. Накратко – щастие!

Когато си подреждаш библиотеката

Библиосмия – да вдишаш аромата на книгите, или иначе казано пристрастяващо ухание за всеки книгохолик. Да докоснеш корицата, да разлистиш страниците, да прегледаш твоята малка (или понякога не чак толкова малка) съкровищница – домашната библиотека, за един читател това е щастие. Има много хора, които не могат да си позволятда си купуват книги, а други дори не знаят как да четат. Когато подреждаш домашната библиотека и видиш богатствата, които си натрупал, е невъзможно да не оцениш привилегията, която имаш.

Когато получи книга с автограф

Четенето на книга е много личен момент, защото всеки преживява и вижда една история по различен начин. Когато въпросната книга е с послание или автограф от автора, някак връзката между писателя и читателя се скъсява с още една идея. Чувстваш, че са ти доверили нещо важно, нещо ценно, като на приятел, и ти трябва да го пазиш. Положена е първата тухла във вашите бъдещи книжни взаимоотношения – доверието.

Когато знаеш, че вкъщи те чака хубава книга след гаден ден

Четенето е терапия за душата. С него лекуваме лошо настроение, тежък ден на работа, провалени планове, моменти на отчаяние. Когато знаеш, че вкъщи те чака интересна книга, а ти си изморен, натоварен с чанти, студено ти е и си на ръба да рухнеш (емоционално и физически), някак стимулът да се мобилизираш и да се прибереш по-бързо расте. Щастието идва в онзи блажен момент, когато оставяш всички тревоги зад гърба ти (поне за момент) и се интересуваш единствено какво ще се случи с твоите герои.

Когато намериш уютно кафе, където да си четеш

Много е трудно да си намериш твоето кътче, извън комфорта на дома, където да се усамотиш и просто да почетеш. Да е тихо, но не прекалено безлюдно, да е светло, за да не ослепееш, докато се взираш в страниците, да правят хубаво кафе, което да стимулира още повече сетивата ти, да бъдат любезни и гостоприемни с теб, за да знаеш, че си желан и обгрижван клиент и да те предразположат да останеш. Когато намериш това твое място и превърнеш в ритуал ходенето там, тогава имаш още един повод да се чувстваш щастлив.

Когато има панаир на книгата

Завършвам с най-пресния пример за щастливи читатели – когато има панаир на книгата. Няколко етажа и над 100 издателства, които ти предлагат богат избор от жанрове и автори, примамват те с изгодни отстъпки и красиви щандове. Панаирът на книгата е празник за всички книгохолици – зареден е с енергията на всички четящи, с вълнението, че ще си тръгнат с пълна чанта, с радостта, че са срещнали сродни души.

Вероятно много от вас ще си кажат, че всичко изброено до тук не е щастие, а моментно удовлетворение. Мигове, които задоволяват книжни капризи и читателски зависимости. Но следвайки съветите на Майк Викинг, установих, че трябва да обръщаме внимание и да ценим именно тези кратки моменти, защото когато подредим големия пъзел на щастието, те са част от парченцата, които оформят картината.

1 comment

Боби 29.12.2019 - 18:29

Много точно казано, в почти всички неща мога да се открия,като един виден книгохолик.

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.