7 любовни романа за студените декемврийски дни

by Хриси

Има нещо особено магично в онзи момент, когато навън е мрачно и студено, а ти си се сгушил с книга и четеш приятна и отпускаща история, при това с романтичен привкус. Затова подбрах 7 любовни романа за студените декемврийски дни, които да ви топлят.

“Коледна тайна” – Карън Суон

Алекс Хайд, една от най-добрите в работата си, пристига уверена на остров Айла, Шотландия, с идеята, че й предстои една последна задача преди празниците. Локлан Фаркар управлява една от най-старите компании, които се занимават с производство на малцово уиски. Той няма време да се занимава с Алекс, нито иска съветите й и смята да й го покаже. Само че и сметките и на двамата излизат грешни. Алекс открива, че кариерата не е единственото важно нещо в живота, а Локлан – че самотата е наказание, а не убежище. Ще дойде момент, когато всеки от тях ще трябва да разкрие тайните си, но има и друга тайна, която остров Айла пази вече няколко десетилетия…

Завладяващ, увлекателен и приятно романтичен – “Коледна тайна” от Карън Суон определено е сред романите, които препоръчвам да четете около Коледа. Освен, че цялата история се разиграва през снежния декември месец, Коледа присъстваше най-вече чрез идеята, че колкото и да сме независими, винаги имаме нужда от любимите си хора около нас.

“Една година и един ден” – Изабел Брум

Меган е талантлива фотографка, която се е отдала изцяло на кариерата си. Макар преди известно време да е срещнала най-милият и грижовен мъж в лицето на Оли, тя се страхува да навлезе в дълбоките води на любовта, затова избира да запази чувствата си само платонични и да гледа на него като на близък приятел. Но когато двамата отиват за няколко дни в Прага, се налага да подложи на съмнение това свое решение. Хоуп не е вярвала, че ще срещне любовта на този етап от живота си. Осъзнавайки каква късметлийка е, тя е готова на всичко за любимия човек. Но колкото и да се старае да заглуши чувството за вина, то я разяжда отвътре и се отразява на приказната й ваканция с Чарли. За Софи чешката столица е любимо място, към което тя се връща всяка година. Прага е съхранила някои от най-скъпите й спомени и винаги е била любяща и гостоприемна домакиня за младата жена, но този път е студена, отблъскваща и самотна. Меган, Хоуп и Софи не се познават, докато съдбата не ги среща в хотела, където са се настанили. Всяка е готова да подаде ръка на другата и да й помогне да направи решителната крачка към своето бъдеще. 

Емоционална, нежна, красива – така бих описала “Една година и един ден” от Изабел Брум. Защо да я четете по Коледа? Ами на първо място, защото пресъздава вълшебната атмосфера на зимна Прага – действието в романа се развива през декември, а героите ни развеждат из избрани забележителности и чудни кътчета, които са запазена марка на чешката столица. Втората причина е, че става дума не само за любов, а също за приятелство и подкрепа – ключови съставки за семейна коледна идилия.

“Всичко започна на Коледа” – Джени Хейл

Холи Макадамс вярва във вълшебството на Коледа. Като дете тя е прекарвала коледните празници с цялото семейство във вилата на нейните баба и дядо недалеч от Нашвил. Уютни вечери, вкусни вечери, игри в снега и домашна идилия са всичко, което Холи познава. Допреди две години, когато е изгубила дядо си, с когото е била много близка. За пръв път откакто той е починал, Холи и баба й се връщат в семейната вила, която младата жена е реновирала, за да я отдават под наем. Оказва се обаче, че непредвидени обстоятелства са накарали последният наемател да остане във вилата. Още щом погледът на Холи среща този на Джоузеф, между двамата прехвърча искра, но за любов не може и дума да става, защото той е сгоден, а тя се заема с организацията на сватбата му. Двамата се сближават, особено покрай уточняването на детайлите за сватбата на Джоузеф, който не говори много за годеницата си. Когато важен човек от миналото на Холи отново се връща в живота й, тя трябва да преосмили всичко. Идва момент, когато Холи трябва да реши какво да прави с бъдещето си. А дядо й отново ще намери начин да я насочи и да й помогне да открие нужните отговори.

Още един коледен роман от Джени Хейл ни зарадва и тази година. Отново с изключително внимание към детайлите, авторката пресъздава уюта и красотата на коледните празници – откриваме ги във времето, което прекарваме с любимите хора, във вкусните рецепти, в традициите, които всяко семейство има, в празничния ден, който носи усмивки и се запечатва в съзнанието като скъп спомен.

“Хюга ваканция” – Роузи Блейк

Клара е млада жена от Дания, която пътува, за да избяга от мислите и спомените си за нещо, което наскоро е разтърсило живота й. Тя не планира да се застоява в английското градче Юлетроп, но явно съдбата има други планове. След като Клара научава, че собственичката на последния работещ магазин в града мисли да затвори и да замине, тя предлага услугите си. Магазинчето е за детски играчки и Клара вярва, че с правилния подход и отношение ще успее да го съживи, а с него може би ще разбуди и жителите на Юлетроп. Трябва само да приложи принципите на хюга, които са в кръвта й, и всичко ще се подреди. Има само един, който не споделя мнението й, и това е Джо – синът на собственичката на магазинчето, който е погълнат от студения корпоративен живот на Лондон. Ще успее ли Клара да го зарази с хюга и да разтопи сърцето му?

“Хюга ваканция” от Роузи Блейк не е точно коледна книга – тя е по-скоро романтична история, която може да четете през зимата, защото в основата й лежи хюга философията за живота. Мисля, че именно по празниците е хубаво да си припомним нейните опорни точки – колко е важно да прекарваме време с близките, да търсим начини да ги зарадваме, да приготвяме домашна храна, да се глезим със спокойни вечери, да се радваме на малките моменти.

“Огън на леда” – Мариана Запата

Джасмин е на 26 години – професионална състезателка по фигурно пързаляне, която е прекарала по-голямата част от живота си на ледената пързалка в безкрайна борба да изиграе съчетанието, което да й донесе титла. Но колкото и труд да полага, победата винаги й се изплъзва. Времето напредва и като че ли краят на кариерата на Джасмин плашещо приближава. Докато не получава предложение, което й гарантира, че ще покори върха, защото ще има най-добрия партньор до себе си. По ирония на съдбата обаче това е същият човек, който тя не може да понася – арогантният, самонадеян, обожаван от всички Иван Луков. Двамата трябва да се научат как да изключват хапливите коментари и заяждания на леда, ако иска да спечелят златния медал. И в тези моменти, когато си позволяват да свалят гарда, се виждат в друга светлина. Залогът е голям и място за грешки няма – дали ще успеят?

“Огън на леда” от Мариана Запата е сред любимите ми любовни романи. Може да се чете по всяко време от годината, но някак зимата е особено предразполагаща – все пак фонът, на който се развива сюжетното действие е– ледената площадка, където героите ни прекарват безброй часове в тренировки. Освен че е романтична, книгата е много мотивираща, защото ни пропомня, че никога не трябва да се отказваме от мечтите ни – те заслужават да се борим за тях.

“Малкото хотелче на име “Коледа” – Колийн Райт

Малко хотелче, далеч от света, изглежда като перфектното място за прекарване на празниците. Моли има нужда от тишина и спокойствие, за да завърши новата си книга, защото от месеци страда от писателски блокаж. Появяването на Маркъс обаче – красив вдовец с две малки дъщери – може би е точно каквото ѝ трябва за ново вдъхновение. Хана се надява на зимна сватба като от приказките, но годеникът ѝ внезапно разваля годежа два дни преди събитието. В търсене на утеха и закрила Хана се сблъсква с приятеля си от детство Люк, който е пристигнал в хотела точно преди снежната буря. Джийн и Тим се борят да свържат двата края и да успеят да поддържат хотела отворен – и охладнялата си връзка топла. Дали непредвидените проблеми от виелицата ще запалят нов огън? С идването на коледните празници героите само трябва да си позволят да повярват отново в чудесата и в любовта.

Снощи тъкмо завърших “Малкото хотелче на име Коледа” – много топъл и уютен роман, идеален за декемврийските вечери. Харесаха ми героите, историята беше увлекателна, а атмосферата, която авторката описва, беше приказна, коледна и в същото време те кара да се чувстваш у дома си. Освен това, ако обичате да четете книги в романтичния жанр, тук имате няколко двойки, чиито взаимоотношения проследявате.

“Среща под звездите” – Джо Томас

Доставката на две брачни халки до градче в шведската част на Лапландия е лесна задача за Халей. А успехът ще ѝ гарантира повишение. Нелепа ситуация с размяна на багаж обаче заплашва да провали не само нейния план, а и сватбата на клиентите ѝ. Единственият начин да я спаси е да приеме налудничевото предложение на интригуващия и загадъчен Бьорн и да се впусне в щуро приключение в магическата зимна красота на Лапландия. По време на пътуването под звездите, заедно със северни елени и чаровен непознат до огъня, Халей осъзнава, че трябва да се изправи пред призраците от миналото си, за да пусне топлината на любовта още веднъж в живота си.

Тъкмо започнах да чета “Среща под звездите” от Джо Томас и за момента определено ми допада. Историята започва увлекателно, върви динамично, а главната героиня Халей е особено симпатичен образ. Най-много обаче се вълнувам до пътуването до Лапландия – кога, ако не през декември, да четем за една толкова екзотична и нестандартна дестинация.

“Малкото кафене в Копенхаген” – Джули Каплин

Животът на Кейт Синклер е като приказка – постигнала е всичко, за което е мечтала, че и отгоре. Но само за един ден всичко се обърква, когато разбира, че приятелят й е работил зад гърба й и е откраднал така желаното повишение. Съдбата обаче й се усмихва – отваря се възможност за нов проект покрай пристигането на клиент от Дания, който иска да отвори магазин в Лондон. Едно от изискванията му – да покаже нагледно как живеят датчаните и какво всъщност е хюга. Кейт се впуска в новата задача с ентусиазъм и отдаденост и така, заедно с шестима журналисти, заминава за Копенхаген, където само в рамките на 5 дни животът й ще се преобърне на 180 градуса.

Действието в “Малкото кафене в Копенхаген” не се развива точно през декември, но пък усещането, което този роман носи, обстановката, която описва, и топлината, която струи от страниците му, го прави много подходящ именно за този сезон. Ако сте почитатели на хюга философията и искате да научите повече за нея, тогава историята на Кейт е добро начало. Освен за нея, четем за преживяванията на героите в Копенхаген и правим разходка из датската столица.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.