#Страницанаден

Един от въпросите, който близки и познати ми задават, е откъде намирам време за четене. Признавам си, че умението ми да чета бързо, доста ми помага, но не мисля, че то е в основата. Като всяко хоби, четенето на книги изисква да му се отдели внимание, да се развива, да получи по-висок приоритет пред други занимания, но не защото трябва, а защото човек иска. Понякога чета по много, друг път ми стига само една страница, но знам, че ден без книга не мога да прекарам.

Създадох #страницанаден по две причини. Едната е, че не обичам да пиша, подчертавам, прегъвам или да “тормозя” книгите по какъвто и да е начин, затова когато даден цитат ми хареса, просто си го снимам. В резултат на тази моя странност, в телефона ми е пълно със снимки от различни книги – страници, които осмислят дните и са ме научили на нещо. Другата е, че според мен не е важно колко чете човек като количество – дали са няколко страници, или цяла книга за един ден. Важно е защо го прави, какво чете, какво остава след прочетенето. За някои #страницанаден е предизвикателство, което горещо съветвам да приемат, а за други е ежедневие, рутина, която носи спокойствие, уют, сигурност. За мен #страницанаден е убежище – малко бягство от реалността, където поне за момент мога да се потопя в един напълно различен свят, да бъда друг човек, да се вълнувам от чужди съдби, да съпреживявам нечия радост или болка. 

Ето няколко съвета от мен как да намирате време, макар и за #страницанаден :

Открий твоето време

Четенето на книги не е състезание, нито масов спорт. Всеки читател има изградени навици, които отговарят на неговия характер, на ежедневната му програма и личния стил на четене. Някои предпочитат да четат сутрин, докато си пият кафето, а през това време други вече бързат, защото закъсняват за работа. Те пък четат късно вечер, когато всички са си легнали и у дома е тихо. Много хора трудно намират време за четене през седмицата покрай всички задачи, затова пък уикендът е за почивка и тогава е по-вероятно да си откраднат 1-2 часа за среща с книга.

Можеш ли да четеш навън?

Аз съм от хората, които по-рядко четат навън, защото трудно се концентрират. Докато много книгохолици нямат никакъв проблем да четат в градския транспорт, аз не успявам – първо, защото нещо винаги ме разсейва, и второ, защото ако книгата е интересна, ще ме е яд, че трябва да я оставя. В парка също няма да ме видите с книга в ръка, нито ако чакам пред лекарски кабинет или администрация (твърде много нерви). Но за сметка на това забелязах, че чета добре в кафето – поръчвам си любимата мока, взимам си електронния четец и забравям за света около мен. Истината е, че чета най-бързо вкъщи, на моето ъгълче на дивана, където се чувствам удобно и където знам, че дори историята да ме погълне, няма опасност да си изпусна спирката, а ако си разлея кафето, то циркът ще е за моя сметка.

Участвай в предизвикателство или маратон

За да сте сигурни, че няма да пренебрегвате книгите и четенето, участвайте в маратон за четящи, където за определено време се изисква да прочетете няколко заглавия. После винаги може да направите пауза от четенето и след това отново да наваксате по същия начин. Другият вариант е да следвате литературно предизвикателство – при него четенето е разпределено по-равномерно във времето и следвате някакъв план, който да ви служи като ориентир, когато се чудите към коя книга да посегнете.

Опитай с аудиокниги

Напоследък аудиокнигите станаха популярен и доста удобен начин да наваксваме с четенето, когато времето не достига. Може да слушате на път за работа (и няма опасност да се блъснете или спънете в някого, защото сте забили нос в книгата), в колата, докато сте в задръстване, вечер преди лягане или сутрин, докато се оправяте преди излизане. Въпреки че все още се спори дали слушането на книги и четенето е едно и също, мисля, че по-важното е да се гледа крайния резултат, а именно – запознали сте се с историята, героите и стила на писане на автора, така че мнението ви за дадена книга да е обосновано.

Намери книгата, която не искаш да оставиш

Ако сте попаднали на точната книга – онази, която ви кара да настръхвате, докато четете; в която сте се влюбили в главните герои; която ви вълнува и обсебва и за която искате да разкажете на всичките си познати, тогава със сигурност ще намерите време за нея. Знаете, че обичам да сравнявам четенето на книги с влюбването, та в този ред на мисли, то е като да ви питат кога намираш време за среща с нова тръпка?

Моето време за четене не подлежи на дефиниция, така че ако ме питат кога чета, ми е трудно да отговоря. Случвало ми се е да ставам в 5, защото знам, че ме чака нова книга от любим автор. Неведнъж съм си лягала в 2 или  3 през нощта, защото любопиството ми е било по-силно от необходимостта да се наспя и #страницанаден съвсем не ми е била достатъчна. Но пък ако ме попитам защо толкова обичам да чета, отговорът е ясен – защото е несравнимо удоволствие!

Related posts

„Първата лъжа печели“ – три истини и една лъжа

5 идеи какво да четеш този уикенд IV

23 цитата, свързани с книгите и четенето