Детски книги, които да сложите под елхата

by Хриси

Вярвам, че любовта към книгите и четенето се възпитава от ранна възраст. И макар всяко дете да има различен вкус, всички обичат приказни истории за вълшебства и магия. Предлагам ви няколко детски книги, които да използвате за изненада под елхата.

“Вярвай в чудеса” – Павлина Делчева-Вежинова

Най-вълшебната коледна история, която съм чела. Книга, която ще отвори очите на малчуганите за магията на Коледа и която ще припомни на техните родители защо е важно да вярваш в чудеса. Освен че включва 24 приказни истории – по една за всяка вечер до коледната нощ, “Вярвай в чудеса” от Павлина Делчева-Вежинова е с прекрасните илюстрации на Стоян Атанасов, които са толкова красиви, че ще накарат и най-големият Гринч да заобича Коледа.

“Хей, дядо готин” – Пол Маккартни

Свикнали сме да асоциираме името Пол Маккартни с “Бийтълс” и света на музиката, но ето, че той дава своя принос и в литературата с първата си книга за деца – “Хей, дядо готин”. В нея се разказва за един дядо, който има четирима внуци. Всеки път, когато са заедно, те поемат на незабравими и вълнуващи приключения. Благодарение на своите вълшебни способности, дядо Готин знае как да зарадва и изненада децата,  с него винаги е интересно и забавно.

“Златна книга на приказките”

Независимо кои са актуалните герои, които обсебват детското въображение, има класики, които никога не излизат от мода – това са вечните приказки като “Грозното патенце”, “Хензел и Гретел”, “Трите прасенца”. Приказки, които се предават от поколение на поколение, с които всяко дете израства и които са задължителни за всеки дом. “Златна книга на приказките” среща малките читатели именно с принцове, великани, вещици и джуджета и ги пренася във вълшебния свят на приказките, където доброто винаги побеждава злото.

“В нощта на Коледа”

Още една коледна книжка, която може да сложите като подарък под елхата. “В нощта на Коледа” събира приказни истории, любими детски песнички и стихчета за празниците, както и кратки разкази за същината на Коледа – защо и какво празнуваме, обяснено на достъпен език за малките читатели. Изданието е красиво илюстровано, с твърди корици и пълно с приказни герои, които са чудесна компания за децата преди сън.

“Приятелят на Дядо Коледа” – Мария Пеева

Понякога забравяме, че вълшебството на Коледа се крие и в моментите, които прекарваме с близките си, в топлината и уюта на дома по празниците, в усмивките на любимите ни хора, когато се е сбъднало някое от най-съкровените им желания. Децата трябва да видят и тази страна на Коледа и със своята трогателна история “Приятелят на Дядо Коледа” Мария Пеева се е погрижила да им разкаже за вярата в доброто и семейната обич – най-големите коледни подаръци, на които човек се радва. Илюстрациите са акварели, дело на Клементина Манчева.

“Кой вдига врява” – Радостина Николова

“Кой вдига врява” е една от най-забавните детски книжи, които съм чела заедно с моя малък читател. Никак не е лесно да се спогодиш със съседите – явно това е проблем не само в света на възрастните, но и на улица … , където семейство Мечоци искат да спят зимен сън, семейство Кенгуру обича да тропа в синхрон, а господин Бухал копнее за малко спокойствие. С толерантност, разбиране и търпение всеки получава това, което иска.

“За Коледа ще си бъда у дома” – Холи Хоби

Аз съм от хората, които не мога да си представят да празнуват Коледа някъде другаде, а не вкъщи. Затова определено проявявам пристрастие към детската книга “За Коледа ще си бъда у дома”. Тя разказва за едно малко прасенце, което преминава през виелици, непрогледни гори и още куп изпитания, за да се прибере вкъщи за празника. Магично приключение, което не е за изпускане!

“Приказки” – Ханс Кристиан Андерсен

Винаги много съм обичала приказките на Андерсен – намирам ги за изключително нежни, красиви и ефирни. Или може би така са били пречупени през моя детски поглед. Издателство “Дъбови листа” са направили една чудесна селекция с три от най-популярните Андерсонови приказки – “Малката русалка”, “Палечка” и “Императорът и славеят”. Още по-хубавото е, че книгата е с илюстрациите на Кантен Гребан – същият художник, който ме омагьоса с илюстрациите, които бе приготвил за “Мама” (също подходящо издание за подарък под елхата, но за майките, а не от тях).

“Косе Босе” – издателство Миранда

Да не забравяме, че си имаме и прекрасни наши разказвачи на приказки. “Косе Босе” събира някои от най-емблематичните приказки на Ран Босилек – „Косе Босе“, „Дядо и ряпа“, „Сливи за смет“ и други. Илюстрациите са на художника Иван Кирков, а книгата е преиздавана няколко пъти през годините. Лично аз купувам такива книги колкото за детето, толкова и за мен самата – вярвам, че преди всичко трябва да имаме отношение и към нашата литература и към фоклора ни.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.