Моят списък за Коледния панаир на книгата 2019

by Хриси

За всеки панаир на книгата си правя списък, който уж трябва да следвам. Всъщност, донякъде го спазвам, защото наистина си взимам всичко набелязано – просто добавям още 1-2-3+ книги отгоре върху вече предвидената ми купчинка. Ето кои са заглавията, с които съм се подготвила за Коледен панаир 2019:

“Всичко, което съм” – Деми Мур

Много шум се вдигна около автобиографията на Деми Мур, която безспорно има какво да разкаже. В дълбоко откровен, интимен и емоционален мемоар холивудската звезда разказва за любовта, киното, брака, за славата и сложния баланс между семейството и кариерата, за оцеляването, за всички онези пъти, в които е събирала сили да се изправи и да продължи напред. Книгата “Всичко, което съм” може да бъде намерена на щанда на издателство “Ера”.

“Класически наръчник за любовта” – Кърсти Грийнуд

Любовна история с чувство за хумор – ама разбира се, това е точно за мен. “Класически наръчник за любовта” от Кърсти Грийнуд разказва за Джесика Бийм, която се намира в безизходица – без дом, без нормален личен живот, без пари. За да реши проблемите си, решава да се обърне към отдавна изгубената й баба – известна писателка, която е в творчески застой, а книгите й са спрели да се продават, защото са смятани за остарели. Оказва се, че двете могат да си помогнат една на друга – Джесика ще се впусне в експеримент и следвайки съветите на баба си, ще накара един от най-известните ергени в Лондон да се влюби в нея, а писателката ще напише наръчник, базиран на този пример. Но в любовта нещата не са толкова прости. “Класически наръчник за любовта” ни чака на щанда на издателство “Ибис”.

“Магазинчето за чай и щастие” – Мануел Инуса

Признавам, че “Магазинчето за чай и щастие” от Мануел Инуса ме спечели веднага – с това уютно заглавие и тази красива корица, просто е неизбежно. Решена съм да си събера багажа и да хващам пътя за “Валери Лейн” – най-романтичната улица на света. Там Лори, която е горда собственичка на малък магазин, предлага чай от всяко кътче на света. Уютното местенце привлича с хармония и топлина, каквито излъчва и самата собственичка. Но за съжаление, не всичко в живота на Лори върви толкова добре, както магазинчето й. Тя от месеци мечтае нейният привлекателен доставчик на чай – Бари, да я покани на среща, но това все не се случва. На помощ се притичват приятелките й от съседните магазинчета, за да съставят план за действие. Той, разбира се, е обречен на провал. Но човек никога не знае до какво могат да доведат един скъсан чорапогащник, непохватно падане и големи количества ароматен чай! “Магазинчето за чай и щастие” ще си тръгне с мен от щанда на издателство “Хермес”.

“Правата на читателя” – Даниел Пенак

Всеизвестен факт – всички книгохолици обичат да четат за други книгохолици. Все пак споделят радостите и болките на тази толкова сладка зависимост, каквато е пристрастеността към четенето. Затова “Правата на читателя“  ми привлече вниманието. В нея авторът Даниел Пенак се впуска в пламенна защита на четенето за удоволствие. С хумор и лека ирония текстът създава красива картина на разнообразните читателски навици и ни запознава за първи път с концепцията за десетте права, които имаме с книга в ръка: правото да не четем, правото да прескачаме страници, правото да мълчим… Ще търся “Правата на читателя” на щанда на издателство “Кръг”.

“Градината на билките” – Рис Боуен

Много харесах “Писмо до Тоскана” от Рис Боуен, затова сега с усмивка посрещам новината за новия й роман, “Градината на билките”. Действието в книгата се развива в края на Първата световна война и последвалите години. Животът на 21-годишната Емили Брайс вече е предначертан – тя трябва да се омъжи за човек с благородническа титла и да стане добра съпруга, но нейните планове и амбиции са далеч по-големи. Емили иска да помогне на родината си, затова става доброволка и така се запознава с ранения австралийски пилот Робърт, който остава впечатлен от независимостта ù и от решителността упорито да отстоява позициите си, дори това да води до разрив с родителите ù. За да бъде по-близо до него, тя заминава във ферма, където обучават жените как да се грижат за земята и за животните. Двамата се влюбват и преди да се върне на фронта, той ù предлага брак. След обучението Емили и две от доброволките са разпределени при лейди Чарлтън, чиято ферма се нуждае от доста работа. Съдбата обаче е подготвила поредица от изпитания за младата жена и единственото място, което може да се превърне в нейно убежище, е именно дома на лейди Чарлтън. Настанена в старата хижа, известна в околността като Къщата на вещицата, там Емили открива дневника на предишната обитателка, която преди 50 години е посветила живота си на своята градина с билки и на приготвянето на отвари, балсами, лосиони за хората в околността. Емили решава да възстанови занемарената градина и да намери древните рецепти. Така тя преоткрива магическата сила на билките и започва да лекува хората от селото, без да подозира, че така ще излекува и собствените си рани. Ще намерите “Градината на билките” на щанда на издателство “Кръгозор”.

“Тревожни хора” – Фредрик Бакман

Новият роман Фредрик Бакман все пак реши да дебютира на Панаира на книгата и аз смятам да го отнеса със себе си вкъщи. „Тревожни хора” е лудешка комедия за заложническа драма по време на оглед на апартамент. Крайно неуспешен банков обирджия се заключва заедно със свръхентусиазиран брокер, двама кисели любители на „ИКЕА”, жена в напреднала бременност, суициден мултимилионер… и заешка глава. Сградата е обсадена, а на полицията се налага да води преговори и да носи пица. В крайна сметка заложническата драма има щастлив край – обирджията се предава и пуска всички, но когато полицаите нахлуват в апартамента, вътре няма никого. Започват серия объркани разпити на свидетели, при което възникват няколко въпроса, около които се заформя класическа мистерия: Как е успял да се измъкне обирджията? Защо всички са толкова ядосани? И какво всъщност не им е НАРЕД на хората в днешно време? “Тревожни хора” може да бъде намерена на щанда на издателство “Сиела”.

“Присъдата е смърт” – Антъни Хоровиц

Толкова приятна изненада и толкова чакана от мен книга! “Присъдата е смърт”, вторият роман за Хоторн, вече е преведена на български и приветства читателите на щанда на издателство “Еднорог”. Жестоко убийство, измами и един детектив, който разкрива чужди тайни и крие своите – и Антъни Хоровиц, отново в ролята на недоумяващ любител на загадките в собствения си роман. Известен адвокат е зверски убит с бутилка вино, която струва две хиляди паунда. Мизантропът Даниъл Хоторн, самотен и озлобен частен детектив, отново трябва да помогне на лондонската полиция. Двамата с писателя Антъни Хоровиц, изпълняващ по неволя ролята на доктор Уотсън, тръгват по заплетена следа, която ще доведе до друга загадъчна смърт, останала далеч в миналото…Нямам търпение!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.