Препоръки за Коледен панаир на книгата 2019

by Хриси

Дойде и това време от годината! Обичам зимното издание на панаира на книгата една идея повече от пролетното – някак по-уютно ми е, пък и любовта към четенето си партнира отлично с коледното настроение, което плъзва през декември. Ако и вие като мен се стараете да си подготвите списък и си набелязвате предварително някакви заглавия, тогава се надявам да съм полезна с този материал. Ето ги и моите препоръки за Коледен панаир на книгата 2019.

Софтпрес – партер, щанд 117

Коледни вълшебства ви очакват на щанда на “Софтпрес”, както и 25% отстъпка на всички книги! За малки и големи читатели препоръчвам да пътешестват с “Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали” от Елена Павлова, която ще раздава автографи в сряда. Освен че е с тематичен за празниците сюжет, книгата акцентира върху традиции и обичаи, свързани с коледуването. Свързана с българския фолклор и митология е също енциклопедията “Български митични създания”, която крие доста любопитна информация за някои от добре познатите на родната ни литература фантастични образи. Задължително да си вземете и “Вярвай в чудеса” от Павлина Делчева-Вежинова – 24 вълшебни истории за Дядо Коледа и неговите помощници, с прекрасни илюстрации, в които съм влюбена!

Ако пък сте в търсене на роман, който да ви прави компания по празниците, тогава имате няколко варианта. “Утре” от Радостина А. Ангелова и Александър Станков е история, разказана от две гледни точки – на майка и син. В нея са засегнати множество теми (за брака, приятелството, влюбването, мечтите, страховете), но по-важното е, че се говори за обикновени хора по необикновен начин. Авторите ще представят романа си в четвъртък на сцената на ет.4 – така че ще можете да си вземете и автограф. “Малката пекарна в Бруклин” от Джули Каплин ще ви настрои романтично и е много вероятно да отвори апетита ви за нещо сладко. Почитателите на инспектор Гамаш ще могат да си купят новата книга от поредицата – “Дългият път към дома”. За подарък вземете “Моята история” от Мишел Обама – една от най-вдъхновяващите и мотивиращи автобиографии, които съм чела.

На щанд 117 ще ме намерите и мен 🙂 Използвам възможността да ви споделя, че вече официално съм част от екипа на “Софтпрес”, така че с удоволствие ще ви посрещна и ще можем да си говорим за любимите ни книги!

Кръгозор – етаж 3, щанд 321

Всеки, който има иновативно и прогресивно мислене, който се интересува от бизнес и иска да черпи съвети и вдъхновение от успелите, трябва да мине през щанда на издателство “Кръгозор” и да си купи някоя от книгите на Саймън Синек. Знаете, че аз съм повече по романите, затова бързам да отбележа да си вземете “Магазинът за цветя на Глори Роуд” от Лорън Дентън, където три поколения жени ще ви изнесат открит урок за любовта, семейството и за връзката между майка и дъщеря.

Обръщам внимание и на “Парфюмеристката от Монако” от Хедър Уеб и Хейзъл Гейнър, където проследяваме една трогателна и емоционална романтична история, докато четем за една от най-известните и коментирани сватби на миналия век – тази на Грейс Кели и принца на Монако. Ако обаче трябва да избера само едно заглавие, с което да си тръгнете от щанд 321, то това ще е “Отвъд портокаловата горичка” от Надя Маркс – обожавам я тази книга! Аз пък ще посетя издателство “Кръгозор”, за да си взема най-новия им роман – “Градината на билките” от Рис Боуен.

Сиела – партер, щанд 112

Разнообразни жанрове и един куп интересни заглавия се крият и на щанда на издателство “Сиела”. Давам препоръките си за дамските романи – сърдечни, топли, интересни, сред страниците им ще срещнете симпатични образи като Дел от “Малкият парфюмериен магазин близо до Шанз-Елизе” или като Ана от “Най-прекрасното магазинче за шоколад в Париж”. Лично на мен много ми хареса също “Парижка тайна” от Карън Суон, чийто сюжет е вдъхновен от отварянето на известния (вече) парижки апартамент, който е стоял заключен в продължение на десетилетия.

Да не подминете и “Книжарничката на брега” от Джени Колган – много ми допада стила на авторката и мисля, че е идеален за справяне с дългите и мрачни зимни дни. Може би най-впечатлена оставам от “Малки големи неща” от Джоди Пико – история за предразсъдъците и дискриминацията, за истината и омразата. От българските автори на щанд 112 обръщам внимание на “Майката на дъщеря й” от Даниела Петрова – един наистина много интересен и добър трилър, който заслужава да се прочете. Аз ще се отбия за “Тревожни хора” на Бакман – голямо чакане падна, но съм убедена, че ще си струва.

Ибис – етаж 3, щанд 311

Пригответе си дълъг списък за щанд 311, защото там ви очакват книгите на издателство “Ибис”. Някои от най-завладяващите, емоционални, романтични истории се крият именно зад техните страници. Например, “Съдбовен път” от Кристин Хана, където се говори за сложните отношения в семейството, за любовта и прошката. Или пък “Музика на сърцето” от Ейми Хармън – роман за любовта, която се нуждае от време, за да укрепне, да узрее, за да устои на предизвикателства и предразсъдъци. Може би една от най-красиво разказаните любовни истории открих в лицето на “Колекционерът на желания” от Мия Шеридан и пак от нея четем за борбения дух и любовта, която дава сили в “Оцеляване”.

Ако последните месеци не сте имали възможност, то сега е идеално време да добавите в колекцията си още два романа от Колийн Хувър – “Любов в стихове” (знаете ли какво е слам поезия и колко изразителна може да е тя) и “Може би някой ден” (бъдете готови за сериозна морална дилема). И за да не помислите, че тук се продават само романтични книги, отбелязвам и един трилър, с който да си тръгнете – “Тъмна материя” от Блейк Крауч, където понятия като време, пространство и реалност тотално излизат извън граници. Иначе съм хвърлила око на “Класически наръчник за любовта” и “Дракончето с шоколадово сърце”.

Хермес – етаж 3, щанд 326

С коледно настроение може да се заредите и на щанд 326, където ви очакват книгите на издателство “Хермес”. Почитателите на романтичната литература могат да допълнят колекцията с романи от Джени Хейл – новата коледна история от авторката, “Всичко започна на Коледа”, следва досегашния приятен стил и разказва увлекателно за любовните трепети на главните герои Холи и Джоузеф. Тук ще откриете и романа на Джоджо Мойс, “Повелителката на конете”, който коментира разнообразни теми и е подходящ за читатели на различна възраст. Ако търсите книга за подарък, от тук може да си купите някоя от книгите на Майк Викинг. Последната, “Изкуството да създаваме спомени”, е наистина отличен кандидат за изненада под елхата. Но ако се налага да се ограничите до едно единствено заглавие, тогава задължително трябва да си купите “Нощ” от Камелия Кучер – една от любимите ми книги за 2019г.

Ера – етаж 3, щанд 334

С книгите от щанда на издателство “Ера” може да си устроите истинско пътешествие, при това без да напускате уюта на дома. С “Една година и един ден” отскачате до Прага и четете за три интересни героини, които представят различни страни на любовта. По-топъл климат ви очаква на Канарските острови, сред страниците на “Щастието е любимият ми цвят”, където търсим формулата за щастлив живот.  Трогателна и емоционална история пък се крие във Франция, където ни отвежда “Не брой целувките за сбогом”. В Полша е значително по-напрегнато – там се развива действието на заплетения психотрилър “Хаштаг”. На щанда на издателство “Ера” ще ви посрещнат и книгите на Агата Кристи – лично аз съм почитателка на “Азбучни убийства.

Егмонт – етаж 4, щанд 424

Дълъг списък с препоръки имам за щанда на издателство “Егмонт”. Първо, изключително съм щастлива, че издадоха “Мрежата на Алис” от Кейт Куин – един от любимите ми исторически романи за войната. Второ, тук ще намерите някои от най-четените YA заглавия за тази година – “Американски принцеси” от Катрин Макгий и “Когато е наистина” от Ерин Уот. Много сладка и приятна пък е историята на Мейси и Елиът – главните герои в “Любов и други думи”. За почитателите на романтични книги препоръчвам поредицата “Ларк Коув” – последната попълнение в серията, “Неразбрана”, излезе преди няколко седмици. Но за мен абсолютен фаворит е новият роман на Елиф Шафак “10 минути и 38 секунди в този странен свят”, за който ще пиша ревю, защото това е книга, за която трябва да се говори.

Обсидиан – партер, щанд 116

Почитателите на Лий Чайлд и Джон Гришам със сигурност трябва да минат през щанда на издателство “Обсидиан”, където ще намерят последните заглавия от двамата автори. Лично аз всяка година се каня да започна с книгите на Гришам – дали пък не им е дошло времето. В списъка ми с чакащи да бъдат прочетени е и “Вторият сън” от Робърт Харис. Препоръчвам “Няма връщане назад” от Мелинда Гейтс, в която се обсъждат глобални проблеми, които не търпят отлагане.

Емас – етаж 3, щанд 315

На щанда на издателство “Емас” също има за всекиго по нещо. Препоръчвам тийн романа “Разстоянието помежду ни” – сърдечна, топла история за едно момче, което се влюбва в едно момиче, но разликата в социалните им прослойки се оказва, че може да е проблем. Книгите от колекция “Музи” също са ми много на сърце – още не съм имала време да прочета последните две, “Художничката” и “Мадам Пиаф и песента на любовта”, но определено планирам скоро да стигна и до тях. Иначе ако не сте чели “Зимна песен”, сега е идеалното време – не защото е декември, а защото няма да ви се налага да чакате продължението на тази вълшебна история с леко мрачен привкус, тъй като част 2, “Песен за сянката”, също ще бъде на щанда.

Вакон – етаж 2, щанд 206

Вдъхновяващи, мотивиращи, интересни и преди всички много истински – такива са историите, които се крият зад кориците на книгите на издателство “Вакон”. Лично аз много харесах “Без резервации”, където една журналистка разказва за експеримента си да изостави за 6 месеца досегашния си живот и да се отдаде на пътуване и приключения. Колекцията от истории в “Пътешествие като на кино” също са много любопитни, пък и дават доста идеи коя да е следващата ви дестинация и за какво да сте готови при всяко пътуване.

ICU – партер, щанд 118

Не знам дали следите новините от света на книгите, но тази година Нобеловата награда за литература отиде при двама автори, единият от които е Олга Токарчук. Романът й “Бегуни” ви очаква на щанда на издателство “ICU” и аз съм му хвърлила око. Иначе ви препоръчвам да си вземете “180 секунди” от Джесика Парк – една история, която ще ви върне вярата в доброто и в човечността. Безспорно на най-голямо внимание ще се радва сборникът “Истории от 90-те”, който включва богата палитра от спомени, случки, емоции на хора, които разказват за живота си през 90-те.

Orange Books – партер, щанд 118

Издателство Orange Books няма свой щанд на Панаира на книгата, но техните издания могат да бъдат открити на щанда на ICU. Последния месец от Orange се погрижиха да ни затрупат с примамливи заглавия, кое от кое по-интересни. Моля, фокусирайте вниманието си върху “Тайните, които не разкрихме” – майсторски дебютен роман, който заслужава бурни аплодисменти и разказва за написването на една от най-популярните книги в литературата, “Доктор Живаго”.  За коледно настроение и приключение в други реалности препоръчвам “12 часа преди Коледа”, за която може да очаквате ревю тази седмица. Доза романтика и приятно чувство за хумор ще откриете в романа на Саманта Йънг “Бий се или бягай”. В списъка ми с чакащи пък е “Последните дни на нощта” – ще разказвам повече за нея, когато я прочета.

Още препоръки за Коледния панаир на книгата:

  • “Нулева година” – издателство “Асеневци”, щанд Б1 – фантастични, интересни, забавни разкази за обикновени хора, на които им се случват необикновени неща;
  • “Момичето, което някога познаваше” – издателство “Изток-Запад”, щанд 210 – красива и емоционална история за любовта, която получава втори шанс.
  • “Нормални хора” – издателство “Еднорог”, щанд 306 – една от най-четените и коментирани книги за тази година.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.