“Вярвай в чудеса” – Павлина Делчева-Вежинова

Обичам Коледа! Това е. Толкова е простичко и не се нуждае от допълнително обяснение. Обичам как внася топлина, уют и усмивки през най-студения сезон от годината. Обичам как събира хората, мотивира ги да бъдат по-добри най-вече един към друг. Обичам Коледа заради всички незабравими детски спомени, които празникът ми е донесъл, и именно заради тях реших да ви разкажа малко повече за “Вярвай в чудеса” от Павлина Делчева-Вежинова.

“Вярвай в чудеса”:

  • Автор: Павлина Делчева-Вежинова
  • Жанр: Детска книга
  • Страници: 72
  • Година на издаване: 2019
  • Издателство: Софтпрес

Не пиша често ревю за детски книги, но тази тук я почувствах по-различна. Докато четях “Вярвай в чудеса” от Павлина Делчева-Вежинова, се почувствах отново дете. Обзе ме онази еуфория, която всеки малчо познава, когато наближи моментът Дядо Коледа да пристигне. Онзи ентусиазъм, с който се събуждаш сутрин и бързаш към елхата, за да видиш каква изненада те чака там. Спомних си колко е важно да вярваш в нещо вълшебно, магично, и най-вече, благодарение на Павлина Делчева-Вежинова, осъзнах колко е важно да вярвам и като голяма, за да предам тази магия и на моето дете.

Добри хора, наближава най-хубавият ден в годината. Коледа! Отворете сърцата си! Приберете се вкъщи, пригответе най-вкусните яденета, изпечете най-сладките курабийки, украсете дръвчета и клонки и зарадвайте близките си с много обич.”

“Вярвай в чудеса” включва 24 приказни истории за Дядо Коледа и неговите помощници. В нея се крият отговорите на един куп детски въпроси, на които често родителите не знаят какво да кажат, защото в отговорната роля на възрастни понякога забравят какво е да вярваш в онова, което не виждаме с очите, а със сърцето. Книга, която си личи, че е създадена с много любов и която те заразява с коледен дух. Историите в нея също са били разказвани на едно малко момиче, което и до днес вярва в чудеса и озарява всички с усмивката си. Как Дядо Коледа е започнал да подарява подаръци на послушните деца; къде се е запознал с Рудолф; какви са задачите на джуджетата; как са се появили коледните звънчета и още много други приказки ви очакват на страниците на “Вярвай в чудеса”.

И докато на света има поне едно дете, което вярва в Дядо Коледа, което в Коледната нощ гледа към небето и чака… Докато има такова дете, дотогава ще има и Дядо Коледа.”

“Вярвай в чудеса” може да се прочете на един дъх, но е най-добре да си подарявате по една коледна история на вечер, за да съхраните по-дълго това специално чувство, което книгата носи. Разказани на достъпен език, увлекателни и много правдоподобни, историите за Дядо Коледа и помощниците му оживяват на тези 72 страници и политат към читателското сърце. Може би това, с което ме спечели най-силно “Вярвай” в чудеса, е фактът, че е написана едновременно за всички, които вярват в магията на Коледа, но е и за всички Гринчовци около нас, които мърморят по празниците, защото дори те не могат да останат имунизирани и безразлични срещу посланието – да вярваме в доброто и да правим добро. Защото именно от него тръгва магията на коледните традиции.

Преди да завърша ревюто, искам да обърна внимание на прекрасните илюстрации в книгата, които са дело на Стоян Атанасов. Те допринасят изключително много за вълшебството между страниците, защото наистина вдъхват живот на една приказна история. Гледам ги и също като дете, не мога да им се нарадвам! Детайлни, красиви, симпатични, магични! Моята най-любима е на страница 36 🙂

“Вярвай в чудеса” беше моята машина на времето – върна ме към детските ми спомени за Коледа, към една нощ, когато бях наострила уши и наистина вярвах, че Дядо Коледа пътува с шейната към нашата къща. Препоръчвам ви да четете книгата в компанията на горещ шоколад (тайната съставка за вълшебен вкус също я има в една от историите).

 

Related posts

“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър

“Аталанта” – Дженифър Сейнт

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали