“Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали” – Елена Павлова

by Хриси

Фактът, че обичам всичко коледно, не е тайна за никого около мен. Празничната ми еуфория започва отрано и се изразява както в слушането на познати до болка песни, така и в четенето на тематични за сезона книги с коледен сюжет. Коледният дух в мен изпадна в луд екстаз, когато научи, че тази година си имаме детски роман с акцент върху родните традиции и върху любимия ми празник – “Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали” от Елена Павлова.

“Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали”:

  • Автор: Елена Павлова
  • Жанр: Детска литература
  • Страници: 232
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: 2 основни
  • Издателство: Софтпрес

Запознайте се с братовчедите Лъчко и Калинка – шестокласници, които нямат търпение да започне коледната ваканция и да заминат със семействата си при баба и дядо в Коледун махала. Там всяка година всички се събират за празниците – жените подготвят трапезата, а мъжете пеят коледарски песни за плодородие и за да опазят Горната земя от страшните хали, които обитават Долната земя. Калинка, като всяко съвременно дете, не вярва в тези поверия, но й се иска поне веднъж да пее и тя коледарските песни наравно с Лъчко. Но една неочаквана среща между двата рода на Дяволашки и Долноземски и една обърната наопаки благословия ще изпратят Калинка на вълнуващо приключение в Долната земя, където ще види с очите си страшните и могъщи хали. Да не мислите, че Лъчко ще стои безучастно отстрани – той ще се спусне в Долната земя, за да намери братовчедка си и докато търсят пътя обратно нагоре, ще разкрият кой притеснява халите и краде яйцата им.

Още бях съвсем в началото на “Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали”, когато реших твърдо и категорично, че искам и аз да отида в Коледун махала – това приказно, уютно и толкова нашенско кътче, което не сте срещали в никой друг коледен роман. Там, в къщата на баба Лила, нощем се сгушваш в топлата прегръдка на юргана, а сутрин се събуждаш с аромата на мекици, поднесени с домашно сладко. Вдишваш дълбоко планинския въздух, който се носи ухание на борови иглички и на нещо магично, защото Коледун махала наистина е вълшебно място. Пак там се събира цялото семейство и както си му е реда за Коледа, се започва подготовката за празника – от приготвянето на богата трапеза до пеенето на коледарски песни.

“Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали” е приказен роман, който се основава на българските традиции и фолклор. Много ми харесва тази тенденция към завръщане към българското, защото имаме наистина богата култура и образи, които са присъствали в приказки и песни векове наред, а съвремието като че ли твърде дълго им бе обърнало гръб. Увлекателна, динамична и разказана на достъпен език и с чувство за хумор, историята на Калинка и Лъчко наистина отвежда децата на вълнуващо приключение, където наравно с героите ще се борят със страшни хали, ще пътешестват из Долната земя, ще се запознаят с истински неболази и ще преживеят първия си неботръс.

В Коледун махала гласовете на истинските коледари се носеха отдалече, през пет-шест къщи, а ако излезеш на двора и затаиш дъх, ще чуеш да се надпяват всичките три дружини, чиито гласове се преплитаха в студената коледна нощ.”

Зад кадър….Имам си помощничка

Елена Павлова е открила оригинален и интересен начин да запознае децата с една от най-хубавите български традиции – коледуването. Кой коледува, защо се спазва тази традиция, какви послания изпращат коледарите, какви песни пеят, къде е границата между Долната и Горната земя и защо е толкова важно тя да бъде защитена – романът крие отговорите на всички тези въпроси. Хареса ми, че авторката връща читателите към българското село, където още се спазват обичаи, които градския живот някак е изключил от натоварения си празничен график. А най-хубавото е, че всяко дете може да се припознае в Лъчко и Калинка и да повярва в магията на празника – тази, която се разкрива пред нашите двама герои.

Към многото плюсове на романа слагам и това, че в книгата живо присъстваше темата за връзката между поколенията – за приемствеността на традциите, за уважението към по-възрастните, но и за зачитането на младите. Напомня се, че Коледа е празник на семейството – вълшебството му се изразява не в разопаковането на подаръците, а в усмивките на нашите близки, в домашния уют, в грижливо подредената празнична трапезата, в моментите, които искаме да запечатаме завинаги.

В “Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали” читателите прекрачват границата между реалното и магичното, между Горната и Долната земя. Благодарение на таланта на Елена Павлова и майсторските илюстрации на Гергана Грънчарова всеки може да прочете, види и усети истинския коледен дух, по български.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.