“Една година и един ден” – Изабел Брум

Изабел Брум не е непознато име за мен. След като ме накара да мечтая за лятото и за слънчевите гръцки острови със “Соленият вкус на вятъра”, сега с “Една година и един ден” е решила да ме подготви за предстоящия зимен сезон, като ме заведе на едно вълшебно и красиво място, каквото е Прага през декември.

“Една година и един ден”:

  • Автор: Изабел Брум
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 228
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: 3
  • Издателство: Ера

Меган е талантлива фотографка, която се е отдала изцяло на кариерата си. Макар преди известно време да е срещнала най-милият и грижовен мъж в лицето на Оли, тя се страхува да навлезе в дълбоките води на любовта, затова избира да запази чувствата си само платонични и да гледа на него като на близък приятел. Но когато двамата отиват за няколко дни в Прага, се налага да подложи на съмнение това свое решение. Хоуп не е вярвала, че ще срещне любовта на този етап от живота си. Осъзнавайки каква късметлийка е, тя е готова на всичко за любимия човек. Но колкото и да се старае да заглуши чувството за вина, то я разяжда отвътре и се отразява на приказната й ваканция с Чарли. За Софи чешката столица е любимо място, към което тя се връща всяка година. Прага е съхранила някои от най-скъпите й спомени и винаги е била любяща и гостоприемна домакиня за младата жена, но този път е студена, отблъскваща и самотна. Меган, Хоуп и Софи не се познават, докато съдбата не ги среща в хотела, където са се настанили. Всяка е готова да подаде ръка на другата и да й помогне да направи решителната крачка към своето бъдеще. 

“Една година и един ден” е романтична история – от онези, които човек с удоволствие чете в някоя мразовита вечер, сгушен на дивана с чаша хубаво вино. Емоционална, нежна, красива – като снежинките, които прехвърчат в небето над чешката столица, докато нашите герои опознават истинското лице на любовта. И също както кожата ни настръхва при хладната целувка със снега, така и сърцето трепери от вълнение, когато срещне своята сродна душа. Това се случва с всяка от трите двойки, за които четем в книгата.

Всъщност забравих да уточня, че това е най-големият плюс на “Една година и един ден” – в нея Изабел Брум ни подарява цели три романтични истории, всяка от които еднакво интересна, увлекателна и различна от останалите. Всяка носи свой емоционален заряд, някакво закодирано послание и малка доза загадъчност, която прави сюжета още по-любопитен и непредсказуем.

Понякога човек е влюбен в идеята да е влюбен. Разбираш след години, че това не е бил твоят човек.”

В историята на Меган и Оли ще се припознаят много двойки, които плахо са прекрачили границата между приятелството и любовта, страхувайки се, че една погрешка стъпка би взривила изградената с години връзка. Но тук Изабел Брум ни преподава и други уроци – че трябва да сме търпеливи; че любовта се нуждае от време, за да разцъфне; че е по-добре да рискуваш да се влюбиш, отколкото да държиш сърцето си под ключ. Трогателна, мила, сърдечна – така бих описала историята на Хоуп и Чарли. Тя носи в себе си надеждата, че никога не е късно да откриеш сродната си душа. Понякога любовта дава втори шанс и тогава човек не трябва да се двоуми, а да го сграбчи, да прояви малко здравословен егоизъм и да постави собственото си щастие над всичко останало. Но преди да обикнеш истински и да отдадеш сърцето си напълно, трябва първо да заобичаш себе си и живота. Едва ли ще изненадам някого, ако кажа, че историята на Софи ми хареса най-много. Тя бе най-непредсказуемата, най-емоционалната и най-драматичната от трите. Но също като името на героинята, тя е и най-мъдрата. Да цениш всеки миг, да се фокусираш върху най-хубавите моменти и да не се страхуваш да започнеш отначало са само част от посланията, скрити между редовете на книгата.

Фактът, че трите гледни точки на Софи, Хоуп и Меган се преплитат, както и че действието в книгата се развива в рамките на няколко дни, прави “Една година и един ден” доста динамична и увлекателна. Освен това Изабел Брум пише стегнато, като концентрира вниманието си върху смислените разговори и силните послания. За мен обаче най-ценното в книгата бяха разходките из зимна Прага – авторката ни остави да видим приказния град през очите на нейните герои, да посетим ключови забележителности, да научим по някой любопитен факт за столицата, да оценим атмосферата и енергията, която това място носи.

Във всеки град има нещо вълшебно и необичайно, важното е да го откриеш”

Накратко, “Една година и един ден” от Изабел Брум е перфектната книга, с която да стартирате “зимната” поредица от уютни и красиви романтични истории. Истории, които ще накарат и най-големите скептици да повярват в любовта.

Related posts

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин

“Един тъмен прозорец” – Рейчъл Гилиг

1 comment

Рая 17.11.2019 - 1:32
Здравей, благодаря, че даваш такава полезна информация! Ако нямаш нищо против, дори бих ти препоръчала книги! Моите 3 препоръки са: "Пет срещи с непознат", "Цунами:обратно броене" и "Спящият град". Надявам се да ти допаднат, ако решиш да ги прочетеш и продължавай да пишеш ревюта, отдава ти се! <3
Add Comment