Номинации за наградите Goodreads 2019 и моят глас

by Хриси

В духа на наученото от “Моята история” от Мишел Обама ще кажа, че всеки глас е важен и има значение, независимо дали става въпрос за политика, или както в случая – за годишните награди на Goodreads. Гласувам всяка година, въпреки че намирам принципа за определяне на победителите за крайно субективен. Това обаче не ми пречи да подкрепя тези, които намирам за наистина отличили се сред останалите. Ето кои са номинациите за наградите Goodreads за 2019.

Признавам, че тази година не съм отметнала толкова книги, колкото предишната, но се стараех да държа под око заглавията на книжния пазар, независимо дали ми пасват на вкуса. В категория Fiction откривам “On Earth We Are Briefly Gorgeous” от Ocean Vuong, която е в TBR списъка ми; “The Overdue Life of Amy Byler” от Kelly Harms, която е бестселър на Amazon и макар че доста ми допадна, не разбирам какво прави в тази категория; “Where the Forest Meets the Stars”  – започнах я, но не успя да ми задържи вниманието; “The Testament” от Маргарет Атууд – умишлено не съм си я взела на английски, защото знам, че Orange Books ще се погрижат тя да достигне до нас с прекрасен превод на български; “Нормални хора” от Сали Руни – за нея вече ви разказах в подробно ревю. Номинирани са още: “A Woman Is No Man”, “The Most Fun We Ever Had”, “Queenie”, “The Last Romantics”, “When All Is Said”, “Red At The Bone”, “Olive, Again”, “The Gifted School”, “Ask Again, Yes”, “Fleishman Is In Trouble”. Засега не съм гласувала – не мисля, че откривам фаворит сред номинираните, затова ще се въздържа.

 

В категория “Трилър” обаче откривам книга, която в списъка ми с най-добрите книги, които прочетох през 2019 (може би ще го споделя с вас към края на декември) – “Останалото е мълчание” от Алекс Майкълидис. “Miracle Creek” от Angie Kim си я купих, но още не съм стигнала до нея, за да споделя мнение. Същото важи и за “Mother-in-law” от Sally Hepworth. Започнах “An Anonymous Girl” от Гриър Хендрикс и Сара Пеканен, но я оставих на около 30% с идеята да се върна по някое време за нея. В категорията са номинирани още: “The Whisper Man”, “Lock Every Door”, “The Family Upstairs”, “My Sister, The Serial Killer”, “The Chain”, “The Turn of The Key”, “I’ll Never Tell” и “Searching For Sylvie Lee”.

Категория “Исторически романи” ми се вижда най-интересна тази година. Гласувах за “The Huntress” от Кейт Куин – блестящ роман (а знаете, че не използвам тази дума често)! Тук обаче намираме любимата на мнозина “Дейзи Джоунс & The Six”, която има сериозни шансове да спечели, “Град на момичета” от Елизабет Гилбърт – там съм до средата, но не е моята книга. С номинация е и “Lost Roses” от Марта Хол Кели – абсолютно заслужено бих казала.  От книгите в категорията съм чела също “What The Wind Knows”, която безспорно ще се хареса на почитателите на “Друговремец”;”The Nickel Boys” – към която имах високи очаквания заради многото хвалби, но не успя да ги оправдае напълно; “The Water Dancer” – чудесен стил, ужасно структуриран и хаотичен сюжет (мое мнение); “The Dutch House” – фаворит на много критици, лично на мен ми беше малко мудна и меланхолична. Виждаме и роман на Елин Хилдебранд – може би издателство Сиела ще ни изненадат и с него.  “The Night Tiger” много я заглеждам, доста положителни отзиви четох и май е време да й обърна внимание. За книгата на Джоджо Мойс – “Giver of Stars” ще мога да ви разкажа повече съвсем скоро, защото е в купчината ми за четене през ноември. Номинирани са също “The Lost Girls of Paris”, “Once Upon a River”, “The Island of Sea Women”, “Mrs. Everything”

Може би ще ви изненадам с избора ми в категория “Романтика”. Не, не гласувах за Verity” от Колийн Хувър, въпреки че според мен е блестящ роман – за мен това не е любовен роман, самата авторка го изтъкна няколко пъти. Гласувах за “Things You Save in a Fire” от Katherine Center, защото е сред най-добрите романтики, които четох тази година. Доста се колебаех дали да не гласувам за “Споделеният апартамент” от Бет О’Лиъри – друга любима книга, но някак Katherine Center надделя. Виждам два романа на Л. Джей Шен, включително “Крадецът на целувки”, но не мисля, че титлата трябва да отиде при някои от тях. The Unhoneymooners” от Кристина Лорен също е с номинация – забавна история, макар и с предвидим финал. Забелязвам присъствието на “Момичето, което някога познаваше”, за която съм ви разказвала в блога, и “The Bride Test” от миналогодишната победителка Хелън Хоан, но този път не мисля, че книгата й ще повтори същия успех. Сред номинираните са и “The Friend Zone”, “Well Met”, “Red White & Royal Blue”, “The Savior”, “Ayesha At Last”, “Meet Cute” и “The Wedding Party”. Надявам се на втори тур да видя заглавия от К.А. Тъкър или Мия Шеридан.

В категория “Нехудожествена литература” гласувах за книгата на Мелинда Гейтс – “Няма връщане назад”. Все още не съм чела новата книга на Марк Менсън – “Everything Is Fucked Up“, както и тази на Рейчъл Холис – “Girl, Stop Apologizing”, но не изключвам победителят да е един от тях. Започнах да слушам в Storytel “Talking to Strangers” от Малкълм Гладуел и засега върви добре – много популярни лица, блогъри и влогъри я препоръчаха. Определено не съм фен на “Three Women” от Lisa Taddeo, със сигурност това не е моята книга, но пък съм отбелязала в списъка с книги за четене “Maybe You Should Talk To Someone”. Номинирани са още: “Furious Hours”, “Catch and Kill”, “The Collected Schizophrenias”, “The Witches Are Coming”, “She Said”, “Trick Mirror”, “American Predator”, “Parkland” и “Stay Sexy And Don’t Get Murdered”.

Гласувах и в категория Young Adult, имайки предвид, че напоследък все по-често посягам към книги от жанра. Първо мислих да дам своя вот на “Американски принцеси” от Катрин Макгий, но после видях, че сред номинираните е и “На пет стъпки от теб” и нямаше как да не гласувам за нея. Присъства и “Двама могат да пазят тайна” от Карън Макменъс, както и новият роман на Рута Сепетис, “The Fountains of Silence”, който си купих, но още не съм изчела. Номинирани са още: “Again But Better”, “On The Come Up”, “The Vanishing Stair”, “Opposite of Always”, “Internment”, “With The Fire on High”, “The Princess And The Fangirl”, “The Rest Of The Story”, “I Wish You All The Best”, “Serious Moonlight” и “Frankly In Love”.

В категория “Дебют” значителна част от заглавията вече се повтарят – “When All Is Said”, “Queenie”, “Miracle Creek”, “Red White & Royal Blue”,  “My Sister, The Serial Killer”,  “A Woman Is No Man”, “On Earth We Are Briefly Gorgeous”, “The Most Fun We Ever Had”, “Fleishman Is In Trouble”. Номинация има и “Thе Water Dancer”, която клубът на Опра препоръчва, но аз лично не успях да заговоря на един език с нея. Изненадана съм, че виждам “Evie Drake Starts Over”, защото определено не я намирам за особено запомняща се история, макар и приятна за четене. Посегнах да гласувам за “The Secrets We Kept” от Лара Прескот – почти приключвам с нея, а иначе я очакваме на български до няколко седмици. Накрая обаче реших отново да подкрепя “Останалото е мълчание”.

Първият етап от гласуването свършва на 10ти ноември, следва втори етап – между 12-17ти ноември, където може да видим други попълнения и да гласуваме за тях. Финалното гласуване е между 19ти ноември и 2ри декември, а победителите ще бъдат обявени на 10ти декември. В общи линии, вълнуващ месец ще е 🙂

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.