Избрани книги за ноември 2019

by Хриси

Ноември. У дома, с чаша горещ чай, завита на дивана в моето си ъгълче, с книга, която да ми прави компания. Понякога тази идилична картина ми се вижда много далечна, особено след дълъг ден навън. Но има и случаи, когато тя се превръща в реалност, или поне докато нещо спешно за вършене не изникне и не развали магията. Ето кои са заглавията, които ще ми правят компания този месец.

“Една година и един ден” – Изабел Брум

Новият роман на Изабел Брум излезе в края на октомври и определено ме накара да посегна към него. Първо, предишната книга на авторката – “Соленият вкус на вятъра”, отново на издателство Ера – ме остави с положително впечатление от нея. Второ, корицата просто крещи, че трябва да се обърне внимание на тази история. И трето – става дума за три жени, за “три преплитащи се любовни истории”, само че този път за разнообразие читателите няма да пътуват за Париж, защото действието се развива в Прага. Хоуп, Софи и Меган, нямам търпение да се запозная с вас!

“Всичко започна на Коледа” – Джени Хейл

Много обичам, когато дойде ноември и вече с чиста съвест мога да заговоря за Коледа. Ако попадате за първи път в блога ми, то нека се представя – аз съм Хриси и освен че обичам да чета книги, Обожавам Коледа! А талантът на Джени Хейл е да засища коледния глад на такива като мен, тъй като историите й изобилстват от симпатични детайли и описания, които отговарят напълно на магията на Коледа. Това ще е третият ми коледен роман от авторката. Заснежени пейзажи, една уютна вила, коледен дух и значителна доза романтика – “Всичко започна на Коледа” от издателство Хермес вече е по книжарниците.

“Неразбрана” – Девни Пери

Преди време ви бях споменала, че много харесах поредицата “Ларк Коув” от Девни Пери и изчетох всички четири книги на един дъх. Блаженство за моята романтична душа! Към “Неразбрана” подходих с най-голямо любопитство, защото обичам да чета за героини, които в предишни части са представяни като отрицателни, а всъщност и те си имат история, която обяснява и оправдава (донякъде) поведението им. Такъв е случаят със София, която опровергава предразсъдъците, че е глезената и мързелива дъщеря на богаташко семейство. Как – четем в “Неразбрани” от Девни Пери на издателство Егмонт, а книгата вече е по книжарниците. Скоро и ревю!

“Истории от 90-те” – колектив

“Истории от 90-те” беше от книгите, попаднали в списъка ми със заглавия, които чакам до края на годината. Свиден ми е този период. Освен че съм родена през 90-те, това е време на промени, които тогавашното ми детско аз още не е осъзнавало, и на които днес гледам с други очи. Предпочитам да се фокусирам върху положителното, затова и моите спомени не са за кризите и опашките, а за летата, които прекарвах без интернет, а само с книга и скицник в ръка (все рисувах нещо). Любопитно ми е да видя други гледни точки, затова с удоволствие си взех “Истории от 90-те” на издателство ICU.

“10 мин. и 38 сек. в този странен свят” – Елиф Шафак

Споменавала съм ви, че с Елиф Шафак имаме особена връзка – много харесвам някои нейни книги, докато с други не можем да се разберем. На всяка обаче давам шанс, а “10 мин. и 38 сек. в този странен свят” го заслужава и по други причини – все пак романът беше с номинация за Booker Prize. Разказва ни за последните минути от живота на едно момиче, а тялото му е захвърлено някъде на боклука в Истанбул, употребено, ненужно. Всичко, за което тя си спомня, всичко, за което мисли в тези десет минути – това ще открием между страниците на новия роман на Елиф Шафак. Издателство Егмонт обявиха, че може да очакваме книгата този месец и аз няма да я пропусна.

“Тревожни хора” – Фредрик Бакман

Бакман ми е слабост! Обичам стила му на писане, историите, които разказва, емоцията, с която ме зарежда. Обичам и героите му – винаги има нещо интересно и любопитно в тях, което ги прави запомнящи се. Не разбрах каква е темата в новата му книга, “Тревожни хора”, но със сигурност ще я чета, защото до момента това е автор, който не ме е разочаровал. От издателство Сиела обявиха, че може да очакваме романа до края на месеца. За “Ние срещу всички” ходих няколко пъти до книжарницата – да залагаме колко пъти ще се отчета този път?

“Студен слънчев ден” – Сара Байерн

Още една снежна корица, която ме подготвя за студените зимни месеци. “Студен слънчев ден” от Сара Байерн ни среща с Холанд Делвис, която е талантлив хокеен играч, но вместо да я оценяват заради уменията й, около нея започва да се шуми именно защото е момиче в един иначе момчешки спорт. На фона на противоречивите мнения за Холанд се откроява това на едно момче, което я подкрепя с всички сили, въпреки че това е последният човек, от когото тя го очаква – Уес, капитанът на нейния отбор. Холанд и Уес трябва да са само съотборници, но сърцето й като че ли има други планове. Хокеят, музиката и мечтата да стане журналистка са всичко, за което се е борила досега, но май това ще се промени. “Студен слънчев ден” от Сара Байерн на издателство Ибис излиза на 5ти ноември.

“Мистерии по Коледа” – колекция

Ако сте фенове на криминалните романи, тогава несъмнено ще харесате “Мистерии по Коледа” на издателство Ера. Книгата събира някои от най-емблематичните имена в този жанр – Агата Кристи, Артър Конан Дойл, Антъни Хоровиц, Гилбърт Честъртън и други, и всеки от тях “подарява” по един разказ, в който действието се развива по време на празниците. Изданието е по книжарниците от 5ти ноември.

“Оцеляване” – Мия Шеридан

От известно време не сме имали роман на български от Мия Шеридан и от издателство Ибис са решили да поправят този пропуск. “Оцеляване” е историята на Харпър Уорд, която е планински водач и намира спасение сред планинските пътеки, по които води туристите. Този път обаче тя е повикана от полицията, за да съдейства при разследването на двойно убийство. Единственият заподозрян е Лукас – мъж, който от дете е живял сам в планината и сега прилича повече на дивак, отколкото на нормален човек. Докато всички се съмняват в разсъдъка на Лукас, Харпър открива в погледа му нещо, което й напомня за самата нея, затова решава да му даде шанс и да се опита да му помогне. Двамата разкриват тайни, които променят напълно живота им. Може би Харпър и Лукас не са толкова далечни един от друг все пак.

“Музиката на сърцето” – Ейми Хармън

Много се зарадвах, когато разбрах, че издателство Ибис ще издават книга от Ейми Хармън, защото съм чела няколко нейни романа и определено е сред авторите, които много харесвам. Историите на Ейми Хармън са нежни, деликатни, романтични, много емоционални и въздействащи. “Музиката на сърцето” ни среща с Джоузи и Самюел – разказва за приятелството, което се е зародило в училище, за интереса им към литературата и музиката. Само че Самюел знае, че петте години разлика във възрастта им са пречка на този етап и той напуска малкото градче, за да си даде време да се оттърси от чувствата си. Години по-късно Самюел и Джоузи се срещат отново и този път може би е дошъл техният момент. Очакваме “Музика на сърцето” от Ейми Хармън през ноември.

Очаквам списъкът да бъде допълнен през следващите дни 🙂

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.