Избрани книги за октомври 2019

by Хриси

Октомври ухае на есен – пъстър, красив и уютен, той носи и много нови заглавия, до които нямам търпение да се добера. Ето и кои книги очаквам този месец:

“Магазинът за цветя на Глори Роуд” – Лорън Дентън

Три поколения жени, всяка изправена пред поредното предизвикателство в живота си, но свързани завинаги от любовта и вярата в семейството и от силния дух, който се предава по наследство. В магазина за цветя на Глори Роуд ще срещнете Джеси, която има зад гърба си един провален брак, и се връща в родното си градче в търсене на стабилност, уют и любов. 14-годишната й дъщеря също преминава през труден период – загърбвайки детските игри и навлизайки в света на големите, тя има цял списък с въпроси, на които не знае отговорите. Баба й, Гюс, празнува хубавите моменти и лекува лошите с вкусните си пайове. Мъдростта и опитът, които е натрупала през годините, й помагат да прецени трезво всяка ситуация и да се наслаждава на всеки миг, защото всички знаем, че животът е кратък. Какво ще се случи с всяка от тях, четем в “Магазинът за цветя на Глори Роуд” от Лорън Дентън на издателство Кръгозор – книгата е вече по книжарниците.

“Повелителката на конете” – Джоджо Мойс

Досега винаги съм свързвала Джоджо Мойс с книгите й за Луиза Кларк и не съм посягала към друг от романите й, но смятам това да се промени още този месец.  “Повелителката на конете” ни пренася в покрайнините на Лондон, където Сара получава уроците си по езда, които трябва да й осигурят място в елитна френска академия. В същото време уважаваната адвокатка Наташа преживява лична и професионална драма, но когато пътя й се пресича с този на Сара, съдбата и на двете ще се промени завинаги. “Повелителката на конете” от Джоджо Мойс на издателство Хермес може да бъде открита по книжарниците.

“Крадецът на целувки” – Л.Дж. Шен

Страстите на книжния рафт значително се нагорещяват с “Крадецът на целувки” от Л. Дж. Шен. Ако харесвате истории за love-hate връзки, за мъж и жена, които на теория са врагове, но всъщност кръвта им кипва всеки път, когато са близо един до друг, тогава това е вашият любовен роман. Мафия, интриги и една открадната целувка обричат Франческа на брак с човек, когото тя не понася. Но дали сенатор Улф Кийтън е толкова ужасен, колкото тя си мисли – не, способен е на много повече! “Крадецът на целувки” от Л. Дж. Шен на издателство Сиела е вече по книжарниците.

“Нощ” – Камелия Кучер

Споменавала съм ви и преди, че до преди известно време бях доста скептична към съвременната българска литература – нищо лично, просто не си пасвахме с нея. Но две български авторки успяха да променят мнението ми, затова когато излиза роман на някоя от тях, за мен си е събитие. Камелия Кучер пише много красиво, увлекателно и въздействащо – доказала го е с “Дом”. Сега обаче чакаме “Нощ”, която ще ни пренесе в Рим по времето на Втората световна война, а такъв тип сюжет ми е голяма слабост. Така че на 8-ми октомври, когато излиза книгата, вече знаете какво ще правя вечерта.

“Съдбовен път” – Кристин Хана

Харесвам романите на Кристин Хана – макар да не съм чела всички, тези, на които съм попадала, винаги предлагат интересни и необикновени истори. Такава изглежда, че ще е и “Съдбовен път”, където едно момиче е обвинено за трагедията в семейството, което я е приело под крилото си в момент, когато то най-много се е нуждаело. Но ето че в един момент Лекси губи тяхното доверие и уважение, любовта на момчето, което обича, и най-добрата си приятелка. Години по-късно Лекси се връща обратно – вече помъдряла и пораснала, тя е готова да търси отговори и справедливост. “Съдбовен път” от Кристин Хана на издателство Ибис излиза на 8.10.

“Моята история” – Мишел Обама

Дойде и нейното време! Четох историята на Мишел Обама още като излезе на английски, ще я чета и сега, защото е от книгите, в които откриваш по нещо интересно, някакъв полезен съвет от личност, която уважавам. Защото ме вдъхновява и мотивира. Най-хубавото на “Моята история” е, че е разказана много човешки – авторката й не се държи като Първа дама на САЩ, а като обикновен човек, на който са се случили необикновени неща. “Моята история” от Мишел Обама на издателство Софтпрес излиза на 25-ти октомври.

“Последните дни на нощта” – Греъм Мур

Благодарение на издателство Orange Books в библиотеката ми вкъщи имам някои невероятни книжни съкровища, за които едва ли щях да разбера, ако те не бяха така добри (а също смели и талантливи) да издадат у нас.  Последните дни на нощта” от Греъм Мур разказва за спора между Томас Едисън и Джордж Уестингхаус относно кой е изобретил електрическата крушка и съответно има правото да еликтрифицира цялата страна. Историята е разказана от гледна точка на Пол, адвокатът на Уестингхаус, който навлиза в света на висшето общество – на вид бляскав и луксозен, но всъщност изпълнен с опасности и мръсни сделки. “Последните дни на нощта” от Греъм Мур на издателство Orange Books излиза през октомври.

“Майката на дъщеря й” – Даниела Петрова

Даниела Петрова е български автор, чийто роман е издаден първо в Америка и се е превърнал в един от хитовите заглавия за лятото. Трилърът “Майката на дъщеря й” ни разказва за Лана, която водена от спонтанен импулс, тръгва по следите на познато лице в Ню Йорк, за да научи нещо повече за „анонимната“ донорка на яйцеклетки, благодарение на която Лана успява да забременее. Катя е студентка в Колумбийския университет и е пълна противоположност на Лана – импулсивен, свободен дух, който живее живота си на ръба. Лана планира само да я наблюдава от разстояние. Неочаквано между тях се заражда приятелство, но тогава внезапно Катя изчезва, а Лана може да е последният човек, който я е видял преди да изчезне. Решена да разбере какво се е случило с момичето, на което дължи толкова много, младата жена се заравя в миналото на Катя въпреки нарастващото подозрение на полицията относно мотивите ѝ. Но тя не е подготвена за тайните, които открива, нито за силата, която имат…Очакваме “Майката на дъщеря й” от Даниела Петрова на издателство Сиела през октомври.

“Изкуството да създаваме спомени” – Майк Викинг

Имайки предвид колко добре се чувствах, докато четях предишните две книги на Майк Викинг за хюга и люка философията, нямам никакво съмнение, че искам да прочета и новия му проект – “Изкуството да създаваме спомени”. Този път фокусът е върху спомените и тяхното влияние върху менталното здраве, способността им да ни правят щастливи, да ни дават сила, да ни вдъхват надежда и като цяло да ни отговарят на въпросите кои сме ние и какво искаме от живота. “Изкуството да създаваме спомени” от Майк Викинг на издателство Хермес излиза на 22.10.

Този месец излизат на английски и няколко заглавия, които са ми в списъка с книги, които очаквам до края на годината. Втората книга на Хедър Морис, нов роман от Рута Сепетис и любовна история от Кристина Лорен. Ще ви държа в течение за тях, но преди това дочитам “Вещиците от Витоша” – книга 3 от поредицата “Софийски магьосници”, и “Пътешествие като на кино” – пътеписи от известни режисьори, актьори и сценаристи.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.