Какво прочетох през септември 2019?

by Хриси

Пъстър и интересен се оказа книжният септември, а освен това попаднах и на няколко истински книжни съкровища. Ето какво прочетох през септември 2019:

“Най-прекрасното магазинче за шоколад в Париж” – Джени Колган

Джени Колган умее да пише увлекателно и да споделя с нас любопитни истории. “Най-прекрасното магазинче за шоколад в Париж” коментира важни теми като приемствеността на традициите, но и проправянето на собствения ти път в живота. В същото време е много приятна и разтоварваща, освен това шоколадът играе ключова роля в сюжета, така че как да й устои човек? Повече за книгата разказвам в отделно ревю в блога.

“Щастието е любимият ми цвят” – Кристина Кунаг

Много зареждаща и позитивна история четем сред страниците на “Щастието е любимият ми цвят” от Кристина Кунаг. Освен това покрай личните драми на главната героиня авторката ни кара да се замислим какво всъщност означава щастието, как го измерваме – дали с професионални успехи или с лично удовлетворение. Препоръчвам книгата и на всички, които обичат кучета и домашни любимци като цяло – има един симпатичен малък герой, в който ще се влюбите.

“Things You Save in a Fire” – Katherine Center

Чаках новия роман на Katherine Center с голям ентусиазъм и имах високи очаквания заради предишната й книга, която е в списъка ми с любими. За щастие и тази не ме разочарова – харесах както посланията в нея, свързани с предразсъдъците към жените в професионален план, така и романтичната нишка, която припомня, че дори да си се отказал от любовта, това не означава, че тя те е забравила. Много се надявам някой ден да видя “Things You Save in a Fire” и на български.

“Любов и други думи” – Кристина Лорен

“Любов и други думи” е още един интересен и емоционален роман от дуото Кристина Лорен. В него проследяваме как едно приятелство прераства в любов, която остава за цял живот, и макар момчето и момичето да са изгубили дирите си, сърцата им знаят пътя. Хареса ми, че романът е динамичен, леко загадъчен, както и че засягаше и темата за семейството и подкрепата от близките, но коментираше също и как да се справим със загубата на любим човек.

“Малките големи неща” – Джоди Пико

“Малките големи неща” от Джоди Пико е може би една от най-завладяващите и интересни истории, които съм чела последните месеци. Много ми хареса! В нея има морално-етична дилема, казус, който като че ли няма верен отговов, но също и отлично разгърната тема за расовата дискриминация и предразсъдъците на хората към цвета на кожата. Разказан от различни гледни точки, романът дава възможност да погледнеш от позицията на всеки от главните герои, което е голямо предимство в един толкова деликатен случай. Горещо препоръчвам!

“Мрежата на Алис” – Кейт Куин

“Мрежата на Алис” от Кейт Куин е сред любимите ми исторически романи, който ни връща във времето на Първата световна война, но дава поглед и върху случващото се малко след края на Втората. Освен че е написан с характерния почерк на авторката, който пленява с изразителността си, в него се говори за силата на жената, за сестринството, за приятелството, доверието и лоялността, за куража и саможертвата. Бонус – има препратки към “Цветята на злото” от Шарл Бодлер.

“Разстоянието помежду ни” – Кейси Уест

Много сладка и приятна тийн история се оказа “Разстоянието помежду ни” от Кейси Уест. Разказва за момче и момиче, които произлизат от съвсем различни социални прослойки, но въпреки това си пасват и се разбират отлично. Нещо повече – помагат си да открият какво искат да правят с живота си, кое ги прави щастливи и отстояват избора си. Героите са симпатични, интересни и са чудесна компания за някой есенен следобед.

“Тънкото изкуство да не ти пука” – Марк Менсън

Най-после прочетох “Тънкото изкуство да не ти пука” от Марк Менсън – навреме преди да е излязла новата му книга. Определено подходът му е по-различен в сравнение с този на другите автори на такъв тип литература, а идеите му са необичайни, но колкото повече четеш, толкова повече вникваш и разбираш, че има смисъл. А най-хубавото е, че всичко е илюстрирано с примери от личния опит на Менсън и от други познати и чужди човешки истории. В блога разказвам за 6 урока, които научих от “Тънкото изкуство да не ти пука”.

Този месец подхванах и някои други читателски теми. Споделих ви за личния ми опит с аудио книгите и петте предимства, които съм открила, докато ги слушам. Освен това в месеца на Агата Кристи реших да ви разкажа какво бих попитала авторката, ако имах възможност да прекарам малко време с нея. През септември пуснах и публикация с 15 заглавия, които очаквам до края на годината (голяма част от тях излизат през октомври). И за финал дадох някои съвети и препоръки как да излезете от книжен застой – надявам се да съм била полезна 🙂

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.