Как да излезете от книжен застой – съвети и препоръки

by Хриси

Книжният застой е диагноза, която не е чужда на нито един книгохолик, независимо колко дълъг читателски стаж има зад гърба си. Може да трае няколко дни, но в по-тежките случаи стига и до месеци. Как да излезете от книжния застой – ето някои съвети и препоръки от мен.

Симптоми и причини на книжния застой

Въпреки че книжният застой не е заболяване и по никакъв начин не застрашава здравето ви, истината е, че в очите на много читатели той не е незначителен проблем, който могат да подминат с лека ръка. Може да е резултат от книжен махмурлук, докаран от някоя наистина брилянтна, изключителна история, след която човек е с усещането, че всяка друга книга бледнее. Другият вариант е да е следствие от претоварване – обикновено след продължителен книжен маратон или пък читателско предизвикателство, което е довело до абсолютно изтощение. Често е обвързано и с други обствоятелства около ежедневието на “пациента” – при повече стрес в работата, преумора или пък някаква лична драма, кой ти има желание да търси нови книги.

Симптомите на книжния застой лесно се отличават – ако продължително време нямате никакво желание да отворите книга; ако се концентрирате трудно и не можете да проследите историята; ако подхващате няколко книги, но нито една не успява да ви задържи вниманието.

Как да се справите с книжния застой?

Дайте си време

Като за начало не бързайте с “лечението”. Има причина съзнанието ви да се нуждае от тази читателска почивка, затова най-добре уважете желанието му. Използвайте времето, за да наваксате с любими сериали, да гледате нови филми, да обърнете внимание на старо хоби, да тествате някоя рецепта или пък да се съберете със семейството/ приятелите. Постепенно интересът ви към книгите сам ще се обади и скоро пак ще се окажете на касата на книжарницата с пълна торба.

Намерете правилната книга

Книгохолизмът е зависимост, която се подхранва от добре написани, смислени, въздействащи истории. За да излезете от книжния застой и да се върнете обратно в редицата на пристрастените към четенето, просто трябва да намерите правилната книга. Направете проучване – потърсете за препоръки в медии, блогове, влогове, Инстаграм и читателски групи във Фейсбук. Вижте дали нещо няма да ви грабне окото и се доверете на инстинктите си, като се спрете не на най-препоръчваното заглавие, а на това, което дразни най-силно любопиството ви. Ако трябва, заложете на сигурното и изберете книга със сюжет, който съдейки по резюмето, отговаря напълно на вашия читателски вкус. Някои пък обичат предизвикателствата и се връщат обратно към четенето като подхванат книга, напълно различна от всичко, което са чели досега.

Повторете любима книга

Един от начините да прекратите книжния застой, особено ако е в резултат от книжен махмурлук, е като повторите някоя от любимите си книги. Така ще си припомните удоволствието, вълнението и еуфорията, която човек изпитва, когато чете история, която наистина му харесва и му въздейства. Важно е просто да влезете обратно в ритъм – щом това стане, ще се получи ефектът на доминото и с всяка следваща книга, книгохолизмът ви ще нараства.

Препоръки, с които да се справите с книжния застой

Ако харесвате трилъри и криминални романи: “Останалото е мълчание” от Алекс Майкълидис, “Убийството е всичко” от Антъни Хоровиц, “Тъмна материя” от Блейк Крауч;

Ако си падате по романтика: романите на Колийн Хувър са по-емоционални и драматични, но пък предлагат винаги интересни и запомнящи се истории; книгите на К.А. Тъкър включват елементи на съспенс, които да ви държат в напрежение; “Малката пекарна в Бруклин” и “Малкото кафене в Копенхаген”  са увлекателни, сърдечни истории, които ще ви отпуснат и ще ви накарат да се почувствате като у дома си; “Парфюмеристката от Монако” от Хейзъл Гейнър и Хедър Уеб е много чувствена и нежна история за любовта между парфюмеристка и фотограф, запознали се покрай впечатляващата Грейс Кели; “Споделеният апартамент” от Бет О’Лиъри – един от фаворитите ми тази година; “Обяснения в омраза” от Ви Кийланд и Пенелъпи Уорд – за да се позабавлявате от сърце; ако пък търсите нещо по-разтоварващо, тогава заложете на Джени Колган или Ребека Рейзин.

За почитателите на книгите с исторически сюжет: заглавията, които съм изброила в любимите ми романи за Втората световна война, като наблягам най-вече на “Берлинска любовна песен” и “Люляковите момичета”. Романите на Кейт Куин “Мрежата на Алис” и “The Huntress” също са отличен избор.

В случай, че четете YA литература: абсолютно задължителна е “180 секунди”, за да си върнете вярата в хората и в доброто; “Слънцето също е звезда” от Никола Юн, за да си припомните, че понякога всичко е в ръцете на съдбата; “На пет стъпки от теб” – защото е вдъхновяваща и мотивираща; “Момичето, което някога познаваше” – емоционална история за необходимостта да се радваш и да оценяваш настоящето, за любовта, която ни прави по-смели.

Категория “Художествена литература”/ Проза:Където пеят раците” от Дилия Оуенс – дори не мога да опиша с думи колко много ми хареса как е разказана историята на Кая; “Остани с мен” от Айобами Адебайо – нещо по-различно от всичко, което сте чели; “Отвъд портокаловата горичка” от Надя Маркс – една от най-любимите ми книги за 2019.

От списъка с нехудожествена литература:Момиче, измий си лицето” от Рейчъл Холис – така необходимата доза женска солидарност; “Няма връщане назад” от Мелинда Гейтс – защото разглежда актуални проблеми, за които не бива да си затваряме очите; “Да се осмелиш да шофираш” от Манал Ал Шариф – може би най-мотивиращата и вдъхновяваща история по действителен случай, която съм чела наскоро; “Атлас на щастието” от Хелън Ръсел – уроци от цял свят как да гледаме от положителната страна на нещата.

Най-важното правило за справянето с книжния застой е да не се отчайвате, защото вашата книга може да ви дебне зад ъгъла. Рано или късно ще се откриете!

*Препоръките са на база лично мнение – сигурна съм, че списъкът може да се обогати, ако всеки добави по някое заглавие, така че чувствайте се спокойни да коментирате с други предложения.

** Публикацията не се препоръчва на хора, които са оперирани от чувство за хумор или страдат от синдрома на “високата” литература, тъй като има противопоказен ефект. 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.