5 предимства на аудио книгите

by Хриси

Един от най-големите проблеми на читателите е липсата на време за любимите им книги. В най-натоварените дни, когато хартиената книга е толкова далеч от нас, на помощ идва нейната сестра – аудио книгата. Реших да си поговорим какъв е опитът ми с аудио книгите, кои са плюсовете, които съм открила, и какво препоръчвам да слушате.

Моят опит с аудио книгите

Опитът ми с аудио книгите започна също толкова плахо, колкото и с електронния четец, но днес и двете са неизменна част от ежедневието ми. Най-големите ми притеснения бяха, че темпото на аудио книгата няма да отговаря на моето (както знаете, съм от по-бързо четящите) и че ще ми е по-трудно да се концентрирам, тъй като ще се налага да използвам слуха си. Тревогите ми обаче се оказаха напълно излишни и стигнах до извода, че всичко е въпрос на навик.

Хората правилно са казали, че апетитът идва с яденето, затова първото, което направих бе да си набележа заглавия – в Storytel има над 50 хиляди книги, както на български, така и на английски. Библиотеката е редовно обновявана, така че вътре присъстват и заглавия, които току що са се появили по книжарниците. Ровейки се, открих там и някои от книгите, които стоят в огромната ми купчина с чакащи ред за четене (примерно, книгата “How to Hack a Heartbreak” на Kristin Rockaway или “Безумецът от Таро” на Деница Дилова). Най-после виждах светлина в тунела на проблема си, защото аудио книгите ми предлагаха нови две книжни стратегии – мога да слушам и да чета една и съща книга, така че ако историята ми е много интересна, едно излизане навън да не ме разделя от нея, но пък и нищо не ми пречи да си избирам едни заглавия за слушане, а вкъщи да чета други. Въпрос на вкус.

Следващата стъпка бе да си настроя темпото – малка подробност, която стои в горния десен ъгъл на пуснатата вече книга. Лично аз задавам  +1.25, но ако на вас ви е твърде бързо, може да си останете на зададеното от базовите настройки. Заглавията могат да се слушат и в offline режим, така че няма нужда да се притеснявате, ако имате ограничения с интернета. След това единственото, което се изисква, е да си сложите слушалките, да се изолирате от света и да си пуснете книгата.

Започнах да слушам аудио книги, когато съм в движение – вървя пеш, шофирам и съм в задръстване, на път за работа или до магазина. Постепенно ги включих и докато върша някакви задачи у дома (гладене, готвене и т.н.). Какво забелязах? Открих, че по-лесно слушам и възприемам книги от жанра нехудожествена литература, отколкото ако ги чета. Освен това ми предоставят възможност да науча нещо ново, докато вървя. Романите по-скоро оставям  за вечерите, когато очите са ми уморени. А ето и още няколко предимства на аудио книгите, от които се възползвам.

5 предимства на аудио книгите

Мултитаскинг

Все говорим, че трябва да сме по-гъвкави в ежедневието и да вършим няколко неща едновременно, но когато става въпрос за книги, няма начин да си следя текста с очи, ако в същото време бъркам яденето на котлона или се старая да не направя ПТП. Затова аудио книгите позволяват да слушаш интересни заглавия, без да ти се месят в другите дейности, тъй като единственото, от което се нуждаят, е слуха ти.

Решават казуса с лампата

Казусът с лампата е познат на всеки книгохолик. На всички пристрастени към четенето ни е известно, че има много нощи, през които будуваме, защото не можем да се откъснем от завладяваща история. Но ако хартиената книга изисква светлина, която пречи на другите да спят, а електронният четец излъчва такава, така че и той налага да се местим в друга стая, то аудио книгата се нуждае само от слушалки и по никакъв начин не смущава околните. Нещо повече – бих казала, че слушането й е доста лично преживяване, защото в един момент оставате само ти и твоята книга.

Гласът като терапия

Лично за себе си открих, че да слушам книга ми действа много терапевтично и успокояващо. Фокусирам се върху дикцията и тембъра на четящия, а най-много обичам, когато мога да чуя дадена книга с гласа на самия автор. Такъв е случаят с “Whiskey in a Teacup” от Рийз Уидърспуун, която има много симпатичен южняшки акцент.

Не заемат място

Поради ограниченото пространство у дома се налага да бъдем изобретателни и да търсим нови начини къде да складираме книги, като в същото време поддържаме нужното количество запаси за черни дни. Вече освен в електронния четец, трупам книги и в библиотеката ми в Storytel – там не само че не заемат място, но са и винаги с мен, така че имам избор и разнообразие какво да чета.

Почивка за очите

През годините съм се радвала на отлично зрение, но ето че последният ми преглед при очен лекар даде някои отклонения и напомни, че трябва да си щадя очите. Затова ако цял ден съм работила на компютър, четенето на книга вечер, особено при по-лоша светлина, значително повлиява на зрението ми. Аудио книгите са като почивка за очите – възползвайте се от нея.

Препоръки кои книги да слушате:

За финал ще кажа само, че ако досега не сте пробвали да слушате аудио книги, то днес е отлично време да опитате. Все пак е още една вратичка към пъстрия и красив свят на книгите. Освен това читателите на Hrisilandia разполагат с безплатен 30-дневен тестов период – единственото, което се изисква, е да се регистрирате на този линк. Отнема по-малко от минутка, а ви подарява безброй часове в компанията на вълнуващи истории!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.