5 въпроса, които бих задала на Агата Кристи

by Хриси

Агата Кристи е от онези титанични имена в литературата, които будят респект и възхищение. Независимо дали си от верните й почитатели, дали едва сега се запознаваш с творчеството й, или пък си от хората, които не си падат по криминалния жанр, със сигурност можеш да посочиш поне едно нейно заглавие – все пак това е най-продаваният автор на всички времена! Представете си само колко интересен събеседник би била и колко любопитен разговор би се получил, ако можеше да се съгласи да отговори на вашите въпроси. И тъй като не би било редно да отнемам твърде много от времето й (вероятността да работи върху някоя от историите си е твъде голяма), аз бих й задала точно 5 въпроса.

Ти ли избра да станеш писателка или писането избра теб?

Когато през 1917г. Агата Кристи пише първия си криминален роман, той не се радва на особен успех. Нещо повече – отхвърлен е неколкократно от различни издателства, а когато накрая все пак вижда бял свят, интересът към него е изключително слаб. Преди това кратките разкази, които е писала и изпращала до разни списания, също са били критикувани и достигат до широката публика години по-късно.  На този етап Агата Криси едва ли е подозирала, че я очаква грандиозен успех в литературата и че десетилетия по-късно ще вдъхновява други автори на трилъри  и мистерии, които ще гледат на нейните творби като на образец. Работила е в сферата на медицината и фармацията и макар тогавашната й професия да е подхранвала идеите й за криминални сюжети, все още е била далече от кариера на писател. Кое й е давало стимул да продължи да пише, как е събирала сили след всеки отказ, какво би казала днес на хората, които тогава са пренебрегнали таланта й?

Какво би казала на съвременните крими автори?

Въпреки че трилърите са на мода, а и криминалният жанр се радва на голямо разнообразие от нови имена, които се престрашават да направят своя дебют в писането, всъщност е доста трудно да намериш добре написан, интересен, увлекателен, смислен крими роман, в който главният герой да ти стане слабост (както е Поаро на своите почитатели). Много от съвременните писатели посочват Агата Криси като автор, който ги е вдъхновил, но ако можеха да черпят знания и идеи от най-добрия учител, то какво би им казала тя от тази позиция? Дали щеше да отгатне убиеца в историите още в началото и какви биха били нейните изисквания за “качествен трилър”?

С кой роман би избрала да те запомнят?

Агата Кристи е автор на 66 романа, от които най-продаван се оказва “Десет малки негърчета” (над 100 милиона копия). Въпреки че книгата многократно променя заглавието си през годините заради обвинения в расизъм и дискриминация, тя все пак се превръща в най-популярната история на писателката, като оставя след себе си небезизвестния случай на Еркюл Поаро и Ориент Експрес. Но дали това е романът, с който Агата Кристи би желала да я запомнят? И макар да казват, че книгите за един автор са като деца и той не може да си избира любимци, ако Агата Кристи трябваше да избира една от всички 66 творби, която да остави като “наследство” на читателите, коя би била тя?

Как изглежда най-зловещото и страховито място?

Признавам, че не съм чела всички романи на Агата Кристи, но пък постепенно отделях време, за да се запозная с някои от най-популярните й заглавия. Харесва ми, че пише стегнато, историите са динамични, героите – мистериозни и интересни. Но усещането за напрежение и загадъчност нямаше да го има, ако Агата Кристи не умееше да пресъздава атмосферата и обстановката, на фона на която се развива действието. С удоволствие бих обсъдила с нея различни локации, които тя намира за подходящи за крими сюжети. Как изглежда най-зловещото и страховито място в нейните очи и ако днес пишеше нов роман, къде щеше да е ситуиран той?

Ако трябваше да влезеш за момент в ролята на убиец, какъв план за действие би съставила и кое щеше да е твоето оръжие?

Преди години в един филм (за съжаление не помня името) обясняваха как предизвикването на алергична реакция бил най-хитрият начин да се оттървеш от някого с минимален шанс да бъдеш разкрит. Но от романите на Агата Кристи става повече от ясно, че има един куп други методи, които могат да ти помогнат да прикриеш престъплението (определено бях впечатлена от идеята на “Азбучни убийства”). Покрай познанията й около отвари и лекарства, Агата Кристи често е включвала този елемент в романите си, но ако пишеше историите си днес, дали нямаше да избере друго оръжие и щеше ли да заложи на толкова прецизен план за действие, какъвто съставят някои от героите й?

А вие какво бихте попитали Агата Кристи, ако имахте възможност да се порадвате на компанията й? 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.