15 книги, които очаквам до края на годината

by Хриси

Тъй като следя и харесвам доста и различни автори, сама си набелязвам предварително кога ще има нови книги от тях, за да не изпусна нещо. А винаги, когато търся предстоящите им заглавия, попадам и на други интересни находки, до които нямам търпение да се добера, веднага щом излязат. В този ред на мисли, ето 15 книги, които очаквам до края на годината.

“Моята история” – Мишел Обама

Харесвам Мишел Обама. Усмихната, забавна, доста земна, винаги стилна, тя беше Първата дама, към която наистина проявявах интерес, затова предполагах, че автобиографията й ще ми е интересна, но далеч не предполагах, че ще се превърна в една от любимите ми книги. Толкова много въпроси са коментирани, които досега не е имало начин да получат гласност, толкова лични моменти, толкова истински емоции – “Моята история” от Мишел Обама е наистина специална автобиография и горещо я препоръчвам. А най-хубавото е, че през октомври излиза на български като част от семейството на Софтпрес.

“Нощ” – Камелия Кучер

“Дом” от Камелия Кучер е една от най-сърдечните и красиво написани истории, които съм чела и които много лесно си пробиват път към читателското сърце. Заради доброто първо впечатление и заради безграничната ми вяра в таланта на Камелия нямам търпение “Нощ” да се появи по книжарниците, особено след като авторката сподели и няколко кратки цитата от книгата. Този път действието в книгата се развива в Рим по време на Втората световна война и в Умбрия в наши дни, а главният герой се връща към спомените си за голямата си любов. Чакаме “Нощ” през октомври!

“Всичко е прецакано” – Марк Менсън

В момента чета “Тънкото изкуство да не ти пука” от Марк Менсън и нямаше как да не забележа, че новата му книга, “Всичко е прецакано”, се очаква да излезе тази есен на български благодарение на издателство Хермес. Още не съм убедена, че неговата философия пасва на моя характер и личните ми виждания за живота, но пък отбелязвам, че е нещо различно и ми харесва, че пише на достъпен, разговорен и простичък език за доста дълбокомислени теми. Затова със сигурност ще хвърля едно око на “Всичко е прецакано” – пък и при това заглавие, как да подмина книгата 😀

“Изкуството да създаваме спомени” – Майк Викинг

Ако с Марк Менсън имам някои разногласие, то с Майк Викинг сме на една вълна. Много харесвам книгите му за хюга и люка и макар много хора да твърдят, че не казва нищо ново, по-важното е, че наистина ме карат да се чувствам уютно и ме мотивират да гледам по-положително на живота. “Изкуството да създаваме спомени” е посветена на връзката между щастието и умението да поглеждаме назад към миналото с усмивка, като се концентрираме около положителните преживявания, отколкото върху отрицателните. Книгата се очаква да излезе тази есен.

“Парижка тайна” – Карън Суон

Рядко препрочитам книги, но бях решила към края на годината да си припомня “Коледна тайна” от Карън Суон, защото много ми хареса. Явно ще трябва да променя плановете, защото за мой късмет издателство Сиела са включили друга нейна книга в издателския си план. История, изкуство, Париж, романтика – няма какво повече да искам, така че с нетърпение очаквам да обявят конкретна дата и да ходя към книжарницата.

“The Testaments” – Маргарет Атууд

Дългоочакваното продължение на “Разказът на прислужницата” излиза на английски този месец, а от издателство Orange споделиха, че може да очакваме книгата и на български. Какво се случи с Офред след онзи напрегнат финал, изпълнен с въпроси и неизвестни? “The Testaments” превърта лентата 15 години по-късно и предлага три признания на жени от Гилеад .Авторката споделя, че съвременния свят до голяма степен е бил нейното вдъхновение за написването на тази книга.

 “Истории от 90-те” – колектив

Като човек, който е роден и израснал през 90-те години, нямаше как да подмина тази книга. “Истории от 90-те” събира разказите на отделни личности за този период, като в тях авторите говорят за 90-те, както те си ги спомнят. Любопитно ми е да прочета кой какво е споделил. Тъй като аз свързвам 90-те с детството ми, носталгията и умилението винаги надделяват, но дали за всички е така – едва ли.  Книгата се очаква да излезе на 10-ти ноември.

“Slammed” – Колийн Хувър

Ще съм откровена – голям рев падна, когато четох “Slammed” за първи път. Тогава реших, че щом думите на един автор могат да ме разчувстват така, значи книгите наистина си заслужават. Станах вярна почитателка на Колийн и до днес помня стиховете от този роман, които сякаш ми бъркаха в душата. Честно казано, вълнувам се да прочета книгата на български и да видя поезията на главните герои в превод. И въпреки че имам “Slammed” на хартия и в електронен вариант, ще добавя и изданието на Ибис към колекцията – защото това е книга, която си струва да притежавам в повече копия.

“Running Barefoot” – Ейми Хармън

Ейми Хармън е от авторите на романтична литература, които са ми в списъка с любими. Стилът й е много нежен и чувствен, историите силни, емоционални, с герои, към които се привързваш. Издателство Ибис са включили “Running Barefoot” като част от планираните заглавия за 2019-та и с нетърпение чакам книгата да се появи по книжарниците. За историята знам, че е посветена на приятелството и любовта и ни среща с едно момиче от малък град, което помага на по-голямо момче да се справи с гнева си и да намери своето място в обществото, а години по-късно той й връща услугата.

“Regretting You” – Колийн Хувър

Ясно е, че за мен нова книга от Колийн Хувър е равносилна на празник вкъщи. Този път авторката разказва за връзката между майка и дъщеря, за семейството, предателството и доверието, за любовта като опора в трудните моменти, за страховете на един родител детето му да не повтаря неговите грешки. “Regretting You’ излиза на английски през декември и аз вече съм кликнала върху бутона pre-order.

“Cilka’s Journey” – Хедър Морис

Когато прочетох “Татуировчикът от Аушвиц”, още не беше толкова нашумяла, колкото стана в последствие. Днес мненията за книгата на Хедър Морис са полюсни – едни я описват като изключителна, други твърдят, че е прекалено опростена. Бих казала, че именно семплият стил в комбинация с мотива за надеждата на едно толкова мрачно място, каквото е Аушвиц, бяха двете неща, които ме привлякоха в романа. Затова подхождам с любопитство към “Cilka’s Journey” – в нея четем историята на Силка, която е обвинена в предателство заради връзката си с врага и за наказание е изпратена в лагер в Сибир, където привлича вниманието на една от лекарките и така започва да й помага в грижите за болните. Книгата излиза на английски на 1-ви октомври.

“The Fountains of Silence” – Рута Сепетис

Така и не разбрах защо “Сол при солта” беше категоризирана като YA роман с исторически сюжет – за мен това е една от най-интересните и добре написани книги за Втората световна война и от тогава името Рута Сепетис се е запечатало в съзнанието ми. С радост приветствам новината за новата й книга, “The Fountains of Silence”, която ни връща в Мадрид от края на 50-те години на миналия век, но поставя въпроса за Гражданската война в Испания и ефекта й върху живота на местните. “The Fountains of Silence” се очаква да излезе на английски на 1-ви октомври.

“The Giver of Stars” – Джоджо Мойс

Тази есен трябва да се появи нов роман от Джоджо Мойс, който ни връща в годините на Голямата депресия и ни среща с Алис – англичанка, която се омъжва за чаровен американец и заминава с него да живее в малкия град Кентъки, само че животът там не е толкова идиличен, колкото тя си го е представяла. Вдъхновена от действителни събития, “The Giver of Stars” ни среща с жените, които са участвали в пътуващата библиотека на Елинор Рузвелт и въпреки несъгласието на техните семейства, са нарушавали реда и статуквото, за да доставят книги на хората, които нямат възможност да си набавят сами. Чакаме я в началото на октомври.

“Twice in a Blue Moon” – Кристина Лорен

След като последните седмици прочетох две от по-новите книги на Кристина Лорен и се убедих, че дуото значително е подобрило стила си на писане, реших, че зорко ще следя за други предстоящи заглавия от двете авторки. Така попаднах на ‘Twice in a Blue Moon” – история за първата голяма любов, за едно разбито сърце, за втория шанс и възможността да преживееш онази експлозия от чувства, за която хората говорят, че се случва веднъж в живота. “Twice in a Blue Moon” излиза към края на октомври.

“Christmas Shopaholic” – Софи Кинсела

Мисля, че само най-близките ми наистина разбират колко обичам Коледа (защото ги тормозя с тематична украса и песни от средата на ноември). Така че комбинацията от таланта на Софи Кинсела, любимата ми Беки Б и идеята за чиклит с коледен сюжет определено ми пасва на вкуса. В случая Беки за пръв път трябва да организира сама празничната вечеря и всичко изглежда много лесно, но в действителност героинята ни се забърква в голяма каша. Да си призная най-интересно ми е да видя какво включва списъкът й за коледното пазаруване – тя винаги успява да ме изуми! Празничната подготовка започва на 17-ти октомври.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.