“Бий се или бягай” – Саманта Йънг

by Хриси

Явно това лято е сезонът на романтиките, които те разсмиват и ти действат като хапче за добро настроение. Започнах “Бий се или бягай” с леко смесени чувства, тъй като последният роман от авторката, който бях чела, не ми беше допаднал толкова колкото предишните й книги, на които съм голяма фенка. Затворих книгата с дълбока въздишка на облекчение и удовлетвореност, виждайки, че Саманта Йънг се е върнала към таланта си да ни запознава с горещи, забавни и симпатични двойки, които ти се иска да познаваш наживо.

“Бий се или бягай”:

  • Автор: Саманта Йънг
  • Жанр: Романтика
  • Страници:
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Orange Books

На Ава никак не й върви – не стига, че се прибира от погребението на много близък за нея човек, ами на всичкото отгоре полетът й е отменен заради облак от вулканична пепел. Но най-дразнещият фактор изглежда е шотландецът Кейлъб Скот, с когото Ава се сблъсква. Груб, невъзпитан и очевидно без капка джентълменство в него, Кейлъб многократко прецаква Ава на летището. Но пък дори тя не може да отрече, че е изключително привлекателен и че помежду им прехвърчат сериозни искри от породеното сексуално напрежение. Ава решава да си позволи само една нощ с него, която да остане в съзнанието й като вълнуващ спомен, но още на следващия ден съдбата ги среща отново и като че ли отказва да им позволи пътищата им да се разделят. Кейлъб предлага на Ава да продължат да се наслаждават на химията помежду си, докато имат възможност, и тя приема, но постепенно осъзнава, че е допуснала голяма грешка, защото връзката им скоро излиза извън границите, които двамата поставиха в началото. Какво следва сега – дали е дошло време да си плюят на петите, или ще се борят да задържат това, което са открили?

“Бий се или бягай” е роман за предизвикателствата, които любовта ни отправя, като поставя въпроса – стиска ли ти да се бориш за голямата награда, или би се задоволил с по-малко? Припомня ни, че да се влюбиш е вълнуващо, но и плашещо, защото позволяваш на някого да опознае най-уязвимите ти страни, даваш му достъп до сърцето ти и може само да се надяваш, че няма да го разбие с един замах. Ако откриеш обаче сродната си душа, дори тя да има дяволита усмивка и понякога да те изкарва извън нерви, може да си сигурен, че те очаква невероятно приключение.

Ава и Кейлъб преминават през различни етапи – от абсолютни врагове, към приятели (с привилегии, разбира се) до влюбена двойка. Диалозите помежду им ми бяха любимата част от книгата заради саркастичните забележки и поради факта, че Ава почти винаги имаше финалната дума. Химията помежду им се оказа проблем за тях, но пък определено разпалваше читателския интерес и повдигаше въпроса за връзката между любовта и секса и дали може да си привлечен от някого, когото на теория не харесваш.

За разлика от предишните романи на Саманта Йънг, този път авторката не се е фокусирала единствено върху романтичната страна на историята, но разглежда и някои провокативни и актуални теми. Говори за токсичната любов и необходимостта да избягаш от нея навреме, за уроците, които си взимаш от провалените връзки, за приятелството и предателството, за домашния тормоз и чувството на вина, което жертвата и нейните близки изпитват.

Безспорно обаче най-много ми допадна идеята на Саманта Йънг да се бори със стереотипите, които обществото налага. Ава беше красива жена, само че суетата й бе по-скоро добра позната, отколкото най-добра приятелка. Само че заради впечатляващия си външен вид Ава често беше съдена погрешно, беше свикнала да подхождат със сснизхождение към уменията, професионализма и интелекта й, като никой не мислеше да провери какво се крие отвъд бронята, която тя носеше. Истината е, че в наши дни е лесно да станеш жертва на предразсъдъците и да си мислиш, че познаваш някого, без дори да си разменил една дума с него. С образа на Ава Саманта Йънг се обявява против безпочвените изводи и необоснованите мнения, които разделят красотата от ума.

“Бий се или бягай” от Саманта Йънг е забавна и увлекателна романтична история, която освен всичко останало ще повиши сериозно живака на термометъра, при това не заради горещите слънчеви лъчи. Така че моят съвет е да внимавате да не изгорите и най-добре комбинирайте книгата с един разхлаждащ коктейл.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.