Как да четеш по-бързо?

by Хриси

Ако има една суперсила, за която всеки книгофил си мечтае, то тя би била да чете по-бързо (след като денонощието не може да стане повече от 24 часа). Понякога натрупаните книги, които чакат да бъдат прочетени и обещават емоции и заплетени истории, са прекалено много и винаги има някоя изостанала (може и няколко), до която така и не може да стигнете. Суперсила не мога да ви дам – нямам магическа пръчица, нито пък изпълнявам три желания, но мога да ви споделя моите съвети за това как да четете по-бързо.

Четенето ми е страст от ранна възраст. Още в началното училище обичах, когато ни изпитваха – изпитът се изразяваше в засичане на брой прочетени думи на глас за една минута. Още тогава показвах добри резултати, но държа да отбележа, че не това е важното. Всъщност до голяма степен бързото четене се дължи на това до колко мозъкът е свикнал да разчита цели фрази и изречения, без да се фокусира върху отделната дума, или пък да разпознава конкретната дума, без да я чете цялата. Това зависи от множество фактори, включително практика, тренинг и дори ген.

Четенето не е състезание – важно е да носи удоволствие, да ни образова и да ни обогатява, а не да отмята някакъв норматив. Наскоро ме питаха колко книги чета за една седмица – казах средно по 3, но е относително. Зависи дали книгата ми е интересна, зависи колко е обемна, на каква тематика е, колко съм натоварена въпросната седмица. Имам обаче едно правило – ако една книга не ми задържа вниманието, й давам аванс от 70-100 страници. В случай, че и след тях мнението ми  за нея не се е променило, просто се разделяме – животът е твърде кратък, за да четем книги, които не ни харесват. Четенето не ми пречи на останалите задължения или на задачите, които съм си поставила за деня. Ще попитате как е възможно? Ето моите съвети, които са ме научили да поддържам темпото и да чета бързо:

Тренирайте

Колкото и клиширано да звучи, четенето е тренировка за ума. Колкото повече тренирате във фитнеса, толкова повече мускулите ви заякват. И тук, колкото повече четете, толкова по-бързи и добри ставате, защото мозъкът ви привиква към тренировките и често са му необходими само части от секундата, за да напасне думите, без да се налага да ги изчитате от край до край. За целта обаче са нужни месеци практика и редовни “упражнения”.

Книги по ваш вкус

За да четете бързо, трябва да избирате книгите си изцяло по ваш вкус. Намерете онази ниша от литературния свят, която ви кара да искате да четете още и още. Например, някои обичат да четат романтики, в които героите са спортисти, други си падат по трилъри, в които се разследват определен тип заплетени случаи. Не се доверявайте сляпо на чуждата преценка за добра книга – това, което на едни им харесва, не означава, че задължително ще се хареса и на вас. Не четете само защото някое заглавие е популярно и хвалено. Четете преди всичко заради себе си и личното ви удовлетворение!

Поставяйте си цели

Докато четете, е хубаво да си поставяте някакви цели. На електронните книги е лесно, защото могат да ти изписват колко процента остават до края на книгата или до края на главата (на мен това ми действа стимулиращо). Ако четете на хартия, тогава сами си изградете стратегия. Например, до следобед да стигнете до глава Х или пък до страница У. Ако аз започна една книга от 350 страници, си поставям за цел да прочета поне 100-150 от тях до края на деня. Разбира се, понякога не мога да си изпълня целите – ако сюжетът не ми е интересен или пък изникнат непредвидени задачи, няма как да се справя, но вие може да започнете с по-малко число, например 50-60 страници, и с времето да увеличавате.

Създайте си рутина

Четенето е хоби, което предразполага към усамотение и релакс, затова е хубаво да го свързвате с нещо, което ви успокоява. Може да е ароматът на топло кафе, топлината на чаша чай, тихите моменти преди лягане. Много хора четат, докато са в градския транспорт – ако сте от тях, тогава си пуснете някаква любима музика и се изолирайте от околните, за да може по-лесно да се потопите в сюжета на книгата. Важно е да си изградите навици, с помощта на които да поддържате прилично темпо на четене.

Концентрация

Грешката на много хора, докато четат, е че се занимават с още един куп неща. Няма как да четете бързо, ако през 5 минути поглеждате какво се случва в сериала по телевизията или пък прекъсвате четенето, за да проверите дали вечерята е готова, дали пералнята е свършила, дали дрехите са изсъхнали и т.н. За да сте спокойни, първо отметнете задачите, а после се отдайте на заслужена почивка.

Електронен четец

Както вече изтъкнах в публикацията ми за електронните книги, аз чета по-бързо на електронен четец, отколкото на хартия. От статиите, които прегледах преди да си купя Kindle, разбрах, че това се дължи частично на бързата смяна на страници. От друга – на възможността да си избереш идеалния за теб шрифт, неговия размер и оформление на страницата. Бонус е информацията за времето, което ми остава до края на книгата. Със сигурност електронният четец не е универсалното лекарство, което да ви помогне да четете по-бързо, но пък няма съмнение, че е добро помощно средство, което да ви съдейства в мисията.

Истината, която никой не признава

Веднъж Колийн Хувър беше написала в социалните мрежи, че не е възможно човек да изчита дадена книга от край до край с точките и запетаите. Според нея беше неестествено и дори леко безсмислено. Винаги в книгите има нещо, което читателят се изкушава да пропусне. Аз например не обичам безкрайни описания на пейзажи, други пък се дразнят на твърде детайлни описания на облекло, обзавеждане или на емоционални монолози на главните герои, които те си водят на ум. Не казвам, че трябва да прескачате цели абзаци, но да бъдем честни пред себе си – все има 2-3 изречения от няколко страници, които не са ви проблем да подминете и които не са жизненоважни за цялостното възприемане и впечатление от книгата.

За финал ще кажа – не превръщайте четенето в спринт, ако виждате, че това не е вашата категория. Променете фокуса! Опитайте се да гледате на четенето като на маратон, чиято награда на финала се изразява в усмивката след завършека на една хубава книга!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.