“Say You Still Love Me” – К.А. Тъкър

by Хриси

Месеци наред чаках търпеливо да излезе тази книга – нагледах се на снимки на корицата й и се начетох на ревюта от блогъри, които са получили по-ранни бройки. Меко казано имах високи очаквания, но както винаги К.А. Тъкър не ме разочарова. “Say You Still Love Me” е един от най-хубавите любовни романи, които съм чела напоследък и със сигурност влиза в класацията с любими.

“Say You Still Love Me”:

  • Автор: К.А. Тъкър
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 373
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: 1

Пайпър е на 29 години и вече е вицепрезидент на една от най-успешните строителни компани – не защото е дъщерята на шефа, както повечето хора си мислят, а защото се скъсва от работа и знае как да постига целите си, въпреки мръсните номера, които някои колеги се опитват да й скроят. Въпреки че идва от семейство с пари, Пайпър е мила, любезна и доста земна, лесно е да я обикнеш – така се е случило с Кайл, когато е бил на 17 и е прекарал едно лято с нея на училищен лагер. После Кайл изчезва, без да се обади, и сега, 13 години по-късно, работи като охрана в офис сградата на Пайпър. Защо никога не я е потърсил, какво наистина се е случило в края на лагера и дали двамата имат някакво бъдеще заедно, след като произлизат от толкова различни прослойки?

К.А. Тъкър е от авторите, които радват читателите си с разнообразни сюжети – въпреки че като цяло се придържа към романтичния жанр, тя редува романи с елементи на съспенс, YA и истории, които ти разтапят сърцето. “Say You Still Love Me” е от последния тип и комбинира отлично носталгията по безгрижието на младежките години с вълнението на вече порасналата, узряла любов – онази, която е готова да се бори и да се справи с отговорностите. Въпреки че книгата е фокусирана върху любовната тематика, в нея има вплетени и доста други теми и проблеми.

Най-силно впечатление прави тази за ролята на модерната и успяла жена в съвременния свят. Не става дума за феминизъм или еманципация, а за правото да те възприемат като равен – отвъд пола или възрастта, да те изслушват и уважават не заради връзките или заради привлекателната фигура, а защото си способен и интелигентен човек, за предизвикателството да си работеща жена в сфера, в която преобладават мъже. Героинята на К.А. Тъкър е силна, независима, борбена, работи много и с цената на труда получава много. Нейният образ е един вид апел от авторката към останалите дами като Пайпър да не се срамуват от успехите си, да се гордеят с постигнатото, а не да го омаловажават заради нечие мъжко его.

В романа Тъкър доста деликатно коментира връзката между родители и тийнейджъри – за необходимостта да оставиш по-младите да допуснат грешки, за да се поучат от тях, но и за страховете на всеки родител, който иска най-доброто за детето си. И както първите могат да сбъркат и да им бъде простено, така и вторите понякога грешат и се нуждаят от разбиране.

Но мисля, че най-любимата ми част от книгата бяха онези епизоди, в които К.А. Тъкър ни връща към училищните лагери. Отлично е предала атмосферата, еуфорията, усещането за свобода, щастието да създадеш нови приятелства, тръпката на първото влюбване, а после спомените, към които се връщаш с умиление, знаейки, че не можеш да превъртиш часовника назад, но пък затова са ти толкова скъпи на сърцето.

За Пайпър и Кайл няма какво да говоря – К.А. Тъкър никога не е имала проблеми да създава двойки, които да влизат под кожата на читателя. Нямаше нито един момент, в който тя или той да са ме подразнили с нещо, а това рядко се случва. Харесваха ми диалозите между двамата, разликата в поведението преди и след – колко уверени бяха като ученици и колко по-предпазливи като големи, което само по себе си доказва, че възрастните сами си усложняват живота понякога.

Накратко, ако сте почитатели на К.А. Тъкър, значи със сигурност трябва да прочетете “Say You Still Love Me”. Ако още не сте чели нищо от авторката, тогава тази книга е доста добро начало. Ако харесвате романтична литература, обърнете внимание на историята на Пайпър и Кайл. В общи линии, препоръчвам книгата при всяко положение.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.