“Парфюмеристката от Монако” – Хедър Уеб и Хейзъл Гейнър

“Парфюмеристката от Монако” от Хедър Уеб и Хейзъл Гейнър е от онези книги, към които ще посегнеш първо заради красивата и изящна корица, след това заради интригуващия текст на гърба и накрая заради обещанието да ви плени с вдъхновяваща любовна история и да ви отведе на пътешествие назад във времето, на обиколка на Френската ривиера. Предложение, на което нямаше как да устоя.

“Парфюмеристката от Монако”:

  • Автор: Хедър Уеб и Хейзъл Гейнър
  • Жанр: Дамска проза, романтика
  • Страници: 332
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: 2 основни
  • Издателство: Кръгозор

Софи Дювал е собственичка на парфюмериен магазин – наследила таланта и познанията от своя баща, тя се опитва да съхрани семейния бизнес въпреки нарастващата конкуренция. Неочаквано един ден в парфюмерията се появява холивудската актриса Грейс Кели, която търси убежище от папараците, сред които е и фотографът Джеймс Хендерсън. Грейс оценява умението на Софи да открива точните аромати за конкретния човек, затова й се доверява и неведнъж ползва услугите й след запознанството им. Джеймс търси точния кадър с холивудската актриса, който да задоволи изискванията на главния редактор, но през обектива вижда „малката високомерна парфюмеристка с лешникови очи“, която така и не успява да забрави. Как съдбата преплита историите на тези трима герои и какво се случва с тях през годините?

“Парфюмеристката от Монако” от Хедър Уеб и Хейзъл Гейнър е книга, която отключва сетивата по възможно най-нежния и деликатен начин. От страниците й ухае сладко – на ванилия или виолетка, но също екзотично и загадъчно – на букет от орхидеи и сандалово дърво, опияняващо и чувствено – като аромат на мускус, смесен с бергамот. Ухае на любов, която подобно на един хубав парфюм, се запечатва в съзнанието ти, в сърцето ти, омагьосва те и те преследва в спомените и сънищата. “Парфюмеристката от Монако” разказва за любовта, родена от внезапен импулс, от чувството за някаква особена връзка с човека срещу теб, но също за търпеливата любов – онази, която чака точния момент, когато ще дойде нейното време, и която винаги намира начин.

Много неща ми харесаха в романа – историята е доста увлекателна и динамична, а изказът – красив, чувствен и изразителен. Между гледните точки на героите бяха вмъкнати статии и писма, от които ставаше ясно, че като всяка връзка, и тази тук среща своите предизвикателства. За коя двойка става въпрос, това вече не издавам. Любовта бе свързващото звено, което обединяваше неочаквания романс, възникнал между парфюмеристката Софи и фотографа Джеймс, и приказката за Грейс Кели и принца на Монако.

Привлече ме обаче не толкова “звездния” елемент покрай участието на холивудската актриса в историята, колкото многообразието от теми в романа. Беше интересно да се проследи как се създава един парфюм, с какво се асоциират отделните ухания и как се комбинират, кои аромати са преходни и кои нотки са базови, така че да останат за дълго в спомените и в сърцата. Модата също присъстваше, като неведнъж бяха подчертани елегантността и класата на модна икона, каквато е била Грейс Кели.

Говореше се и за работата на фотографите и за живота на известните – за папараците, които гонят точния кадър, за противоречието, което понякога се получава между личните принципи и желанията на медиите, за преследването на звездите и навлизането в личното им пространство, за славата като трети човек в една двойка, който понякога се намесва в интимни моменти, каквито са срещите между двама влюбени.

През последните години се появиха доста романи, в които главните герои са парфюмеристи, но като че ли “Перфюмеристката от Монако” от Хедър Уеб и Хейзъл Гейнър успя да ме впечатли най-много, защото отлично балансира между фикция и реалност, като вмъква факти от живота на Грейс Кели, но фокусира вниманието си върху друга любовна история, която е също толкова интересна. Ако искате да научите тайни от кухнята как се създава един парфюм, да надникнете през обектива на един фотограф, който е открил точния кадър, да се потопите в изисканата и богата обстановка на Монако и Френската ривиера, тогава това е вашата книга.

Related posts

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин

“Един тъмен прозорец” – Рейчъл Гилиг