“Обяснения в омраза” – Ви Кийланд и Пенелъпи Уорд

by Хриси

Ако обичате да четете любовни романи, тогава просто не трябва да пропускате “Обяснения в омраза” от Ви Кийланд и Пенелъпи Уорд, които са и най-забавното дуо сред авторите в романтичния жанр.

“Обяснения в омраза”:

  • Автор: Ви Кийланд и Пенелъпи Уорд
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 336
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Егмонт

Шарлът Дарлинг е истинско съкровище (при това не само заради фамилията) – тя е усмихната, любезна, добронамерена към хората. Тогава защо съдбата е толкова несправедлива към нея? На 27 Шарлът продава красивата си булчинска рокля, с която е трябвало да се омъжи, но изневярата на годеника й я оставя отново необвързана, без работа и без ясна идея какво иска да прави с бъдещето си. Докато разглежда останалите рокли в магазина, тя попада на скрита бележка с най-романтичното послание, което кара да мечтае за мъжа, написал въпросните редове. Шарлът не подозира, че съвсем скоро ще го срещне на живо, но той драстично ще се различава от образа, който фантазията й си е изградила. Нещо повече – двамата ще трябва да работят заедно, но Шарлът е твърдо решена да не се поддава на мрачното му настроение и саркастичните му коментари. Може пък някой ден да го убеди, че светът не е толкова лошо място, колкото  си мисли…

Четох “Обяснения в омраза” в началото на годината – тогава още не знаех, че издателство Егмонт планират да зарадват българските читатели с нея. Почитателка съм на романите на Ви Кийланд и Пенелъпи Уорд по отделно, но като че ли като обединят сили, историите им стават още по-добри – напаснали са отлично стила на писане, сходното чувство за хумор и романтичния дух, който носят. “Обяснения в омраза” е един от любимите ми техни съвместни проекти – сладка, забавна, сърдечна история за двама души, които дават втори шанс на любовта, след като са били разочаровани и предадени от нея.

But you need to figure out how to love the life that you have, while you work on the life that you want.”

Всъщност посланията в романа и главните герои правят книгата по-специална. Основната идея на “Обяснения в омраза” е, че любовта ни мотивира да покажем най-добрата ни версия – да опитваме неща, за които досега не сме имали смелост, да бъдем по-решителни, по-уверени, да си отваряме очите за малките радости. И всичко това благодарение на факта, че сме открили правилния човек – този, който ни допълва, но и с когото гледаме в една посока; който ни подкрепя в трудните моменти, но и който не се страхува да ни каже, когато грешим. Любовта е работа в екип, отбор, в който единият играч пази гърба на другия и точно това правят Шарлът и Рийд.

The two of you fight like an old married couple, flirt like you’re in high school, and confide in each other like you’re lifelong best friends.”

Много ми хареса това, че връзката между двамата се развиваше плавно и постепенно. Въпреки че между Шарлът и Рийд има изключителна химия от самото начало, никой от тях не действаше импулсивно и това отличава романа от останалите клишета. Двамата започнаха като врагове, които са си създали погрешна преценка за другия на базата на лоши първи впечатления. Обстоятелствата допринесоха за по-бързото осъзнаване на грешката – така се зароди приятелство, което по-късно прерасна в любов.

Шарлът е бижуто в романа. Оптимизмът й е заразителен, както и желанието й да бъде по-добра в работата и в живота като цяло. Подхождаше винаги с любопитство, беше готова да се учи и извличаше максимума дори от най-неприятната ситуация. Понякога ми напомняше на Луиза Кларк от романите на Джоджо Мойс заради малките странности, но безспорно Шарлът беше по-забавна – колко се смях на нейния Fuck-it списък, на мислите, които й минаваха в главата, когато Рийд я дразнеше, а тя искаше да изглежда професионално. Рийд беше доста по-сдържан от нея, но постепенно се пречупи пред слънчевия характер на Шарлът.

“Обяснения в омраза” от Ви Кийланд и Пенелъпи Уорд е сладка и трогателна, романтична и забавна, история с красиво послание, която почитателите на любовни романи задължително трябва да прочетат. След като я прочетох за втори път тези дни, се убедих, че всяка среща с нея е удоволствие в пълния смисъл на думата.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.