“I Owe You One”- Софи Кинсела

by Хриси

Отдавна не бях чела книга от Софи Кинсела. Подходих малко предпазливо към новия й роман, тъй като напоследък е изключително трудно да намериш наистина добър чиклит. Но Софи Кинсела е майсторът в този жанр и “I Owe You One” определено не ме разочарова.

“I Owe You One”:

  • Автор: Софи Кинсела
  • Жанр: Чиклит, романтика
  • Страници: 384
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: 1

Фелисти, позната на всички като Фикси, обича да поправя нещата – от объркано разпределение на цветни аранжировки на нечия сватба до петно, което изглежда, че не може да се изчисти. Чувството е по-силно от нея. Затова, когато предусеща, че лаптопът на чаровния мъж в кафето предстои тотално да се скапе заради литрите вода, изливащи се от прокъсващата се тента, Фикси действа според импулса и спасява положението преди да настъпи водния апокалипсис (нищо, че се измокря до кости). Той твърди, че й е задължен, и обещава някой ден, когато тя има нужда от помощ, да й върне услугата. Но се получава така, че двамата продължават да попадат един на друг и постепенно дребни услуги се превръщат в жестове, които те променят напълно. Със семейство, което винаги я е подценявало, и мъж, който се възползва от чувствата й, Фикси постепенно започва да вижда пукнатините в собствения си живот. Възниква въпросът дали е готова да посрещне утрешния ден като нов човек, или ще продължи да върши чужди услуги?

По-подробно за историята на Фикси може да прочетете в media365

Истински се забавлявах, докато четох “I Owe You One” от Софи Кинсела – книгата се превърна в моето хапче за добро настроение! Сърдечна, сладка, динамична, тя ме омагьоса още с първите страници и така вместо да й хвърля бегъл поглед, както първоначално планирах, се оказах засмукана в света на Фикси, без да имам никакво намерение да си тръгвам. Сюжетът е комбинация от романтика и драма, проследява личностното израстване на главната героиня и сложните взаимоотношения, които са присъщи на повечето семейства.

Това, което ме спечели в книгата, беше посланието на Софи Кинсела, че трябва да се научим да изплащаме дълговете, които сме натрупали към нас самите. Да си отстояваме позициите, да не се страхуваме да изразяваме открито мнение, да не плащаме данък обществено мнение, да се научим да казваме “не”, да се борим за собствените си цели, да се тревожим за нас и нашите чувства също толкова колкото за тези на останалите – дължим си го! Не всеки читател ще успее да разбере Фикси – някои може би ще видят в нея героиня, която беше твърде слаба, твърде отстъпчива. Аз виждах един човек, който позволяваше да му се налагат и да го мачкат, защото искаше всички да са щастливи. Защото страдаше от ниско самочувствие и си поставяше слаба оценка – и двете резултат от емоционалния тормоз, който е бил упражняван върху нея през годините.

“I learned that failing doesn’t mean you are a failure; it just means you’re a human being.”

Фикси искаше да поправи всичко. Това беше нейната дарба, но и нейното проклятие, защото светът не е съвършен и едва ли някога ще бъде. Винаги ще има нещо, което да ни липсва; пукнатина, която да ни напомня за болезнен спомен; открит спор с близък човек, който ще ни скапе настроението. Но пък ми хареса стремежът й да изважда най-добрата версия на хората около нея, а и без желанието й да бъде полезна и да помага на хората, нямаше да срещне голямата любов.

“I think you need to start thinking less about what you owe other people and more about what you owe yourself.”

Едва ли ще ви изненадам, като ви кажа, че “I Owe You One” е романтична история. В нея любовта придобиваше различни форми – беше сладка и наивна, беше истинска и неподправена, беше търпелива и грижовна. Но преди всичко беше всеотдайна и безусловна. Любовта не иска да й връщаш услуги, нито отброява милите жестове като резултат от боксов мач. Тя се раздава за другия просто защото. Имаше и един особен вид любов – трудната любов. Тази, от която си готов да се откажеш, но нещо все те спира. Може да е клиширано, но ми хареса посланието, че хората, които понякога е най-трудно да разбереш и да обичаш, всъщност се нуждаят от най-много обич.

Не мога да потвръдя със сигурност дали ще харесате “I Owe You One” от Софи Кинсела, защото до голяма степен зависи как ще разтълкувате поведението на героинята. Мога да говоря само за себе си и ще споделя, че това беше една от най-завладяващите, забавни и сладки истории, които съм чела тази година.

2 comments

Ивета 04.08.2019 - 11:14

Книгата е страхотна. Моя приятелка ми я препоръча и не съжалявам, че отделих време да я прочета!

Reply
Бу 15.08.2019 - 14:47

Разкошен отзив за книгата. Благодаря. Звучи точно като за мен, а главната героиня вече ми е симпатична, просто защото не е перфектна. Записвам си я в списъка и се надявам да я видя издадена на български, докато ѝ дойде времето за четене. Пък ако трябва ще я чета на английски. Аз съм с много добри впечатления от “Един пръстен и е твой” – макар и отдавна четена винаги се усмихвам, когато се сетя за нея и най-вече за бележките под линия на главната героиня. Уникалното чувство за хумор на авторката, което е въплътено и в героинята ѝ и което като цяло дойде в правилния момент при мен наредиха тази нейна творба сред най-най любимите ми. И имам усещането, че “I Owe You one” ще се за пъти натам.

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.