Какво прочетох през юли 2019?

by Хриси

Прекрасен книжен юли си имах! Разнообразни книги, увлекателни истории – някои по-емоционални, други не толкова, но пак прекрасни по своему. Та без да губя време в излишни приказки, ето какво прочетох през юли.

“Остани с мен” – Айобами Адебайо

“Остани с мен” е много далеч от обичайното лятно четиво, различна е и предстява по необикновен начин темата за любовта, брака и отношенията в една двойка, поставяйки  ги в контекста на културните и моралните порядки в Нигерия. Историята на Йежиде и Акин често ме трогваше до сълзи, тъй като авторката ме правеше пряк свидетел на тяхната лична драма, коментираше въпроси, свързани с майчинството и с желанието да станеш родител. Ако ви провокирах интереса, задължително хвърлете едно око на подробното ревю на “Остани с мен” от Айобами Адебайо.

“Lost Roses” – Марта Хол Кели

Марта Хол Кели за пореден път доказва, че е майстор на историческите романи. Ако в “Люляковите момичета” ни върна в периода на Втората световна война, то в “Lost Roses” въртим часовника още назад – към Първата световна война и по-конкретно, към събитията в Русия, които повлияват на политическата карта на Европа. Отново имаме три впечатляващи героини и пак една от тях е противоречив образ, към който читателят не знае с какви чувства да подходи. За “Lost Roses” разказвам в отделно ревю в блога, а в media365 споделям по-подробно за сюжета на книгата.

“Не брой целувките за сбогом” – Анес Мартен-Люган

„Не брой целувките за сбогом“ е вторият ми роман от Анес Мартен-Люган. Авторката отново ме впечатлява с изискания си стил на писане, толкова красив и нежен като историите, които разказва. “Не брой целувките за сбогом” е книга за любовта в различните й форми, за страховете и очакванията, за игрите на съдбата и смелостта да понесеш последствията от решенията, които си направил в миналото, за прошката и възможността да поправиш старите грешки. Тя също получи свое ревю в блога.

“Книжарничката на брега” – Джени Колган

“Книжарничката на брега” от Джени Колган успя да ме изненада приятно – бях се подготвила за разтоварващ чиклит роман, но получих една доста богата на герои и емоции история, която ми влезе под кожата. В нея се говореше много за отношенията между деца и родители, за търпението, което трябва да проявяваме към по-малките, за идеята, че децата не се нуждаят от етикети, а се развиват със собствено темпо. От родителите се изисква да ги обичат и да бъдат до тях. Повече за “Книжарничката на брега” от Джени Колган споделям в блога.

“Лятото на дивите цветя” – Катрин Тейлър

Към средата на месеца посегнах към романтична история – Катрин Тейлър бе така добра да ми предостави не една, а две в “Лятото на дивите цветя”. Книгата разказва за Зоуи, на която се налага да пренареди приоритетите си и да преосмили живота си, а това означава, че трябва да се върне назад към миналото, където е оставила голямата си любов. Роуз е майка на три деца, която няма време за почивка, какво остава за романтика, но когато съдбата й се усмихва и й открива възможност за малко бягство от реалността, тя приема. Как се променя животът на двете жени, какво ги свързва и какви са впечатленията ми от “Лятото на дивите цветя” от Катрин Тейлър може да прочетете в ревюто.

“Тъмна материя” – Блейк Крауч

Трилърът за месец юли е на Блейк Крауч – “Тъмна материя”. Бях чувала все добри отзиви за автора и държа да отбележа, че не ме разочарова. Историята е комбинация от трилър и фантастика, разглежда теорията за мултивселената, а това до голяма степен е свързано и с идеята, че всеки избор, който правим, има силата да ни промени и да ни насочи в друга посока от житейския ни път. Напрегната, динамична, загадъчна, “Тъмна материя” е идеална, ако харесвате този жанр. Да, тя също има ревю в блога.

“Чернобилска молитва” – Светлана Алексиевич

Наканих се най-накрая и прочетох “Чернобилска молитва” от Светлана Алексиевич – книга, която определено ме респектираше и за която не бях напълно сигурна дали ще успея да завърша. Но стилът на писане на авторката, умението й да представя човешката гледна точка на една толкова болезнена тема, да се сближава с героите от своите истории и да ни прави съпричастни към тяхната болка – това ме спечели. За “Чернобилска молитва” разказвам в блога и в media365.

“Малката пекарна в Бруклин” – Джули Каплин

В случай, че си търсите увлекателна, забавна, романтична история, която да ви прави компания през отпуската, тогава разгледайте кандидатурата на “Малката пекарна в Бруклин” от Джули Каплин. Авторката ви е позната от “Малкото кафене в Копенхаген”, само че този път ни среща с една второстепенните героини на първия си роман и ни изпраща на приключение в динамичния Ню Йорк, където мечтите се сбъдват, а хората откриват любовта. Още за “Малкото кафене в Копенхаген” споделям в блога.

“Отвъд портокаловата горичка” – Надя Маркс

Тук ще съм кратка – “Отвъд портокаловата горичка” на Надя Маркс е от книгите, в които просто се влюбваш. Обожавам я и ще я препоръчвам на всеки – майсторски стил на писане (стегнат, въздействащ), запомнящи се и многопластови образи, към които се привързваш, силни послания и много смисъл между редовете на книгата. Още похвали и плюсове на “Отвъд портокаловата горичка” може да прочетете в блога, но според мен директно тръгвайте към книжарницата.

“The Bride Test” – Хелън Хоан

Миналата година Хелън Хоан измести Колийн Хувър от трона на наградите Goodreads в категория Романтика с “Уравнението на любовта”. Затова нямаше как да сдържа любопитството си и да не прочета втората й книга – “The Bride Test”. Оставам малко със смесени чувства към нея – до средата бях убедена, че ми харесва повече от “Уравнението на любовта”, но после някои моменти от сюжета ме разколебаха. За да ви успокоя, авторката този път не е толкова описателна в горещите сцени, но пък запазва чувството си за хумор и ни среща с една доста симпатична и необикновена двойка. Засега не съм планирала отделно ревю, но ако се съберат желаещи, ще разкажа по-подробно в отделна публикация.

“I Owe You One” – Софи Кинсела

Не знам защо отглагах толкова четенето на “I Owe You One”, след като отдавна знам, че Софи Кинсела е кралицата на чиклита. Лично на мен историята на Фикси много ми хареса – страшно се забавлявах с нея, докато четях как се опитва да поправи всеки дребен детайл около себе си, но също така й съчувствах, че все не оставаше ред да подреди своя живот. Противоречив образ е, който или ще обикнете (както аз направих), или ще отхвърлите, защото няма да го разберете. За книгата ще разкажа в отделно ревю, а по-подробна информация за сюжета ще има и в media365.

“Flight or Fight” – Саманта Йънг

Така се радвам, че талантът на Саманта Йънг да пише завладяващи любовни романи най-после е завършил отпуската си и се е върнал на пълни обороти. Много харесах “Fight or Flight” – супер забавна, много динамична, с герои, които ми влязоха под кожата. За щастие романът ще се появи на български – така споделиха от Orange Books на Facebook страницата си, така че търпение. Тогава ще ви разкажа и по-подробно за историята на Ава и Кейлъб.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.