9 книги, подходящи за лятната отпуска

by Хриси

В разгара на лятото сме. Време, което може да се асоциира само с една дума – “ваканция”. Готови сме да оставим за няколко дни грижите у дома и да вземем в багажа за почивката само доброто настроение. Предлагам ви 9 книги, които да четете през отпуската – 9 увлекателни и приятни истории, които ще ви трогнат или вдъхновят, но при всички положения ще ви очароват.

“Малката пекарна в Бруклин” – Джули Каплин

Ако сте чели “Малкото кафене в Копенхаген” от Джули Каплин, значи вече знаете колко увлекателен разказвач е тя и колко уютно ни кара да се чувстваме с нейните истории. “Малката пекарна в Бруклин” затвърждава първото впечатление – приятна, разтоварваща и романтична, с нея отиваме на приключение в динамичния и енергичен Ню Йорк, където ухае на току що изпечени пайове, на нови предизвикателства и на любов.

“Лятната къща” – Джени Хейл

Досега бях запозната само с коледните романи на Джени Хейл – много харесвам как авторката успява да ни пренесе на мястото, където се развива действието в книгата и да ни направи съпричастни към историята на героите й. А в “Лятната къща” става дума за красива стара къща на плажа, която две приятелки ремонтират, така че този път от страниците ухрае на морски бриз вместо на джинджифилови сладки. Романтика и щипка загадъчност правят историята достатъчно интригуваща, че да я изберете за компания за ваканцията.

“Само за ваканцията” – Сю Муркрофт

Заглавието, което присъства в моя списък с книги, които ще чета през почивката. “Само за ваканцията” ни среща с Лия, която се притичва на помощ на сестра си, но в крайна сметка остава да се грижи сама за племенниците си. Преди ситуацията да е излязла от контрол, на помощ й се притичва съседът, който също е баща на тийнейджър и знае какво предизвикателство могат да са децата. Нещо, което започва като флирт, има потенциал да се превърне в любов. Дали? Ще прочета и ще разказвам.

“Книжарничката на брега” – Джени Колган

“Книжарничката на брега” от Джени Колган е още една история, с която да разпуснете през отпуската. Макар да не е толкова романтична колкото горните две, тук по-скоро се набляга на връзката между родители и деца, на  търпението, което трябва да имаме към по-малките, на радостта и предизвикателствата на това да си родител. Сериозни теми, но поднесени по приятен, забавен и не прекалено драматичен начин.

“Лятото на дивите цветя” – Катрин Тейлър

Още една книга тип летен романс, само че  с нея получавате две любовни истории. В “Лятото на дивите цветя” се разказва за любовта между Зоуи и Джак, на която съдбата дава втори шанс – ако не да разцъфне отново, то поне да изглади недоразуменията от миналото. Освен за тях обаче четем и за Роуз – самотна майка на три деца, пред която се открива възможност за почивка и малко бягство от реалността. Време, което е напълно достатъчно да се влюбиш, но дали стига, за да признаеш тайните си?

“Отвъд портокаловата горичка” – Надя Маркс

Ето я и моята любимка – “Отвъд портокаловата горичка” на Надя Маркс. И обективно, и субективно погледнато, тази книга е разкошна и просто трябва да я прочетете, така че защо не използвате отпуската за целта? Разказва за приятелство между две семейства, което продължава три поколения, за вярата, лоятността, предателството. История не само за културните разлики в две религии, но и за приликите, за онова, които ни свързва като хора. Освен това действието се развива в Кипър, където слънцето напича, а във въздуха витае аромат на портокалов цвят.

“Споделеният апартамент” – Бет О’Лиъри

Първоначално се бях насочила към друго заглавие от каталога на Ибис, но след това промених избора си, защото “Споделеният апартамент” е книга, която препоръчвам винаги и на всеки. Причината – съвършеният, но и различният любовен роман. Нито твърде драматичен, нито твърде сладниква, но смислен, добре написан, емоционален и особено позитивен – такъв, който те кара да вярваш в доброто у хората, да те трогва до сълзи, но и да те разсмива с глас.

“Соленият вкус на вятъра” – Изабел Брум

Ако много от вас стягат багажа за морето, то други като мен трябва да изчакат още някоя друга седмица, преди да хванат пътя за плажа. Във фантазиите ми обаче вече съм там и правя компания на Холи от “Соленият вкус на вятъра”, която неочаквано е наследила вила на остров Закинтос. Докато четем как Холи търси отговори, иска да преоткрие себе си и да разбере какво я прави щастлива,  ние се разхождаме по популярни и не толкова нашумели места на острова, научаваме малко повече за културата на гърците и се вдъхновяваме от таланта им да почиват и да се наслаждават на живота.

“Перфектната двойка” – Елин Хилдебранд

Започнах да чета “Перфектната двойка” от Елин Хилдебранд, но още съм в началото – за съжаление работни задачи не ме оставят да й се отдам напълно. Ако бях на почивка обаче, със сигурност щях да й посветя вниманието си. “Перфектната двойка” разказва за предстоящата сватба на Бенджи и Селесте – двойка, чийто живот изглежда безоблачен, а щастието им – непоклатимо. Но програмата на сватбения уикенд се обърква тотално, когато е открит трупът на най-добрата приятелка (и кума!) на Селесте. Полицията разследва случая и място за тайни няма – явно не всичко е толкова съвършено и идилично, колкото изглежда.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.