“Малката пекарна в Бруклин” – Джули Каплин

by Хриси

Само преди няколко месеца Джули Каплин ме отведе чудна разходка до Копенхаген, затова нямах съмнение, че искам да чуя и историята, която има за Ню Йорк. “Малката пекарна в Бруклин” ухае на сладкиши, на сбъднати мечти и на любов – просто не може да и устоиш!

“Малката пекарна в Бруклин”:

  • Автор: Джули Каплин
  • Жанр: Романтика, Дамска проза
  • Страници: 360
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Софтпрес

Софи е кулинарен журналист и пред нея се открива златна възможност – да замине за няколко месеца в Ню Йорк, където да работи за американското издание на списанието, за което иначе пише в Англия. Софи едва ли би приела офертата, ако сърцето й не беше разбито, а вярата й в любовта – тотално срината. Пристигайки в Бруклин, тя се нанася в апартамент над малка пекарна, от която ухае примамливо на пайове и сладкиши. Софи не подозира, че щом прекрачи прага на пекарната, тя ще открие не само кулинарно вдъхновение, но и голямата си любов. 

Има книги, които ти действат като топла прегръдка в хладен и мрачен ден. Истории, които те карат да се усмихваш, да повярваш – в доброто, в любовта, в идеята, че понякога съдбата си има план и просто трябва да сме търпеливи и да й се доверим. “Малката пекарна в Бруклин” от Джули Каплин е от този тип книги. Идеална е, ако искате да презаредите батериите, да се потопите в уютна атмосфера, от която лъха на любов и романтика, да се срещнете със симпатични герои и да изслушате техния увлекателен разказ.

Лично аз харесах “Малката пекарна в Бруклин” една идея повече от “Малкото кафене в Копенхаген”, към която също имам слабост. Историята е разказана с приятно чувство за хумор, отново имаше някои забавни ситуации, но вместо спокойствието и хюга философията, с която се запознахме в Копенхаген, този път можем да се насладим на динамиката и енергията на Ню Йорк. Не случайно му казват “градът на мечтите” – там, където всичко е възможно. Въпреки че нямаме списък със забележителности, които да посетим, това не ни пречи да се разходим по натоварените му улици в компанията на Софи и Тод и да открием скритите съкровища като малката пекарна в Бруклин, от която се носи ухание на мъфини и сладкиши. Ако в предишната книга Джули Каплин ни направи туристи, то този път ни покани като новодомци.

И все пак, “Малката пекарна в Бруклин” е преди всичко любовна история, която ни припомня, че любовта умее да ни изненадва и идва, когато най-малко очакваме. Появява се без предупреждения и преобръща живота ни, като ни провокира да бъдем по-решителни и по-смели, да поемаме рискове, защото знаем, че за нея си струва да нарушим собствените ни правила. В търсене на голямата любов е възможно да се припознаем, да бъдем подведени, разочаровани, но не бива да губим надежда. В крайна сметка в живота често се получава така, че вместо ние да намерим любовта, тя сама ни открива.

До голяма степен интересът ми към романа беше провокиран от главната героиня, Софи, с която се запознахме бегло в предишната книга. Винаги усмихната, позитивна, мила, страстта й към храната и желанието й да опитва нови съставки бяха заразителни, но без съмнение ролята й на отчаяна романтичка беше нещото, което ме спечели. Тод е герой, който не може да не харесаш – забавен, общителен, дружелюбен, но колкото повече напредва историята, толкова по-ясно личи, че това е маска, за да прикрие своята уязвимост. Между него и Софи имаше силна химия, а диалозите бяха ту емоционални, ту комични, защото англичанката определено знаеше как да „приземи“ самочувствието на красивия американец.

Да обобщим, “Малката пекарна в Бруклин” от Джули Каплин е идеалното четиво за отпуската. Забавна, приятна, увлекателна любовна история, подходяща за всяка жадна за романтика читателска душа. Да не забравите да я сложите в багажа!

“Малката пекарна в Бруклин” от Джули Каплин на издателство Софтпрес вече е по книжарниците, а аз бях от щастливците, които имаха възможност да прочетат книгата по-рано. 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.