“Тъмна материя” – Блейк Крауч

by Хриси

Любопитен факт – като ученичка мразех физиката. Освен че нищо не разбирах, това беше предмет, който наистина можеше да ме накара да се чувствам незначителна, имайки предвид колко много неща не подлежат на контрол на хората, а са в ръцете на нейните закони. По ирония на съдбата днес любимият ми сериал за всички времена е с главни герои, които са физици. Благодарение на 12-те сезона на “The Big Bang Theory”, които изгледах (отново и отново), успях да схвана сюжета, идеята и посланието на “Тъмна материя” от Блейк Крауч и да я оценя подобаващо, защото това си е книжна находка отвсякъде.

“Тъмна материя”:

  • Автор: Блейк Крауч
  • Жанр: научна фантастика, трилър
  • Страници: 328
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: да кажем 1, но е относително
  • Издателство: Ибис

Едно безобидно излизане до магазина и кратко отбиване в бара при приятел може тотално да промени живота на Джейсън – факт, който не му е известен. В един момент преподавателят по физика се събужда в един съвършено различен свят, където е обграден от хора с бели престилки, които го поздравяват за успешния експеримент. Синът му не се е раждал, със съпругата му никога не са се женили и вместо прилична работа се радва на големи успехи в областта на науката и по-специално физиката. На фона на този хаос, в който е попаднал, животът на Джейсън е застрашен, защото някой иска да го убие. Същият този някой, който е заел мястото му…

“Тъмна материя” от Блейк Крауч е забележителна книга, която не се препоръчва за хора с ограничено мислене и затворено за иновациите и научния напредък съзнание, изисква повишено внимание и добра конценртация. Модерна, оригинална, актуална, богата на факти и преживявания. “Тъмна материя” е многопластов роман за изборите, които правим, за времето и пространството като разтегливи понятия, чиято дефициния все още търпи промени, за схващанията ни за вселената и мястото ни в нея, за въпросите ни към науката, чиито отговори все още издирваме.

Изключително динамична, разказана увлекателно и на доста достъпен език въпреки сложността на тематиката, “Тъмна материя” е книга-вихрушка – не можеш да останеш в периферията й, без да те повлече със себе си. Сякаш са те качили на скоростно влакче и хем се радваш на тръпката и адреналина, които ти носи, хем си завладян от чувство на абсолютна безпомощност, защото в този миг нищо не зависи от теб. В основата й лежи идеята за мултивселената и въпросът дали не сме временни обитатели на паралелни светове, където има множество версии на нас самите. В този ред на мисли всеки избор, който правим, всяко решение, зад което заставаме, независимо колко незначително може да ни се струва то, е способно да промени изцяло курса, по който сме поели.

Държа да отбележа, че Блейк Крауч извежда доста убедително тезата си и определено провокира читателя, но мисля, че най-голямото предимство на романа му е това, че е изключително балансиран. Наистина голяма част от историята на Джейсън може да се определи като научна фантастика, но според мен елементите на трилър, философският нюанс на въпроса за многоликостта на Аза и, разбира се, тънката романтична нишка правеха книгата по-лесно смилаема, по-интересна и по-различна от останалите заглавия, които коментират подобни теми. Харесваше ми, че постоянно нещо се случваше, че действието се развиваше скоростно. Имаше една особена загадъчност, която покачваше напрежението и вдигаше адреналина.

Чрез обаза на Джейсън Блей Крауч ни припомня, че не бива да приемаме нищо в живота за даденост, както и че за щастието и успеха може да се използват различни мерителни единици, които са строгоиндивидуални. Ако за едни професионалният успех е най-голямата награда, то за други уютният дом и любовта, която получаваш, когато прекрачиш прага му, са по-обогатяващи и ценни.

Накратко, ако харесвате филми като “Генезис” и “Интерстелар”, ако обичате книги с динамичен и информативен сюжет, ако сте фенове на автори, които не се страхуват да провокират с въпросите си, тогава “Тъмна материя” е вашата книга.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.