В багажа на книгохолика (или как да не се презапасяваме с книги за ваканцията)

by Хриси

Лятото е отпускарски сезон и всеки бърза да стегне куфарите и да замине за мечтаната ваканция. А тя, разбира се, за да е перфектна, трябва да е придружена от подходяща книга. Какво ще откриете в багажа на книгохолика и как да не се презапасявате с книги за предстоящата почивка?

Сега ще ви шокирам – в багажа на книгохолика ще намерите книги, много книги. Такива, които най-вероятно няма да бъдат прочетени за скромните 5 до 7 дни, колкото трае стандартната отпуска, но пък имат потенциал, затова не могат да бъдат изоставени вкъщи. Да подбереш заглавия за почивка е трудоемка задача, която отнема не малко време. Изисква концентрация, повишено внимание, читателски нюх и отлична книжна интуиция, за да може накрая да се вземе правилното решение (място за грешки няма, буквално). Добрата физическа подготовка също е в плюс, за да сте сигурни, че може да си пренесете багажа.

Какви книги взима един книгохолик на почивка? Започваме с някое леко четиво за плажа – нещо по-неангажиращо, с разтоварващ сюжет, по възможност да включва пътуване, позитивно мислене, значителна доза късмет, прилично количество художествена измислица и, разбира се, любов. Препоръчително е да има и някаква закачка, интрига или мистерия, за да не се налага да заспивате с книгата на шезлонга. Тук на помощ идват трилърите, така че защо да не пъхнем един в багажа?

За да не останат хората с погрешно впечатление, че кногохоликът чете само по-семпли истории, редно е да  се вземе и някоя по-сериозна. Може да е на някое голямо име в литературата, вечна класика или просто книга, която разказва за драматичен период от човешката история (като Втората световна война).

Задължително в багажа трябва да присъства и някое нашумяло заглавие – в крайна сметка кога, ако не през лятната отпуска, ще може книгохоликът да навакса с тенденциите при четенето на книги. А и така ще може да даде компетентното си мнение и да постави оценка на сезонния хит в книжарниците.

Бройката до момента възлиза на 4 книги, но списъкът не се изчерпва с тях. Прибавяме поне една книга на любим автор – този, за когото книгохоликът е сигурен, че няма да го разочарова и ще му предложи сюжет точно по вкуса му. В багажа се слага и една книга “за всеки случай” – това са книгите, които стоят на рафта с непрочетени заглавия и чакат ред, който все не идва, но може пък точно за лятната отпуска времето им най-после да е дошло. Само най-големите оптимисти сред книгохолиците взимат за ваканцията и книга, която цели самоусъвършенстване и подобряване на професионалните умения и квалификации.

Мисля, че е излишно да казвам, че мястото в куфара вече е значително ограничено, а още не сте сложили дрехите, които са не по-малко необходими, за да изкарате спокойно почивката. Да не говорим, че един истински книгохолик винаги си оставя една ниша за потенциални нови, книжни покупки.

Как да не се презапасявате с книги за ваканцията е въпрос, който учените все още анализират и изследват. Проблемът е, че читателският разум излиза на война срещу сърцето на книгохолика, което е голямо, обожава книгите и не може да обърне гръб на никоя. Освен това книгите са му негови приятели и той отказва да прекара отпуската си в самота. Ето обаче 3 съвета как да ограничите бройката им в куфара:

  • Събудете математика във вас – във всеки човек дреме един реалист, който гледа трезво на нещата и има отлична преценка за това кое е възможно и кое невъзможно в живота. Математиката никога не го лъже, затова е време да го събудите и да ви направи изчисленията. 5 книги със средно по 300 страници всяка правят 1500 страници общо (ако сте избрали по-обемни, числото нараства). Ако сте на почивка за 7 дни, това означава, че на ден трябва да четете поне по 214 страници – сигурни ли сте, че ще успеете или че има кой да ви остави на спокойствие?
  • Заложете на електронен четец – предимството на електронните книги е, че побират много заглавия, а не заемат място. С тях хем ще имате избор, хем няма да си докарате болки в кръста или херния от носене на тежък товар. Бонус – страниците не се мокрят на плажа.
  • Планирайте от рано – обикновено човек организира предварително лятната си отпуска. Това включва хотел, транспорт, някакви забавления или посещения на забележителности. Към подготовката прибавете и мини списък с книги, които сте набелязали. Накрая съставете класация от включените заглавия и вземете само класиралите се в топ 3.

И за финал една идея – ако на прибиране от отпуската виждате, че мястото в багажа ви свършва, винаги може да изберете една от прочетените книги и да я предадете на ваш приятел (ако сте пътували с компания). Така удължавате пътя на книгата, правите ценен подарък на близък човек (какво по-хубаво от една вълнуваща история) и си спестявате малко място в куфара. За да може да си купите нова книга и да има къде да я сложите.

П.П. Материалът НЕ се препоръчва на хора без чувство за хумор, както и на алергични към ирония и сарказъм. 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.