С книга до Франция – 8 заглавия, от които да се възползвате

by Хриси

Франция – вино, романтика, любов. Трудно е да устоиш на книги, които те приканват да отскочиш до една от най-красивите туристически дестинации, особено ако обещават и престой в столицата. Ако в момента не планирате екскурзия до Френската Ривиера, до Париж или Бургундия, тогава вижте тези 8 заглавия, които могат да ви съдействат за пътуването.

“Писма от Париж” – Джулиет Блекуел

“Писма от Париж” от Джулиет Блекуел е чувствена и емоционална история, в която главна роля имат любовта и изкуството. Голямото предимство на книгата е, че ни показва Париж от 19-ти век през очите на млада жена на име Сабин, но виждаме и френската столица днес – през погледа на главната героиня Клер. В крайна сметка колкото и да се е променил градът, магията, която витае във въздуха, остава завинаги. Да си призная, малко завиждам на Клер – едва ли някога ще ми се отдаде възможност да зарежа всичко и да замина за Париж по следите на една семейна реликва, но пък затова са книгите – да изживяваме истории, които едва ли биха ни се случили в реалността.

“Малкият парфюмериен магазин близо до Шанз-Елизе” – Ребека Рейзин

Всъщност това е третата книга от френската поредица на Ребека Рейзин. Още в първите страници на “Малкият парфюмериен магазин близо до Шанз-Елизе” авторката ще ви разведе из най-популярните туристически точки на Париж, но по-късно ще ви ги покаже и когато са освободени от присъствието на тълпите (да живеят нощните разходки на Дел!). Междувременно неусетно ще ви накара да забавите темпото, да се насладите на момента, да усетите какъв аромат се носи из въздуха и с негова помощ да запечатате картината в съзнанието си. Ако пък искате да видите Париж през погледа на местните, тогава ви препоръчвам предишната книга – “Малкият антикварен магазин зад Айфеловата кула“, където ще търсите мистериозен крадец на антики заедно с красивата Анук.

“Малката билкарница в Монмартър” – Донатела Рицати

Ако ме питат за книга за Париж, “Малката билкарница в Монмартър” от Донатела Рицати е сред първите заглавия, за които се сещам веднага. Предполагам, че всички ухания от билки и подправки, с които бяха пропити страниците на книгата, са оставили трайна следа в читателското ми сърце. Обичах да чета как главната героиня се лута из уличките на френската столица, където всяка сграда пази спомена за някоя важна личност и е белязала период от живота й, но ми бяха интересни и срещите й с различни хора, които търсят лек за проблемите си, а тя го забърква в билкарницата. Бонус – има рецепти, които може лично да тествате.

“Бургундските дневници” – Ан Ма

Стига с Париж – време е да напуснем пределите на френската столица и да се насладим на красивите картини от Бургуния. “Бургунските дневници” от Ан Ма е комбинация от исторически роман, романтика и семейна драма – или иначе казано, със сигурност няма да ви е скучно с нея. Ще научите доста за производството на вино – за дългия път от лозето до щанда в магазина, от където го купуваме; за труда и усилията, които толкова хора полагат, за да се насладим на вълшебния му вкус, който е способен да поправи и най-ужасния ден. Книгата дава също поглед върху апетитната френска кухня и върху отношението на французите към семейството, към храната и към семплия начин на живот, който всъщност дава толкова много.

“Не чакай да отминат бурите, научи се да танцуваш в дъжда” – Вероник Масиежак

Една от най-позитивните и вдъхновяващи истории, които четох тази година, се крие именно зад корицата на “Не чакай да отминат бурите, научи се да танцуваш в дъжда” от Вероник Масиежак. Признавам, че тук Париж и френската тема малко отстъпва пред оригиналния сюжет, но пък именно заради него не мога да пропусна да спомена книгата. Докато главната героиня Ема отмята стъпките на един експеримент, който ще й помогне да открие какво я прави щастлива, ние, читателите, също имаме възможност да тестваме съветите и да се убедим, че щастието не идва само, а трябва да го сграбчиш, да уловиш момента и да му се насладиш. Което предполагам, че препокрива и част от житейската философия на французите 🙂

“Бал в Мулен Руж” – Радостина Ангелова

Време беше да се появи и един български автор. “Бал в Мулен Руж” от Радостина Ангелова е отличен екскурзовод, ако искате да си набележите интересни местенца, които да посетите в Париж.  Авторката ще ви разходи из улиците на френската столица, ще ви покаже някои от най-любопитните забележителности, които понякога остават пренебрегнати от туристите, но крият в себе си впечатляващи истории и забравени тайни. Ще се насладите на архитектурата на Париж, ще научите по нещо ново за художници и творци, които са черпили вдъхновение именно от атмосферата на града, и ще се запознаете с една от най-нежните и красиви любовни истории от родната ни литература.

“Огънят в мен” -Даниела Богоева-Гюркакова

Още не съм написала ревюто на “Огънят в мен” от Даниела Богоева-Гюркакова, но използвам темата, за да ви напомня за нейния прекрасен дебютен роман! Интересен, магичен, романтичен – той увлича с необичайния си сюжет и още по-загадъчната си героиня. Много ми хареса как езотерика, културология и митология съжителства в перфектна симбиоза, а мистерията около красивата Катрин Дюроа се развиваше именно сред тъмните улици на Париж. Горещо препоръчвам!

“Книжарката от площада на билките” – Ерик дьо Кермел

В случай, че искате да забавите темпото, тогава ви предлагам да отскочите от Юзес – малко градче във Франция, където ви очаква симпатичната Натали с куп истории за интересните посетители на нейната книжарница. С Натали споделяме една любов – тази към книгите, а романът е истинско удоволствие за книгохолици. Рядко можеш да попаднеш на книга, която толкова добре да описва връзката между автор, читател и творбата, която ги е запознала. Там съм открила и най-хубавите цитати, които да обяснят с думи любовта ми към книгите и към четенето, така че ако и вие спадате към групата на книгохолиците, тогава “Книжарката от площада на билките” е задължително четиво.

Да, вероятно можех да включа и някои по-нови заглавия, но не харесвам съвременната теза, че животът на една книга е кратък и няколко месеца след като бъде публикувана, потъва в забвение. Мисля, че зависи от нас читателите, да се постараем тя да продължи своя път и да достигне до още хора. Затова ви връщам към някои заглавия, които съм чела преди известно време, но са ми доставили удоволствие с увлекателните си истории и неповторимата френска атмосфера, която пресъздават.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.