Избрани книги за юни 2019

by Хриси

След книжен панаир има леко затишие в новите заглавия – все пак издателствата ни засипаха с нови предложения последните две седмици, така че приветствам тази глътка въздух, за да наваксам с книгите, които ме чакат. Ето обаче няколко нови заглавия, които попадат в списъка ми с израни книги за юни.

“Малкият парфюмериен магазин близо до Шанз-Елизе” – Ребека Рейзин

Поредицата на Ребека Рейзин ми действа много успокояващо – един вид терапия, когато имам нужда да си почина, да прочета някоя ненатоварваща история и да отскоча до Париж (поне мислено). “Малката книжарничка край Сена” ми беше романтична и зимна, “Малкият антиквариен магазин под Айфеловата кула” – загадъчна и много интересна, затова с любопитство започвам “Малкият парфюмериен магазин близо до Шанз-Елизе”, в която авторката ме прави пряк наблюдател на надпревара между парфюмеристи, а крайната награда може да промени живота на победителя. “Малкият парфюмериен магазин близо до Шанз-Елизе” от Ребека Рейзин на издателство Сиела вече може да бъде намерена по книжарниците.

“Кало змея” – Милен Хальов

Още един дебютен роман на български автор, при това подходящ за деца и с елементи от българския фолклор. Препоръчан е от Мартин Колев, а всички знаете колко харесвам неговите Софийски магьосници (чакам третата книга!). Може да объркате Кало с всяко обикновено на вид момче – да виси над учебниците не му допада, но пък да тича след топката е друго нещо. На игрището Кало трябва някак да сдържа голямата си тайна – че е син на змей и като такъв има неземни сили, с помощта на които прави нощните си разходки над покривите, а в опасни ситуации призовава бурята на помощ. Животът на Кало Змея тече привидно мирно и тихо, докато не се появява коварен враг, който притежава способността да се противопостави на уменията му и на красивата Йоана и нейната сестра Рая, които също крият неземни тайни. Какво е станало с бащата на Кало? Кой стои зад организация „Дънгори” и защо Кало ѝ е нужен? Може ли някой да се пребори с опасните караконджули, страховитите устрели и омайните самодиви? “Кало змея” от Милен Хальов от издателство Сиела излиза по книжарниците другата седмица.

“След това” – Ридиън Брук

Миналия месец вече ви споделих за слабостта ми към романите за Втората световна война. Към “След това” от Ридиън Брук подхождам с голямо любопитство, защото първо гледах трейлъра на предстоящата екранизация, която е с любими актьори (Кийра Найтли и Александър Скарсгард) и всъщност така се запалих по историята. Действието в романа се развива непосредствено след края на войната. Рейчъл Морган пристига със сина си Едмънд в руините на Хамбург при съпруга си Луис − британски полковник, отговарящ за възстановяването на разрушения град. Британските военнослужещи и семействата им са настанени в конфискувани германски домове, но Луис е решил да живеят с Рейчъл в избраното за тях имение заедно с предишните собственици − германски вдовец и неговата дъщеря.”В напрегнатата атмосфера на съмнения и враждебност моралните норми се размиват, а състраданието и скръбта се преплитат с пламенна страст и предателства.” Мисля, че издателство Intense вече пуснаха книгата по книжарниците.

“Когато е наистина” – Ерин Уот

Да разведрим атмосферата с един тийн роман. Чела съм другите книги на Ерин Уот за Семейство Роял и въпреки че сюжетите са сравнително познати, харесвам образите, които изгражда, както и химията, която има между главните герои. “Когато е настина” ни среща с поп звездата Оукли Форд и обикновено момиче на име Вон Бенет – двамата са от напълно различни светове, но мениджърите на музиканта смятат, че е крайно време да промени имиджа си, ако иска да привлече големите риби сред продуцентите. Оукли и Вон трябва да поддържат връзка пред медиите в продължение на една година – за актьорската си роля тя ще получи стабилен хонорар. Семейството й се нуждае от пари, затова колкото и неприятна да й се вижда задачата, Вон приема офертата. В договора обаче не пише нищо по въпроса, какво правим, ако спрат да се преструват на влюбени? “Когато е наистина” от Ерин Уот на издателство Егмонт е от 1-ви юни по книжарниците.

“Лятото на дивите цветя” – Катрин Тейлър

“Лятото на дивите цветя” ме привлече първо с красивата си корица, а след това с обещание за емоционална и трогателна история. Главната героиня Зоуи трябва да се подложи на тежка операция – в желанието си да избяга от ситуацията, в която животът я е поставил, тя предприема спонтанно бягство към китно морско градче, където преди 14 години е прекарала най-щастливото си лято, но и най-страшния си кошмар. Там Зоуи отново среща голямата си любов, но дали двамата разполагат с времето да загърбят миналото и да се порадват на настоящето? “Лятото на дивите цветя” от Катрин Тейлър на издателство Хермес излиза на 25-ти юни.

“Остани с мен” – Айобами Адебайо

Когато от издателство Orange Books споделиха, че ще издават роман в духа на “Завръщане” от Яа Джаси, бях меко казано развълнувана. “Остани с мен” от Айобами Адебайо ‌ни запознава с Йежиде – омъжена за Акин, мъжа на мечтите й. Той също вижда в нея жената на живота му, затова като млади хора с модерно мислене от самото начало те избират семейството им да е моногамно – без намеса на други жени. Само те двамата и техните бъдещи деца. Но опитите да станат родители са неуспешни и нищо, което опитват, не помага. В семейството им се появява нова жена и бракът рухва. Роднините на Акин искат внуци, а Йежиде иска съпруга си. “Остани с мен” от Айобами Адебайо трябва да излезе този месец по книжарниците.

“Колекционерът на желания” – Мия Шеридан

Един от най-хубавите романи на Мия Шеридан ще се появи на български през юни. “Колекционерът на желания” ще ви запознае с красивата балерина Клара, която тръгва по следите на една градска легенда. Пътят обаче я отвежда до Джона – мистериозен мъж, който живее в изолация единствено с болката си и разкаянието от грешките, допуснал в миналото. Между двамата има висока ограда, която им пречи да се видят, но Клара е решена да докаже на Джона, че вече е изкупил греховете си и заслужава да бъде щастлив. “Колекционерът на желание” от Мия Шеридан на издателство Ибис трябва да излезе през юни.

“The Edge of Us” – Джейми Макгуайър

Напоследък книгите на Джейми Макгуайър не успяват да ме развълнуват толкова, колкото можеха преди, но от носталгия по миналото и факта, че това е втора книга от започната от мен поредица за малко планинско градче и екип пожарникари съм решила, че ще опитам с “The Edge of Us”. Главната героиня Наоми беше представена в първия роман като второстепенен персонаж и ми допадна колко независима и борбена е тя, въпреки че съдбата я е оставила вдовица още преди да навърши 30. Нов мъж се появява в живота й, но този път рискът да го загуби е ясен още от началото. Тогава има ли смисъл дори да опитват?

След Пролетния базар на книгата имам две много привлекателни купчинки с нови книги, на които мисля да се посветя, както и една със заглавия, които излязоха в началото на май. Така че не мога да обещая кое в каква поредност ще чета, но може да следите блога за нови ревюта 🙂

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.