Бюджет на книгохолика (или откъде пари за книги)

by Хриси

Обикновено, ако отворите портфейла на един книгохолик след Панаир на книгата, вероятността да намерите вътре ехо е много голяма. Желанието ни да се запасим с интересни книги често е по-силно от разумната ни страна, която обяснява, че те няма да избягат. Та реших да си поговорим малко за бюджета на книгохолика.

Бюджетът на книгохолика за книги е нещо много абстрактно и относително. Ако трябваше да се гласува на съвет, то на него щяха да присъстват председател на всички книги от библиотеката, говорител на Сдружение “Непрочетени книги”, представител на асоциация “Бъдещо развитие”, която излага списък с нови заглавия, и един скромен счетоводител Разумът, чийто глас често е заглушаван от надвикването на останалите. Първият има лист с всички автори, които читателят следи, и държи колекцията да бъде попълвана, за да се радва собственикът й на библиотека за пример. Вторият уж никога няма място за нови попълнения, но с връзки може да се уредиш (всеки път!) и обикновено работи пряко с третия, който му носи списъка с нови заглавия, в които да се инвестира. Единствено Разумът твърди, че може да се изчака, за да се стабилизира финансовото състояние на цялата организация, но кой ли го чува него, след като книгохоликът вече ликува, че всички го подкрепят да отдели пари за още книги. Резултатът – след книжен панаир, алея на книгата, посещаване на книжарницата в ден на заплата или пазаруване в онлайн книжарница настъпва срив в системата и бюджетът рязко се изчерпва. И тук възниква въпросът, ами сега откъде пари за нови книги?

Ясно е, че временно може да се възползваш от услугите на библиотека или читалище или пък просто да изчетеш непрочетените книги от Онзи рафт. Периодът на суша пък използвай за планиране и организация на бюджета, за да няма повече такива гафове.

Откъде пари за книги?

Купувам-продавам

Често сме говорили с други книгохолици, че мястото в личната ни библиотека е ограничено и колкото и да искаме да пазим всички заглавия, това е невъзможно. Някои книги може да дарите, но други може и да продадете в платформи като olx, bazar.bg, в групи в социалните мрежи или просто като споделите информацията на личния си профил. Така книгите ви ще си намерят нов дом, а вие ще изкарате някой лев, който да заделите за следващите книжни покупки. Колкото по-изряден читател сте, тоест колкото по-запазена е книгата, толкова по-висока цена може да й дадете.

Методът с левчето

Всички ми се смеят, като им разказвам за касичката ми с метални левчета, но всеки опитал потвърждава, че работи. Трудно е да се заделят големи суми, по-лесно е да работите на дребно, защото така се натрупват незабелязано. Имам правило да си събирам монети от 50 стотинки или 1 лев в една кутия – два-три пъти седмично проверявам с какви стотинки разполагам и заделям Избраните. Ако сте семейство книгохолици, може да участват всички! Въпросът е, че след известно време се натрупва една доста прилична сума, която спокойно може да използвате за следващия книжен панаир.

Онлайн промоции

За щастие на всеки книгохолик редовно се правят големи намаления и онлайн промоции по сайтове като ozone.bg, store.bg, в онлайн книжарницата на Сиела, както и по сайтовете на издателствата. Хубаво е да следите въпросните промоции, защото така може да си купите някои книги на доста по-разумна и приемлива цена, отколкото иначе ще трябва да дадете. По-важното е, че предварително може да планирате какво да купите от тези намаления. Направете си wish-list, редовно си го обновявайте и когато научите, че има голяма промоция, отмятайте заглавия от него.

Фонд “И аз съм човек”

Всеки месец в едно домакинство се заделят пари за сметки, храна, дрехи и се планират месечните разходи. Представете си, че членувате в организация, която изисква месечен абонамент, или си имате фонд “И аз съм човек”, от който взимате пари, когато много искате да си купите нещо, което не е жизнено необходимо, но важно за вас самите. Изберете точна сума (20-30 лева или повече, зависи от възможностите) и когато пазарувате книги през месеца, се ограничавайте само до нея. Недостатъкът е, че понякога сумата ще ви се вижда малка, но пък в месеци, в които не сте купували толкова нови книги, ще ви се натрупа резерв, който да използвате по-късно.

Виртуален портфейл

Нещо, което ползвам сравнително отскоро, но намирам за доста полезно. Ако не сте достатъчно самодисциплинирани и редовно излизате от бюджета на фонда “И аз съм човек”, тогава започнете да заделяте въпросните пари във виртуален портфейл. Сумата, която ще си превеждате, зависи от вас. Може да го използвате при пазаруване от онлайн книжарници или пък ако искате да пазарувате от чужбина, но се притеснявате да въвеждате данни от кредитната си карта, защото не сте проверили сайта.

На какъв виртуален портфейл ще се спрете, отново зависи от вашия избор. Аз ползвам услугите на Phyre, защото ми хареса бонус системата им. В общи линии като си инсталираш приложението, получаваш персонален промо код, който може да споделиш с близки и приятели, така че всеки, който реши да използва твоя промо код при регистрация на Phyre, получава 2 лв. Същата сума получаваш и ти в акаунта си, когато някой е използвал промо кода, за да си инсталира Phyre. Освен това, ако поискаш, могат да ти издадат физическа карта, така че да ползваш виртуалния портфейл и на ПОС терминал. А най-хубавото за мен е, че всичко мога да правя през телефона, който признавам, е постоянно в ръката ми.

Винаги може да споделите и вашите идеи по темата отдолу в коментарите 🙂

1 comment

Галина Кирова 05.06.2019 - 16:05

Това със монетите наистина работи. От както са в обръщение новите монет от 2 лв. си ги събирам старателно. За година се натрупва много прилична сума, която да се обърне в нови книги.

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.