6 урока, които научих от “Личният стил” на Румяна Пенева

Българинът разбира от всичко – от политика, от футбол, от възпитание на деца. И от мода разбира – или поне така си мисли, нищо, че навън е пълно с примери, които доказват, че правилото си има изключение (или няколко). Истината е, че когато става дума за облекло и личен стил, също е важно да попаднеш на добър специалист, който да ти помогне да сортираш купчината с излишни дрехи и да избереш тези, които са създадени за теб. На помощ идва Румяна Пенева с книгата “Личният стил”, която може да е настолното ви четиво при следващото разчистване на гардероба.

“Личен стил”:

  • Автор: Румяна Пенева
  • Жанр: Нехудожествена литература
  • Страници: 128
  • Година на издаване: 2019
  • Издателство: Софтпрес

Как се определя личният стил? Какви характеристики имат отделните му проявления? Какво изразява облеклото ни? Какво говорят цветовете и как да изберем подходящата цветна палитра за нас? Тези и още много други въпроси са разгледани в книгата “Личният стил” от Румяна Пенева.

Книга като “Личният стил” от Румяна Пенева не може да остане незабелязана на рафта с нови заглавия. Освен цветната, и бих казала зареждаща корица, тя фокусира вниманието ни върху тема, която касае всеки от нас, защото поне веднъж в живота ни се е случвало да се събудим, да отворим пълния с дрехи гардероб и въпреки това да не открием нищо, което да искаме да облечем. Независимо дали сме суетни, практични или апатични, облеклото отразява нашето лично отношение към света, което понякога демонстрираме подсъзнателно чрез избора на “униформата” ни за деня.

“Личният стил” от Румяна Пенева е малък, но практичен съветник за изграждането и дефинирането на личния стил с всичките предизвикателства и въпроси, които спохождат този дълъг процес. Написано на достъпен език, това е своеобразно ръководство, което ни учи за правилата на модата и комбинацията на цветовете, за разнообразието от архетипове и необходимостта да изберем този, който е правилният за нас самите. Авторката редува полезни съвети с лични истории и примери от работата й, така че всеки може да припознае себе си в тях и да събере кураж, ако не да промени драстично личния си стил, то поне да го опознае по-добре. А най-хубавото е, че Румяна Пенева не ти налага никой от съветите й като абсолютен, а по-скоро ти подава приятелска ръка и използва принципа на убеждението и на информираността, за да откриеш сам верния за теб отговор.

Ето уроците, които аз научих от “Личният стил”:

Бъди постоянен и верен на твоя стил

Модата се мени, но личният стил е един. Всеки човек има някаква “запазена марка” в облеклото си – нещо, което хем отговаря на вкусовите му предпочитания, хем пасва на външния му вид, хем загатва за характера му. Няма смисъл да бягаме от него в името на модните тенденции и да редуваме всеки ден различен стил на обличане, за да сме уж интересни и в крак с модата. Много по-разумно ще е, ако сортираме тенденциите според нашия личен стил, като подбираме тези, които ни прилягат най-добре.

Не робувай на хорското мнение

Това все още ми е трудно да си го втълпя и честно казано се успокоих, че има много други жени, които споделят това притеснение. Разумната страна осъзнава, че няма смисъл да робуваш на хорското мнение и да подбираш дрехите си според това, което другите очакват от теб. На практика обаче не е толкова лесно да се постигне. И все пак, ако ярките цветове ти пасват и са част от твоя личен стил, тогава не трябва да се притесняваш да ги носиш, при това с увереност и самочувствие. А тези, които се обличат само в черно и сиво, могат само да завиждат за пъстрата ти палитра.

Личният стил изисква време

Никой не твърди, че личният стил се изгражда от днес за утре или че трансформацията на гардероба ти става след едно мащабно пазаруване. Личният стил изисква време и постоянство, нуждае се от приемане и осъзнаване – да се вслушваш в тялото си, да откриеш дрехата, която да ти пасне като втора кожа, да повярваш, че рисковете, които поемаш, си заслужават и ще те изведат на прав път.

Разликата между “Страхотна рокля!” и “Изглеждаш чудесно!”

Никога преди не се бях замислила за разликата  в комплиментите, които хората правят. Може би защото самата аз така и не се научих да приемам комплименти, а винаги изтърсвам някакво оправдание, сякаш съм се провинила. В книгата си Румяна Пенева обяснява как понякога дрехата може да ти открадне звездни миг и да  те контролира, вместо обратното. Но ако успееш да дефинираш личния си стил и подбереш правилните модели в гардероба си, много по-често ще чуваш, че изглеждаш чудесно, вместо че дрехата, с която си облечен е страхотна.

Модата изисква жертви

Със сигурност не откриваме топлата вода с това твърдение, но е добре да си го напомняме. Понякога, за да изглеждаме добре, трябва да жертваме удобството и практичността. Високите токчета може да уморяват краката и да не са толкова удобни като кецовете, но пък придават съвсем друго излъчване и променят силуета. Роклите не винаги са толкова комфортни колкото дънките, обаче са женствени, красиви и стилни.

Килограмите нямат общо със стила

Личният стил няма общо с килограмите. Може да си слаб като солета и да нямаш никакъв моден усет, да не успяваш да комбинираш правилно цветовете и да избираш модели, които ти стоят като чувал. А може и да си с по-пищна фигура, но гардеробът ти да кара всички да извръщат глава след теб( в положителния смисъл!), защото излъчваш увереност и класа.

За финал ще споделя един от цитатите, който авторката е включила в книгата и аз много харесах:

“Независимо как се чувстваш, стани, облечи се и се представи на живота” – Реджина Брет.

Related posts

“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър

“Аталанта” – Дженифър Сейнт

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали