10 книги, с които да попътуваме

Пътува ли ви се? Ох, и на мен, но като гледам ваканция скоро не се очертава. Добре, че са книгите, та да отскоча тук и там или поне да си набележа нови места, които да посетя. Вижте 10 книги, с които да попътуваме (макар и въображаемо).

“Атлас на щастието” – Хелън Ръсел

Дестинация: Околосветско пътешествие

Много харесах “Атлас на щастието” от Хелън Ръсел, защото комбинира любопитна и интересна информация със съвети и уроци по позитивно мислене от цял свят. Жителите на различните страни се стремят към едно и също нещо – да се чувстват удовлетворени и щастливи от живота си, но пък според културата и народопсихологията им си имат индивидуален подход.  Ще посетите Австралия, Канада, Дания, ще отскочите до Бразилия, Коста Рика и Испания, ще почивате активно в Италия, а в Германия времето за отдих идва след добре свършената работа. Със сигурност обаче ще си намерите своето място – това, което ви пасва най-добре според личните ви разбирания за щастие.

“Малкото кафене в Копенхаген” -Джули Каплин

Дестинация: Копенхаген, Дания

Идеалната книга за компания през почивните дни или ваканцията. Сърдечна и топла история, която внася уют и ви зарежда с усмивки. “Малкото кафене в Копенхаген” проследява 5-дневната командировка на главната героиня Кейт в Копенхаген. Покрай нея опознаваме както забележителностите на града, така и културата и нравите на неговите обитатели, а историята ни учеше на хюга философията за живота и споделяше тайни от кухнята на датчаните.

“Шато край реката” – Клое Дювал

Дестинация: Франция

Миналият месец не ми остана време, но този категорично съм решила, че ще отскоча до Франция (поне във въображението ми) и имам перфектната книга – “Шато край реката” от Клое Дювал. Александра Доусън заминава в командировка в малкото градче Шандьоние, където фирмата й възнамерява да отвори клон за производство на местни вина. По случайност Александра попада на френско шато, което е виждала й преди – на стара снимка, която случайно е намерила в дома си. Мястото крие много тайни и нашата героиня е решена да ги разкрие, за да помогне на намръщения собственик на френския замък да излекува леденото си сърце.

“Лимонов сладкиш с маково семе” – Кристина Кампос

Дестинация: остров Майорка

Книги като “Лимонов сладкиш с маково семе” от Кристина Кампос са много опасни, защото докато ги четеш, те връхлита едно желание да зарежеш всичко и да заминеш и ти на някой слънчев остров, да си купиш вила (след като няма от кого да я наследиш) и да живееш семпло, наслаждавайки се на вкусна храна и красиви залези. В нея се разказва за живота на две сестри – за разрива в отношенията им, за възможността да поправят старите грешки, за създаването на дом и семейство.

“Соленият вкус на вятъра” – Изабел Брум

Дестинация: остров Закинтос

Пак сме на остров, но този път гръцки. В “Соленият вкус на вятъра” от Изабел Брум ни зове Закинтос. Авторката ни разхождаше из популярните курорти, водеше ни на някои от по-известните плажове, но ни показваше и скрити местенца, които само местните знаят. Показваше ни как живеят и как почиват гърците, как се наслаждават на живота, а междувременно ни разказваше историята на Холи, която също беше поела на едно вълнуващо пътуване – към себе си.

П.П. Ако ви се отскача до Гърция, трябва да прочетете и “Сред лимоновите дръвчета” от Надя Маркс.

“Карта към теб” – Дж. П. Монингър

Дестинация: Екскурзия из Европа

Още не съм имала възможност да прочета “Карта към теб” от Дж. П. Монингър, но ми е в списъка, защото ми обещава екскурзия из Европа, а екскурзовод ще ми бъде главната героиня Хедър, която е решила да си направи този подарък преди да започне мечтаната си работа в Ню Йорк през есента. Доколкото разбирам, по пътя си Хедър среща още един страстен авантюрист и пътешественик – Джак, и макар двамата да се отклоняват от първоначалния маршрут, накрая стигат и до България. Любопитно ми е да видя как е представена страната ни тук.

“Догодина в Хавана” – Шанел Клийтън

Дестинация: Куба

Мисля, че “Догодина в Хавана” беше първата книга, която ме накара да копнея за Куба. И макар да има голяма вероятност да видя яркия контраст между идеализираната версия на Хавана, която туристическите агенции представят, и истинското лице на града, оцелял след революции, преврати и управлението на различни диктатори, вярвам, че е място, което заслужава да се посети. Междувременно, докато четете, ще научите историята на Елиса, която през 50-те години е трябвало да напусне страната заедно със семейството си заради сложната политическа обстановка, и на Марисол, нейната внучка, която десетилетия по-късно се връща към корените на своя род, за да открие какво винаги е карало баба й да мечтае за Куба.

“Денят, в който зарязах всичко” – Ан Тумио

Дестинация: Аржентина

Стягайте куфарите, отиваме в Аржентина, а “Денят, в който зарязах всичко” от Ан Тумио е нашият самолетен билет. През погледа на главната героиня Уенди ще видим прекрасни места – ще чуем грохота на водопадите Игуаси, ще се разходим из Патагония, ще се огледаме в някои от най-красивите езера, а междувременно ще се научим да живеем за мига и да бъдем свободни и как понякога не е толкова лошо, ако просто се пуснеш по течението, без да се съпротивляваш.

“Луди богаташи” – Кевин Куан

Дестинация: Сингапур

Светът от бъдещето – така описват някои Сингапур, островен град-държава, разположен на Малайския полуостров. Блясък, лукс, пари се оглеждат във високите небостъргачи и скъпите вили, до които получаваме ексклузивен достъп и ние благодарение на “Луди богаташи” и историята на Рейчъл Чу – скромно момиче от Ню Йорк, което се е влюбило в наследник на богата фамилия от Азия. Кевин Куан може да не е най-добрият екскурзовод, пренебрегвайки някои забележителности на Сингапур, но пък е изключителен в изграждането на образа на новобогаташите и с ирония изтъква колко фалшив и изкуствен е всъщност животът им.

“Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула” – Ребека Рейзин

Дестинация: Париж

Нали не си помислихте, че ще пропусна очарователният Париж? От всички книги, чието действие се развива във френската столица, се спрях на “Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула” от Ребека Рейзин, защото в него главната героиня Анук ни представя града през погледа на местните. С малките кафенета и скритите от погледите на туристите улички, виждаме Париж още по-пленителен и красив. Междувременно научаваме по нещо интересно за бизнеса с антики и вървим по стъпките на умел престъпник, който краде бижута с антикварна стойност. Забелязах, че скоро може да очакваме и книгата за парфюмерийния магазин на Шанз-Елизе.

П.П. На обиколка из Париж ще ви заведе и Радостина Ангелова в “Бал в Мулен Руж”.

Ако още не сте се наситили и искате да продължите с пътешествията, тогава препоръчвам също да отскочите до Шотландия с “Коледна тайна” от Карън Суон, до Рим със “Сутрешно кафе в Рим” и “Вечерно кафе в Рим” от Диего Галдино, на обиколка из Италия с “Едно лято в Италия” от Пип Уилямс.

Related posts

Избрани книги за юни 2024 г.

Избрани книги за май 2024 г.

„Първата лъжа печели“ – три истини и една лъжа

2 comments

Paris_love 09.05.2019 - 19:50
Мммм беше ми толкова приятно да прочета тази статия и да се набележа още няколко книги за прочит към и без това безкрайния списък. В момента чета Вила в Сицилия на Розана Лей и определено бих ти препоръчала и нея , тъй като перфектно се вписа в тази категория.
Хриси 09.05.2019 - 20:16
Да, аз покрай теб я забелязах и си мислих да я погледна, защото изглежда доста примамливо. Ще се размечтая и аз за Сицилия :D
Add Comment